A Dachser felvásárolja a svéd élelmiszer-logisztikai vállalatot, a Frigoscandiát

A DACHSER megerősíti Food Logistics hálózatát Európában, és új szintre emeli partnerségét a Frigoscandiával.

A svéd Helsingborgban székhellyel rendelkező Frigoscandia a hőmérséklet-szabályozott és mélyhűtött áruk vezető logisztikai szolgáltatója a skandináv piacon. A felvásárlás véglegesítéséhez szükség van az európai versenyhatóságok jóváhagyására.

A Dachser a Mutares SE & Co.KGaA magántőke-befektetőtől vásárolja meg a Frigoscandiát. A tranzakció várhatóan 2024 első negyedévében zárul le.

A 2023-ban 300 millió eurós értékesítési volumennel rendelkező Frigoscandia mintegy 1300 embert foglalkoztat, elsősorban fő piacán, Svédországban. Az 1948-ban alapított, nagy múltú élelmiszer-logisztikai vállalat emellett Norvégiában, Finnországban, Dániában és Hollandiában tevékenykedik. A Frigoscandia szorosan kapcsolódó és rendkívül hatékony hálózattal rendelkezik a hőmérséklet-szabályozott és a fagyasztott élelmiszerek disztribúciójára. A vállalat három üzleti területen kínál szolgáltatásokat.

  • Szállítási szolgáltatások Svédországban, országos hálózattal és 260 járműből álló saját flottával. Ezt fuvarozó cégek további mintegy 240 teherautója egészíti ki.
  • Nemzetközi élelmiszer-szállítás 51 országba közúton, légi és tengeri úton.
  • Raktározás tizenkét svédországi és három norvégiai, élelmiszerek tárolására kialakított logisztikai létesítményben.

A Frigoscandia 2019 óta tagja a 34 európai országot lefedő European Food Networknek. A tagság az élelmiszer-logisztikai szolgáltatók e hálózatában garancia arra a kiemelkedő minőségre, amelyet a Frigoscandia a stratégiailag fontos skandináv piacokon kínál ügyfeleinek. A European Food Network keretében a Dachser és a Frigoscandia bizalmi együttműködést alakított ki, valamint a két cég vállalati kultúrájában sok hasonlóság található.

Az akvizíció megerősíti a Dachser pozícióját Európa vezető élelmiszer-logisztikai szolgáltatói között

„Örülünk, hogy a Frigoscandiával való partnerségünket új szintre emelhetjük. Az akvizícióval élelmiszer-logisztikai hálózatunkat kiterjesztjük a skandináv piacokra, Svédországra, Norvégiára és Finnországra, illetve ezzel egyidejűleg megerősítjük pozíciónkat Európa vezető élelmiszer-logisztikai szolgáltatói között” – mondta Burkhard Eling, a Dachser vezérigazgatója. „Családi vállalkozásként organikus és fenntartható növekedésre összpontosítunk. Mindazonáltal 2023-ban célzott felvásárlásokkal bővítettük globális logisztikai hálózatunkat a Benelux államokban, Óceániában, Dél-Afrikában, Olaszországban és most Észak-Európában.”

A felvásárlás lezárását követően a Frigoscandia teljes mértékben integrálódik majd a Dachser Food Logistics hálózatába, ahol Alexander Tonn, a Road Logistics üzletág operatív igazgatója és a Dachser Food Logistics ügyvezető igazgatója alá fog tartozni. „A Frigoscandia felvásárlásával felgyorsítjuk a növekedésünket, különösen Észak-Európában” – mondta Alexander Tonn, majd hozzátette: „A régiós és európai ügyfeleink számára előnyös a hatékony élelmiszer-elosztó hálózatunk. A Dachser és a Frigoscandia mindig a minőséget és a megbízhatóságot helyezi előtérbe. Különösen a Frigoscandia munkatársai játszanak fontos szerepet számunkra: az északi piacokon szerzett szakértelmükkel ők a folyamatosság és a jövőbeli növekedés garanciái a régióban. Nagy örömünkre szolgál, hogy mostantól a Dachser család tagjai lesznek!”

Peter Haveneth, a Frigoscandia vezérigazgatója vezeti továbbra is a vállalatot tapasztalt és sikeres menedzsmentcsapatával. „A Dachsert és a Frigoscandiat már most is sikeres partnerség köti össze az európai élelmiszerhálózaton belül. Számunkra a tulajdonosváltás természetes lépés, ami összhangban áll üzleti tervünkkel, megerősíti a hálózatunkat és biztosítékot jelent a jövőre nézve. Egy olyan vállalat részévé válunk, amely hosszú távú, stratégiai orientációjáról ismert. A Dachser biztos keretet kínál számunkra ahhoz, hogy tovább növekedjünk, és megbízható, minőségi logisztikai szolgáltatásokat nyújtsunk ügyfeleinknek” – mondta Peter Haveneth.

Duplikált struktúrák nélkül

A Frigoscandia felvásárlása nincs hatással a European Food Networkre. Ez különösen igaz Dániára, amelyet továbbra is a már meglévő, elismert partner, a H.P. Therkelsen lát el. Emellett Hollandiában, ahol a Dachser 2023 januárjában vásárolta meg a Müller Fresh Food Logisticset, szintén nem várható változás egyelőre.

A Dachser Food Logistics nem rendelkezik még saját szervezettel Svédországban, Finnországban és Norvégiában, ezért ott a felvásárlás nem eredményez kettős struktúrákat. A Dachser átveszi a Frigoscandia AB valamennyi alkalmazottját, amint az akvizíció véglegesítésre kerül.

Megerődösik a Dachser jelenléte Észak-Európában

A DACHSER 2005 óta van jelen a skandináv piacokon saját regionális szervezettel, amelyet a European Logistics üzletág (ipari és fogyasztási cikkek) és az Air & Sea Logistics üzletág képvisel. A vállalat jelenleg összesen 13 telephellyel rendelkezik Dániában, Svédországban, Norvégiában és Finnországban. A Frigoscandia alkalmazottaival együtt a Dachser mintegy 2000 embert foglalkoztat a jövőben Észak-Európában.