A múzeumok kihívásaira fókuszál a Dreher Söripari Emléktár beszélgetéssorozatának harmadik epizódja

Sztorik habbal

A koronavírus-járvány a múzeumok életében is nagy változást hozott: a közösségi kulturális kikapcsolódás felemelő élményéről, így a múzeumi tárlatok fizikai közelségéről, különleges légköréről le kellett ugyan mondanunk, de közben megismerkedhettünk a falak közül a digitális térbe átköltöző értékmegőrzéssel. Vajon hogyan hat ez a múzeumokra, és hogyan hat a múzeumlátogató közösségre? És hogyan kerül képbe a Zeppelin?

A múzeumok 21. századi szerepéről, helytörténeti érdekességekről és a jövő kihívásairól Dr. Fabényi Juliát, a Ludwig Múzeum igazgatóját, Dr. Török Róbertet, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóját és Verbai Lajost, a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjét kérdezi Nagy Judit műsorvezető a Dreher Söripari Emléktár által indított beszélgetéssorozat, a Sztorik habbal harmadik adásában.

A sorozat a Dreher Sörgyárak YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán követhető.

A Dreher Söripari Emléktárról: 

A Söripari Emléktár Kőbányán, Budapest mértani közepén és a főváros egyetlen sörgyárában, a Dreher Sörgyárak Zrt. területén helyezkedik el. 

Az országban és nemzetközi szinten is egyedülálló tárlat 1979 óta a gyár és a söripar történetének, eszközeinek állandó kiállítása. Az sörgyár 1979-ben, a fennállásának 125. évfordulóján nyitotta meg a Söripari Emléktárat, amely megnyitásának 40 éves jubileuma alkalmából került felújításra. A 2019-ben kezdődött munkálatok eredményeképpen a sörgyár az immár Dreher Antalról elnevezett út elején egy modern és interaktív sörtörténeti állandó kiállítással, két Kolodko-szoborral és időszaki kiállításokkal várja a látogatókat. Az intézmény 2021 óta részt vesz a Múzeumok Éjszakája programsorozatban is, ahol a www.muzej.hu oldalán már az első évben a 10 legkeresettebb helyszín egyike volt. 2022-ben a Pulszky Társaság-Magyar Múzeumi Egyesület szakmai zsűrije az Év Múzeuma díjra jelöltek közé válogatta a Dreher Söripari Emléktárat.