A vörös hús fogyasztása kissé növelheti a szívbetegségek kockázatát

A vörös és a feldolgozott húsok fogyasztása némileg megnövelheti a szívbetegségek és a halál kockázatát egy új tanulmány szerint.

    A kutatást azt követően végezték, hogy egy novemberben publikált jelentés szerint nincs szükség a vörös és feldolgozott húsok fogyasztásának csökkentésére.


A héten a JAMA Internal Medicine című szaklapban közölt eredmények szerint a vörös húsok, feldolgozott húsok vagy szárnyasok (kivéve a halak) heti kétszeri fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának 3-7 százalékkal való növekedésével.


A vörös és feldolgozott húsok (kivéve a szárnyasok és halak) heti kétszeri fogyasztása 3 százalékkal megnöveli a korai halálozást eredményező bármely ok kialakulásának kockázatát.


Az amerikai Északnyugati Egyetem és a Cornell Egyetem tudósai hat, nagy létszámú, úgynevezett kohorszvizsgálat eredményeit összegezték, ezek között mintegy három évtized utánkövetéses vizsgálatainak eredményei is szerepeltek. Ez összesen 29 682, átlagosan 53,7 éves résztvevőt jelentett.


A kohorszvizsgálat a populáció egy feltételezett kockázati tényezőnek kitett csoportjának időbeni utánkövetésével méri az adott időszakban az új betegek számát.


A tanulmány ugyanakkor nem vizsgálta a résztvevők főzési módszereit. Ráadásul étkezési szokásaik idővel változhattak is, mivel a táplálkozásukról szóló információkat csak egy alkalommal gyűjtötték be.