A Sage bemutatja a konyhai komposztáló gépet

Így lehetne csökkenteni a kidobásra szánt ételhulladék mennyiségét idehaza

Szerdán, a Boook Kitchenben tartott sajtóreggelin bemutatkozott a hazai konyhai gép szegmens újdonsága, a Sage FoodCycler, amely radikálisan csökkentheti a szemétbe kerülő élelmiszerek mennyiségét. „Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukába és ennek a mennyiségnek a harmada a háztartásokban termelődik meg. A Sage újdonsága segíthet újrahasznosítani a kidobásra ítélt ételeket, élelmiszereket” – hívta fel a figyelmet Simon László, a Sage termékmenedzsere.

Egy átlagos magyar állampolgár 65,49 kilogramm élelmiszert dob ki a szemétbe évente. Ezek fele az „elkerülhető” kategóriába tartozik, ugyanis a kukába kerülő ennivalók nagy része készétel, zöldség, gyümölcs, kenyér, vagy péksütemény. „A Sage partnere kíván lenni azoknak a vásárlóknak, akik tudatos és egészséges táplálkozás hívei és akik törekednek az élelmiszerpazarlás csökkentésére. Természetesen főzés, vagy étkezés közben mindig keletkezik valamennyi élelmiszerhulladék, de ezeknek sem kell a szemétbe kerülniük a Sage FoodCycler használatával” – hangsúlyozta a Sage hazai termékmenedzsere.

Az ausztrál piacon nagy sikernek örvendő FoodCycler 2 liter kidobásra szánt ételt vagy élelmiszert körülbelül 4-6 óra leforgása alatt képes 0,34 liter térfogatú komposztanyaggá, úgynevezett „ökocsipsszé” alakítani. A hűtési fázis pedig további 30 percet vesz igénybe. „Természetesen a működési idő nagyban függ a komposztálásra szánt élelmiszerek és ételek mennyiségétől, de a készülék működési ideje még a legszélsőségesebb esetben sem lehet több nyolc óránál” – hangsúlyozta Simon László. Ez azt jelenti, hogy egyetlen használat során egy háztartás 80 százalékkal csökkentheti az ökológiai lábnyomát a kidobásra szánt élelmiszerek és ételek terén.

A Sage SWR550 FoodCycler egy háromciklusos folyamatot hajt végre onnantól kezdve, hogy aktiválta rajta a felhasználó a komposztálási programot. Az első fázisban a gép kiszárítja és dehidratálja az edényében lévő ételmaradékokat, vagy a kávézaccot, második lépésben apró darabokra darálja a készülék tartalmát, a harmadik lépésben pedig lehűti az ökocsipszet. „Az így kapott komposztanyag felhasználható a kertben, vagy a teraszon található növények, virágok, gyümölcsfák trágyázására, tehát végső soron a közvetlen környezetünk jól járhat a kidobásra ítélt ételmaradékok felhasználásával” – tette hozzá a Sage termékmenedzsere.

A FoodCycler további előnye, hogy kevés helyet foglal, tisztítása egyszerű, hiszen az edényét mosogatógépben is el lehet mosni, emellett kevés energiafelhasználással és kellemetlen szagok nélkül dolgozik. A beltéri használatra szánt készülék forgalmazása októberben indul Magyarországon.