A friss élelmiszerek titka

A jó idővel megérkeznek a háztartásokba a szezonális hazai zöldségek és gyümölcsök is, de továbbra sem szükséges naponta bevásárolni a zsenge hozzávalókért. A megfelelő tárolással sokáig frissen tarthatók a zöldségek, a húsok és az alapvető élelmiszerek is. A FAO jelentése szerint a világban megtermelt élelmiszerek közel egyharmadát dobják ki1, a tudatos felhasználás így a pazarlás elleni küzdelemben is segít.

Frissesség a kertből

A kerti fűszernövényeket érdemes a vágott virágokhoz hasonlóan kezelni és vízben tartani, a petrezselyem és a bazsalikom így hetekig friss maradhat, a rozmaring és a zsálya pedig nedves papírtörlőbe csomagolva őrzi meg a frissességét akár három hétig is2.

A gyümölcsöket típustól függően a hűtőben vagy szobahőmérsékleten ajánlott tárolni. Az éretlen avokádót például érdemes a pulton tartani, az almát és banánt pedig külön a többi kertészeti terméktől, mert ezek olyan gázokat termelnek, amelyek gyorsítják a romlást. Pár csepp citromlé segít megakadályozni a megbontott gyümölcsök bebarnulását.

Míg a közkedvelt paradicsomot érdemes szobahőmérsékleten tárolni, a friss zöldségek nagyobb része a hűtőben találhatja meg a helyét. A zellerszár például alufóliába tekerve a hűtő friss áru rekeszében tartható, így tovább ropogós marad3. Bármilyen termék is kerüljön a hűtőbe, a Samsung antibakteriális védőmodulja tisztán tartja a levegőt és az aktív szénszűrő segítségével a szagokat is semlegesíti, így sokáig tarthatók benne a különböző friss termékek anélkül, hogy nem kívánt illatokat vennének fel.

Mindennapi kenyér

A leggyakrabban fogyasztott pékáruk frissen a legfinomabbak, és a nem megfelelő tárolás esetén gyorsan kiszáradhatnak, erre ideális megoldás egy kenyértartó, amelyben tovább maradnak ropogósak a péksütemények4. A későbbi felhasználás érdekében a kenyér a fagyasztóban hetekig is eltartható.

A Samsung hűtőszekrények egyes részeit a Twin Cooling PlusTM a technológia külön-külön hűti le, így a fagyasztóban tárolt élelmiszerek nem veszik fel a többi áru szagát, a kenyér pedig ugyanolyan jó ízű lesz akár két-három hét elteltével is. A jegesedés pedig a hosszú fagyasztás alatt sem jelent veszélyt, hiszen a No Frost megoldás egyenletes hőmérsékletet tart a hűtő egyes rekeszeiben.

Húsevőknek

A húsok esetében kiemelten fontos a minőség megőrzése. A Samsung hűtők Precise Chef Cooling technológiája segít az ételek ízének és frissességének megőrzésében a rekeszek egymástól független hűtésével vagy az olyan speciális rekeszekkel, mint a CoolSelect Duo, amely kétféle beállítást engedélyez. Az egyiket kifejezetten a különféle húsok és halak, míg a másikat a zöldségek hosszan tartó tárolásához optimalizálták, így az ételek ugyanolyan ízletesek maradnak, mint a vásárlás pillanatában.

Az egyenletesen hideg hőmérséklet a hús és az állati eredetű termékek esetében hosszú távon is csodákra képes. A tojás a hűtőben vagy egy hűvös spájzban is sokáig fogyasztható marad, a szárnyas-, marha- és sertéshús pedig akár hónapokig is tartható a fagyasztóban, ha nem készítik el a vásárlás után. Az Egyesül Államok Agrárminisztériumának ajánlásai szerint a húsok a hosszú tárolás alatt sem veszítenek tápértékükből5, így ezekből könnyebb előre vásárolni.

Tejben, vajban

A tejtermékeket nem ajánlott a hűtő ajtórekeszeiben tartani, mert a nyitogatás miatti hőmérsékletváltozástól gyorsabban megromolhatnak6. Az ideális hely az alsó vagy középső polc, a hátsó falhoz közelebb, ahol egyenletes hidegben lehetnek. A vajat a nyári hőségben hűtőben, míg az év többi napján szobahőmérsékleten érdemes tartani, a könnyebb felhasználhatóság érdekében.

Sokak kedvencei a különleges sajtok, amelyek akár egy kiadós reggeli részeként vagy desszertként is fogyaszthatók. Ahhoz, hogy ne száradjanak ki, a szakértők szerint a műanyag- vagy alufóliába csomagolás helyett zsírpapírban és egy műanyag zacskóban érdemes a sajtokat a hűtőbe tenni, de ekkor is elkülönítve az olyan erős ízű és illatú termékektől, mint például a citrusfélék, mert könnyen megváltoztathatják egymás ízét.

1 FAO: Food wastage footprint Summary Report (http://www.fao.org/news/story/en/item/196402/icode/)

2 https://www.insider.com/how-to-store-food-so-it-lasts-longer-2018-9#treat-herbs-like-flowers-by-keeping-them-hydrated-1

3 https://www.thekitchn.com/the-best-way-to-store-celery-178575

4 https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-keep-bread-fresh-article

5 www.shorturl.at/alpO3

6 https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/milk-storage-mistake