A Zwack hátrányos helyzetbe került zeneipari dolgozókon segít a jótékonysági akcióval

Illatos fűszernövények és a szabadság érzése ihlették az Unicum pályázatának nyertes installációját

A Zwack Unicum „Együtt vagyunk szabadok!” elnevezésű művészeti pályázatán négy fiatal művész mutatkozott be, akik egyedi látásmódjukkal és terveikkel arra keresték a választ, hogyan tudják a szabadságot újraértelmezni egyévnyi bezártság után. A zsűri szavazatai alapján Sztefanu Marina lett a győztes, így az ő installációja készül el 2022-ben a Budapest Parkban.

A meghívásos pályázaton résztvevő négy fiatal alkotót – Dóczi Attila képzőművészt, Rédling Hanna fotó-és vizuális művészt, Balázs Nikolett képzőművészt és Sztefanu Marina grafikus- és képzőművészt más-más inspirálta az alkotásra, de műveikkel mindannyian ugyanazt mutatták be: hogyan élték meg ők a koronavírus okozta bezártságot, majd a hirtelen visszakapott szabadságot. A négy tervből végül egy alkotást választott a zsűri – Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke, Etentuk Inemesit, a Budapest Park művészeti tanácsadója, Ott Anna, a Hadik Kávéház művészeti vezetője és Marsalkó Dávid, a Halott Pénz zenekar frontembere –, melyet jövőre élőben is megtekinthetünk a Budapest Parkban.

A műveket az egyedi emlékek és tapasztalok mellett a 225 éves múltra visszatekintő Zwack Unicum márka ihltette meg: Rédling Hanna a Space Age stílust ötvözte az Unicum „Csak pozitívan!” szemléletével, Dóczi Attila látványos munkájában egy utópia terve jelenik meg, Balázs Nikolett természetközeli megoldásokat, felületeket és formákat keresett, a nyertes Sztefanu Marina pedig azokra – a világ számos tájáról érkező – gyógy- és fűszernövényekre alapozta művét, amelyek az Unicum összetéveszthetetlen ízében is visszaköszönnek. A jövőre a Budapest Park egyik kiemelt pontján megtekinthető installációban ezeknek a növényeknek a sziluettjei elevenednek majd meg színes plexi- és akrillapokból.

Ma már teljesen mást jelent nekem a szabadság, mint a járvány előtt. Az elmúlt két évben új dolgokhoz kellett alkalmazkodni, nagyon hiányoztak a személyes kapcsolatok és a barátokkal, családdal való együttlét. A pályázat hívószavai is erre utaltak: azt a személyességet, a 100%-os jelenlét szükségességét sugallták, amelyek a korábbi munkáim befogadásához elengedhetetlenek voltak, és amelyet az Unicumnak készült installációm is igényel” – mondta Sztefanu Marina.

A fiatal alkotók az Unicum pályázata során – az installációs tervekhez igazodó – pólómintákat is készítettek a nagyközönség számára. Az ezeket megjelenítő ruhadarabokat bárki megvásárolhatja majd, az eladásokból befolyt összeggel pedig a Fábián Juli Emlékalapítványt támogatják. Az alapítvány célja olyan zenészek, zeneipari dolgozók segítése, akik a járványhelyzet vagy hosszantartó betegségük miatt nem tudnak alkotni és színpadra lépni.

A családom számára mindig is nagyon fontos volt a magyar kultúra és a fiatal tehetségek támogatása, ez pedig az Unicum márka életében és kommunikációjában is kiemelt helyet kapott. Az elmúlt évben a koronavírus hatására a művészek még soha nem tapasztalt nehézségekbe ütköztek, így most minden eddiginél fontosabb, hogy segítségünk. Ezért is indítottuk el az Együtt vagyunk szabadok! pályázatot és jótékonysági akciót – utóbbit a Save the Backstage és a Fábián Juli Emlékalapítvány csapatával közösen –, melyeknek célja, hogy hozzájáruljunk a kortárs művészet és a nehéz helyzetbe került zeneipar megsegítéséhez– mondta Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke.