Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

A friss élelmiszerek titka

Posted on 2020-06-042021-11-14 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

A jó idővel megérkeznek a háztartásokba a szezonális hazai zöldségek és gyümölcsök is, de továbbra sem szükséges naponta bevásárolni a zsenge hozzávalókért. A megfelelő tárolással sokáig frissen tarthatók a zöldségek, a húsok és az alapvető élelmiszerek is. A FAO jelentése szerint a világban megtermelt élelmiszerek közel egyharmadát dobják ki1, a tudatos felhasználás így a pazarlás elleni küzdelemben is segít.

Frissesség a kertből

A kerti fűszernövényeket érdemes a vágott virágokhoz hasonlóan kezelni és vízben tartani, a petrezselyem és a bazsalikom így hetekig friss maradhat, a rozmaring és a zsálya pedig nedves papírtörlőbe csomagolva őrzi meg a frissességét akár három hétig is2.

A gyümölcsöket típustól függően a hűtőben vagy szobahőmérsékleten ajánlott tárolni. Az éretlen avokádót például érdemes a pulton tartani, az almát és banánt pedig külön a többi kertészeti terméktől, mert ezek olyan gázokat termelnek, amelyek gyorsítják a romlást. Pár csepp citromlé segít megakadályozni a megbontott gyümölcsök bebarnulását.

Míg a közkedvelt paradicsomot érdemes szobahőmérsékleten tárolni, a friss zöldségek nagyobb része a hűtőben találhatja meg a helyét. A zellerszár például alufóliába tekerve a hűtő friss áru rekeszében tartható, így tovább ropogós marad3. Bármilyen termék is kerüljön a hűtőbe, a Samsung antibakteriális védőmodulja tisztán tartja a levegőt és az aktív szénszűrő segítségével a szagokat is semlegesíti, így sokáig tarthatók benne a különböző friss termékek anélkül, hogy nem kívánt illatokat vennének fel.

Mindennapi kenyér

A leggyakrabban fogyasztott pékáruk frissen a legfinomabbak, és a nem megfelelő tárolás esetén gyorsan kiszáradhatnak, erre ideális megoldás egy kenyértartó, amelyben tovább maradnak ropogósak a péksütemények4. A későbbi felhasználás érdekében a kenyér a fagyasztóban hetekig is eltartható.

A Samsung hűtőszekrények egyes részeit a Twin Cooling PlusTM a technológia külön-külön hűti le, így a fagyasztóban tárolt élelmiszerek nem veszik fel a többi áru szagát, a kenyér pedig ugyanolyan jó ízű lesz akár két-három hét elteltével is. A jegesedés pedig a hosszú fagyasztás alatt sem jelent veszélyt, hiszen a No Frost megoldás egyenletes hőmérsékletet tart a hűtő egyes rekeszeiben.

Húsevőknek

A húsok esetében kiemelten fontos a minőség megőrzése. A Samsung hűtők Precise Chef Cooling technológiája segít az ételek ízének és frissességének megőrzésében a rekeszek egymástól független hűtésével vagy az olyan speciális rekeszekkel, mint a CoolSelect Duo, amely kétféle beállítást engedélyez. Az egyiket kifejezetten a különféle húsok és halak, míg a másikat a zöldségek hosszan tartó tárolásához optimalizálták, így az ételek ugyanolyan ízletesek maradnak, mint a vásárlás pillanatában.

Az egyenletesen hideg hőmérséklet a hús és az állati eredetű termékek esetében hosszú távon is csodákra képes. A tojás a hűtőben vagy egy hűvös spájzban is sokáig fogyasztható marad, a szárnyas-, marha- és sertéshús pedig akár hónapokig is tartható a fagyasztóban, ha nem készítik el a vásárlás után. Az Egyesül Államok Agrárminisztériumának ajánlásai szerint a húsok a hosszú tárolás alatt sem veszítenek tápértékükből5, így ezekből könnyebb előre vásárolni.

Tejben, vajban

A tejtermékeket nem ajánlott a hűtő ajtórekeszeiben tartani, mert a nyitogatás miatti hőmérsékletváltozástól gyorsabban megromolhatnak6. Az ideális hely az alsó vagy középső polc, a hátsó falhoz közelebb, ahol egyenletes hidegben lehetnek. A vajat a nyári hőségben hűtőben, míg az év többi napján szobahőmérsékleten érdemes tartani, a könnyebb felhasználhatóság érdekében.

