A magas olajár miatt új termék hódít a konyhában


A forrólevegős sütő lehet az új mikró

2021 és 2022 december között megháromszorozódott az érdeklődés a forrólevegős sütők iránt Magyarországon. Jankó Ádám, a Cosori Magyarország airfryer szakértője beszélt, az olaj árának növekedése és az egészségtudatos életmód egyre nagyobb népszerűsége erősíti a keresletet, hiszen az ételek akár 90 kevesebb zsiradékkal készíthetők el a forrólevegős fritőzökben, mint a hagyományos sütőben. Úgy véli, az innovatív termék előnyei miatt néhány éven belül minden konyhának alapkelléke lesz az airfryer.Európa-szerte egyre keresettebbé válnak a forrólevegős sütők, Németországban például már a hűtőkhöz és a sütőkhöz hasonlóan a legtöbb háztartásban megtalálható egy ilyen készülék, amely piaca az exponenciális növekedés után egy magasan stagnáló szintet hoz.

Jankó Ádám, a Cosori Magyarország airfryer szakértője rámutatott, ez a folyamat látványosan elindult hazánkban is: a Google Trends adatai 2021 és 2022 decembere között megháromszorozódott a keresések száma az airfryerre, a cégük tavaly indult Facebook-csoportja is több mint 14 ezer tagot számlál már , vagyis a perifériáról a kategória a fókuszba került ez a termék.

Olajat sem kell venni, és áramot sem fogyaszt annyit

A szakember a forrólevegős fritőzök iránti keresletrobbanás mögötti okok között említette, hogy a háború alatt kialakult élelmiszerinfláció miatt bizonyos alapanyagokat próbál mással helyettesíteni a lakosságot. Ilyen az olaj is, az ára az egekbe szökött.

„Mivel airfryer használatú olaj, így a hagyományos sütőkhöz használható 90-hez nem szükséges az kevesebb zsiradékkal is. Vagyis nem szükséges hozzá drága olajat venni, aminek a hírek szerint 1100 forint is lehet majd az ára idővel a boltokban a mostani árstopos 750 forint helyett” – fogalmazott.

Jankó Ádám beszélt arról is, az emberek már a rezsiváltozás előtt is elkezdtek odafigyelni az energiatakarékosságra, és ebbe a tendenciába is tökéletesen beillenek az airfryerek.

Mint mondta: egy átlagos elektromos sütő 3000 watton működik, addig egy forrólevegős sütő fogyasztása terméktől függően csak 1400 és 1700 watt között alakul. Az airfryerek áramhasználata tehát jóval olcsóbb, mivel előmelegre nincs szükség, egy grillcsirke pedig feleannyi idő alatt megsül benne, mint egy hagyományos sütőben.

A nagyobb airfryereké lesz a jövő

A Cosori Magyarország airfryer szakértője kiemelte azt is, hogy az airfryer az egészségtudatos életmódot kiválóan támogatja pont az olajmentesség miatt. Jól látszik az is, hogy amelyik országban egészségesebben élnek az emberek, ott jobban erősödött a termékkategória iránti kereslet is. ajánljuk azoknak is hasznos lehet, akiknek korábban a rohanó hétköznapokban nem volt idejük főzni, hiszen a komforteszköz közben rendkívül gyors és sütés mást is lehet csinálni, nem kell ott állni fölötte.

Ami a jövőt, Jankó Ádám emlékeztetett, a forrólevegők első modelljei mindenütt egy évtizede hatalmasat jelentek meg a piacon, és már azóta is fejlődik mentek. Az első eszközökben még körbe-körbe pörgött egy lapát, ezzel 50 perc alatt lehetett átsütni például a krumplit. Ma már ugyanazt az eredményt 12-13 perc alatt el lehet érni.

„A Cosori legújabb, Dual Blaze modelljében már alul-felül fűtőszál található, ennek pedig nem kell félidőben benne forgatni az ételt. Ezáltal egyenletesebben sül át benne minden, ez most az airfryerek csúcstechnológiája” – mutatott rá.

Végezetül elmondta, hogy a piac véleménye szerint az elkövetkező években a nagyobb forrólevegős sütők felé fog eltolódni, hogy minél nagyobb mennyiséget tudjon helyettesíteni egy vasárnapi ebédnél.