Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

A  termelés korszerűsítésével jelentősen bővülhetne a magyar napraforgótermelés

Posted on 2022-03-072022-03-05 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

   A magyar gazdák sokkal több napraforgót is betakaríthatnának változatlan nagyságú termőterületen, ezért megéri foglalkozni a termelés korszerűsítésével – közölte a Syngenta elemzése alapján az MTI-vel.

    A vetőmagforgalmazó cég kísérleti eredményekkel indokolta a várakozásait. Emlékeztetnek arra, hogy a legjobb termések már elérték a hektáronkénti 6-7 tonnát, pedig Magyarország 2019-ben még alig több mint 3 tonnával is világcsúcsot döntött, így a viszonylag kis termőterülettel is a globális ranglista elejére, a 9. helyre került. Kína, Oroszország és a többi nagy termelő alig 2 tonnát takarít be hektáronként – írták.


    A vállalat elsősorban a magyar gazdák nyitottságával, a technológiai fejlődéssel és az ellenállóbb hibridekkel magyarázza a fejlődést. Ennek köszönhető, hogy a napraforgóban egyre többen látnak lehetőséget, így ma már ez a harmadik legfontosabb szántóföldi kultúra belföldön – tették hozzá.


    A termelés növelését a Syngenta azért szorgalmazza, mert a 600 ezer hektáros termőterület nem bővíthető jelentősen, így csak nagyobb hatékonysággal lehet továbblépni.


    A cég napraforgó-technológiai programja jelenleg a kísérleteknél és tapasztalatgyűjtéseknél tart. Vizsgálják egyebek között a talajt, a tápanyagok kijuttatását, a növényvédelmi beavatkozások hatásait, időzítését, eredményeiket pedig a közlemény szerint nyilvánossá teszik, hogy minden termelő megismerhesse.


    A Syngenta úgy számol, hogy országos átlagban akár pár éven belül 10 százalékkal nőhet a belföldi termelés, amivel Magyarország követendő példa lenne más európai államok számára. A fejlődés azért is fontos, mert ezzel mérséklődne a kontinens pálmaolajigénye, amit költséges és környezetterhelő behozatalból kell fedezni.


    Honlapja szerint a svájci központú Syngenta legnagyobb európai vetőmagüzemét a magyarországi vállalat működteti Mezőtúron, itt foglalkoznak a napraforgóval is. Belföldön emellett zöldségfélét és kukoricát nemesítenek, és Magyarországról látják el Európa nagy részét kukorica- és napraforgó-vetőmaggal. Tevékenységükhöz tartozik a növényvédőszerek forgalmazása is. A 90 országban tevékenykedő vállalat globális árbevétele 2020-ban meghaladta a 14 milliárd dollárt (majdnem 5 ezer milliárd forint) – olvasható a Syngenta honlapján.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:napraforgó, napraforgótermelés, termelés

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Március 22-től Sirha Budapest
Next Post: A Sirha Budapest és a Bocuse d’Or közös sajtótájékoztatójáról jerlentik – akiket meghívtak

Kapcsolódó anyagaink

  • Buborékbár nyitott Budapest felett Gasztropress
  • Gulyáságyú: “A magyar bor nemzetközi elismertsége még nem elégséges” Gasztropress
  • Tizedszer jelent meg a Magyar Konyha Balaton Gasztrokalauza Gasztropress
  • Innováció a magyar kiskereskedelemben Gasztropress
  • Pécsi Sörfőzde napelemparkot telepített kormányzati támogatással Gasztropress
  • 540 millió forintos beruházást valósít meg a Heineken a soproni sörgyárban Gasztropress
A honlap a Médiabirodalom lapcsoport tagja.
2023. október
hKscpsv
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
« szept    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Médiabirodalom lapcsoport tagja.
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Az új Honda CRF1100L Africa Twin és Africa Twin Adventure Sports még szebb, még erősebb és még praktikusabb
  • Citroen 2CV 1950
  • Wirtmann új motorral indul a bajnoki döntőn
  • Luxusautót faragtak a legnagyobb melós Toyotából
  • Elektromos Honda N-Van e: Japánban debütál 130 mérföldes hatótávval
  • Robosztus kiberbiztonság kisvállalkozásoknak
  • Hasznos appok az Őszhöz
  • Egyre több magyar munkavállaló próbál szerencsét külföldön
  • Csütörtöktől mozikban A 999-es szoba
  • Újabb rekordot döntött a Budapest Park
  • Van képünk hozzá (23.10.04.) –   Subaru Crosstrek
  • Van képünk hozzá (23.10.03.) –   Nissan Concept 20-23
  • A McLaren Speedtail által inspirált gitár a tökéletes múzsa
  • Van képünk hozzá (23.10.02.) –   Toyota APM Shuttle Cat Bus
  • Jobb, mint a Lego? A MEGA Barbie Corvette klasszikusan menő, és előrendelhető
  • Egy kerékcseréről készült videó Turán tesztélményt hozhat a szerencsésnek
  • Elindult a Rail Cargo Group tesztvonata Bécs és Kijev között
  • Csomós Mixiék a Diósgyőr ralin teszteltek az Eb-futamra készülve
  • A Valhalla hibrid szuperautó első prototípusának tesztelése még idén megkezdődik
  • A legjobb üzemanyag fogyasztással rendelkező tehergépkocsi a Scania Super
  • Sanyiék a Casio G-Shock DWE-5600HG-1ER “óracsaládra” is rácsodálkoztak
  • Anitával és Sanyival a Toyota Corolla Crosst is körbejártuk
  • Anita és Sanyi a csoDálatoS DS 9 E-Tense modellel is megismerkedett
  • Begurulva a tik-tokon is!
  • Kivételes Land Cruiser 2024 First Edition podcast
  • Világraszóló szenzációról podcastolunk
  • Egy kevéske “alap” Sandero
  • Nincs megállás! A tik-tokon is elindultunk!
  • 2024-es Toyota Land Cruiser First Edition podcast
  • Toyota Land Cruiser 2024 podcast
  • Mennyi a napi vitamin- és ásványianyag-beviteled? Gasztropress
  • Kárai Dávid kedvenc bisztróreceptje Gasztropress
  • A jó ár-érték arány nem elég, a bevásárlóközpontokban sem mindegy, milyen az ételudvar Gasztropress
  • Az Andrássy úton kóstolhatjuk meg a fúziós székely konyha remekeit Gasztropress
  • Újítások a Sziget gasztrofronton Gasztropress
  • A gyermekkori étkezési szokásaink egész életünkre kihatnak Gasztropress
  • A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat Gasztropress
  • Az ünnepek alatt is figyelni kell a táplálkozásra Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.