Sokak kedvencei a különleges sajtok, amelyek akár egy kiadós reggeli részeként vagy desszertként is fogyaszthatók. Ahhoz, hogy ne száradjanak ki, a szakértők szerint a műanyag- vagy alufóliába csomagolás helyett zsírpapírban és egy műanyag zacskóban érdemes a sajtokat a hűtőbe tenni, de ekkor is elkülönítve az olyan erős ízű és illatú termékektől, mint például a citrusfélék, mert könnyen megváltoztathatják egymás ízét.

1 FAO: Food wastage footprint Summary Report (http://www.fao.org/news/story/en/item/196402/icode/)

2 https://www.insider.com/how-to-store-food-so-it-lasts-longer-2018-9#treat-herbs-like-flowers-by-keeping-them-hydrated-1

3 https://www.thekitchn.com/the-best-way-to-store-celery-178575

4 https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-keep-bread-fresh-article

5 www.shorturl.at/alpO3

6 https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/milk-storage-mistake

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:friss élelmiszerek

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Sérülékenyek a globális élelmiszeripari ellátóláncok
Next Post: A húsvét utáni fagyok ellenére van ok a bizakodásra

Kapcsolódó anyagaink

  • Az ITM szerint senki sem maradhat hoppon az idei csokinyuszik miatt Gasztropress
  • Új videó az étterem szimulálásból Gasztropress
  • Gyulán szervezik meg Magyarország legnagyobb pálinkabemutatóját Gasztropress
  • Pécsi Sörfőzde napelemparkot telepített kormányzati támogatással Gasztropress
  • Epervidék Gasztropress
  • Kormányzati támogatással bővíti Egerben kapacitását a Stühmer Kft. Gasztropress
2023. szeptember
hKscpsv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
« aug    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Új vezető a LIEGL & DACHSER Logisztikai Kft. pénzügyi osztályának élén
  • Forgalmi változások lesznek szombaton az Eurojackpot Szuperkoncertje miatt a Puskás Aréna környékén
  • A Siemens Mobility és az ÖBB digitalizálja ausztriai vasúthálózatát
  • Kifutottak első útjukra a Bahart új hajói
  • A MINI oxfordi gyára is elektromos üzemmódba kapcsol
  • Életre kel a Magányos Cédrus
  • Aki bújt, aki nem – A Random Trip pop ódát írt Veszprémhez
  • Küldd a szeretet jelét!
  • Ezreket spórolhatunk az iskolakezdésnél a könyveken, ha jól használjuk a keresőt
  • A QNAP bemutatja az ARM-alapú AI NAS-t
  • Verstappen nyerte a japán időmérőt
  • Van képünk hozzá (23.09.23.) –  Polestar Synergy Design Contest Winner
  • Verstappen behúzta a harmadik szabadedzést is
  • Frankl András: “A Hungaroring ugyanolyan tökéletes lesz, mint az atlétikai stadion”
  • Verstappen volt a leggyorsabb a második szabadedzésen is
  • 5G-re épülő autóipari megoldások tesztelésére állított fel projektcsapatot a Bosch és a Vodafone
  • A Suzuki V-Strom 800DE az „Alpen Masters 2023” tesztgyőztese
  • A laboratóriumi és klinikai tesztek mellett neuropszichológusok játékos tesztekkel vizsgálják a szellemi képességek lehetséges hanyatlását
  • Ezt a vad külsejű autonóm buszt most Európában tesztelik
  • A tesztelések után 19 eljárás indult kakaóitalpor-forgalmazók ellen
  • Anita és Sanyi a csoDálatoS DS 9 E-Tense modellel is megismerkedett
  • Begurulva a tik-tokon is!
  • Kivételes Land Cruiser 2024 First Edition podcast
  • Exkluzív Toyota Land Cruiser 2024 podcast
  • A születése óta vak Karvai Sándor megszelidítette az Acer ES 5 elektromos rollert
  • Egy kevéske “alap” Sandero
  • Nincs megállás! A tik-tokon is elindultunk!
  • 2024-es Toyota Land Cruiser First Edition podcast
  • Toyota Land Cruiser 2024 podcast
  • A plug-in Priusszal is ismerkedtünkToyota Prius
  • Az ünnepek alatt is figyelni kell a táplálkozásra Gasztropress
  • Hogyan tud italt kóstolni, szagolni az A.I.? Gasztropress
  • Cukorszünet Gasztropress
  • Megérkezett hazánk első nők számára fejlesztett kávéja Gasztropress
  • Negyven százalékkal több üvegházhatású gázkibocsátást okoz a férfiak étrendje, mint a nőké Gasztropress
  • Az EKO Konzervipari Kft. szecsuáni csípős mártásokat hívott vissza Gasztropress
  • Csicseriborsó perecet hívtak vissza a Müller üzletekből Kinekeszelma
  • Az éttermek 82%-a kínálja más nemzetek ételeit Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.