A kijárási korlátozás ellehetetleníti Budapest zöldség- és gyümölcsellátását

    A kijárási korlátozás ellehetetleníti Budapest zöldség- és gyümölcsellátását – közölte a Főpolgármesteri Hivatal pénteken az MTI-vel.

    Azt írták, Karácsony Gergely főpolgármester levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy a kijárási korlátozás ne tegye tönkre a nagybani piac működését, és ne okozzon zavart a budapestiek zöldség- és gyümölcsellátásában.


    Hozzátették, hogy a vészhelyzetben alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló – a köznyelvben kijárási korlátozásként ismert – kormányrendelet alapján az üzletekben az ott foglalkoztatottak kivételével este 7 és reggel 5 között tartózkodni tilos, és az üzleteket reggel 5-ig zárva is kell tartani.


    Bár az üzlet fogalmát ez a rendelet nem szabályozza, a kereskedelemről szóló törvény ezt megteszi, ez alapján pedig a Budapesti Nagybani Piac ennek megfelel. A nagybani viszont hagyományosan este 7 és éjfél között tart nyitva, így biztosítva, hogy a kiskereskedők reggelre már friss zöldséggel és gyümölccsel várhassák a vevőket – hívták fel a figyelmet.


    “A kormány ezzel a döntéssel teljesen ellehetetleníti a nagybani piac működését, ezzel kárt okozva magyar termelők és kereskedők százainak, valamint a budapestieknek és természetesen a környéken élőknek” – emelték ki.


    A főpolgármester azt kérte Pintér Sándortól, hogy módosítsa a szabályozást, és az ne vonatkozzon az élelmiszer-nagykereskedelmi tevékenységet végzőkre.


    “Amíg ez nem történik meg – az alaptörvény 28. cikkében megfogalmazott a józan észre vonatkozó jogalkalmazói megfelelés alkotmányi parancsát követve -, arra kérte fel a Budapesti Nagybani Piac Zrt.-t, hogy az ellátásbiztonság érdekében ne változtasson a korábbi nyitva tartásán” – ismertették Karácsony Gergely döntését.