50 éves a Gyermelyi

50. születésnapját ünnepli Magyarország kedvenc tésztája, a Gyermelyi. Az elmúlt évtizedekben töretlenül fejlődött az immáron cégcsoportként működő vállalkozás, létrehozva ezzel a magyar élelmiszer-előállítás egyik központját. Az alapelv azonban nem változott: jó minőségű alapanyagokból gyártott, jó minőségű terméket kínálni a fogyasztók számára.

1971 szeptemberében kezdődött meg a termelés a Gyermelyi tésztagyárban. A tudatos fejlesztéseknek köszönhetően mára már nem csak Magyarország, hanem a térség meghatározó tésztagyára lett a Gyermelyi. A kezdeti kapacitását többszörösen meghaladja a mostani üzem, ami akár a teljes magyar lakosságot el tudja látni száraztésztával. A legmodernebb csúcstechnológiával rendelkező, teljesen automatizált tésztagyár, hat nagyteljesítményű gyártósorán évente akár 70 000 tonna száraztészta előállításra is alkalmas. Az alapanyagok saját forrásból érkeznek az üzembe, így garantálva a termékek állandó, magas minőségét. A kibocsátás növelése mellett mindig fontos szerepet kapott a termékfejlesztés is. A Gyermelyi közel 50 fajta formátumot kínál, ugyanakkor tojástartalom és csomagolás-változatok alapján termékeinek száma több százas nagyságrendű. Továbbra is a friss tojás felhasználásával készülő 4 és 8 tojásos termékek adják az értékesítés nagyobb részét, azonban az elmúlt években határozottan növekedett a durumtészták iránti igény. A jubileumi évben ezért is bővült a durumkategória választéka, valamint piacra került egy új, prémium termékcsalád. A bronz formázómatricával, durum alapanyagból, friss tojás hozzáadásával készült érdes felületű tészták a külpiacokon is a kínálat felső szegmensét képviselik. A 2018-as tésztagyári fejlesztést követően további csomagolórendszereket telepítettek, melyeken a praktikus, visszazárható tasakok készülnek. Ezek a blokktasakos tészták helytakarékosabbak a hagyományos csomagolású termékeknél, jobban kihasználható velük a szállítójárművek raktere, fajlagosan kisebb a csomagolóanyag igényük, így alacsonyabb energiafelhasználással és kisebb környezeti terheléssel jár a forgalmazásuk.

Az elmúlt években jelentősen növekedett az exportértékesítés is, aminek részaránya mára eléri a tésztaforgalom 35%-át. Jelenleg a világ 24 országába exportál tésztát a vállalat. Magyarországon piacvezető a Gyermelyi, a hazánkban elfogyasztott száraztészta majdnem fele ebből az üzemből kerül ki.

Termőföldtől az asztalig, 100%-ban magyar termék

Az idén 50 éves Gyermelyi márkáról egyre több embernek jut eszébe a tészta mellett a liszt és a tojás is. Azt azonban kevesen tudják, hogy a vállalatcsoport termékei előállítására egy teljesen zárt vertikális integrációt működtet, mely európai szinten is egyedülálló. Ez jelentős mennyiségi és minőségi biztonságot jelent a Gyermelyi termékek esetében.

A liszt termékpályát megalapozó növénytermesztési ágazat 8 400 hektár földterületen gazdálkodik. A fő növény a búza, azon belül is a búzavetőmag termesztése a legfontosabb. A vállalatcsoport zömében az MTA Martonvásári Kutatóintézete által nemesített magas beltartalmi értékű vetőmagjait szaporítja, amit az aratást követően a saját vetőmagüzemében dolgoz fel. Innen kerül az integrációban lévő magyar gazdákhoz és a vállalatcsoport területeire, amiből kiváló minőségű étkezési búza lesz a Gyermelyi malmok számára. A központi telephelyen működő két malom teljes mértékben ellátja a tésztagyárat, miközben egyre bővül a Gyermelyi lisztek értékesítése a hazai és a környező országok piacán. A malmok magas kihasználtsággal működnek, amiben további bővülés, vagy éppen tartalék már nincs, így a vállalat jelenleg egy újabb malmot épít, mely várhatóan jövő tavasszal kezdi meg az őrlést.

A Gyermelyi Vállalatcsoport egyúttal Magyarország egyik legnagyobb tojástermelője is. Az évi 140 millió darab tojást adó ágazat már a naposcsibe nevelésétől kontrollálja a folyamatot. Az állatok takarmány szükségletéről a 2018-ban átadott takarmánygyár gondoskodik, mely kapacitásának kihasználása érdekében jelentős mennyiségű sertés- és baromfitápot szállít külső partnereknek is. A modern tojótelepeken az etetést, itatást, a tojásgyűjtést és a válogatást automata berendezések végzik. A megtermelt tojás zömében a tésztagyárban kerül feldolgozásra, másik része pedig héjas tojásként jut a piacra.

Társadalmi szerepvállalás

Akinek van lehetősége és hosszú távú célja a magyar piacon, annak kötelességei is vannak, vallja a Gyermelyi Vállalatcsoport. A fejlesztések és beruházások mellett a társadalmi felelősségvállalás is folyamatosan fontos szerepet játszott és játszik a Gyermelyi életében. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Élelmiszerbank segítségével évente több tíz tonna terméket juttat el a Gyermelyi az arra rászorulóknak. Az országos hálózatokon túl több környékbeli civil szervezet, önkormányzat munkáját is segíti, legyen szó adományozásról, vagy rendezvények, programok támogatásáról.

Beruházásai során kiemelt figyelmet fordít a legjobb emissziós paraméterekkel bíró, modern berendezések beszerzésére. Ez döntő szempont volt a legutóbbi tésztagyári és malmi beruházások alkalmával is. Az egyik tojófarmon napelemes erőművet helyeztek üzembe, és az aktuális fejlesztésnek is része egy újabb ilyen beruházás, amivel jelentősen növelhető a tiszta energiák felhasználása. A vállalaton kívüli beszerzéseik során – amennyiben van releváns magyar ajánlat – magyar partnerektől vásárol a cégcsoport, így biztosítva a saját munkavállalóin túl, további több száz család megélhetését.

Folyamatos fejlődés

A Gyermelyi Vállalatcsoport sikerének titka, hogy a megtermelt eredmény nagy részét az alkalmazott technológia és minőségirányítási rendszer állandó fejlesztésére fordítja. A cégcsoport az elmúlt öt évben 22 milliárd Ft-ot fordított beruházásokra. A fejlesztések révén európai mértékkel is modern és nagy kapacitású termékpályák jöttek létre, melynek köszönhetően a versenyképesség is jelentősen növekszik. A következő években a liszt és tojás termékpálya fejlesztése, bővítése a kitűzött cél. A legmodernebb, automatizált technológiák bevezetése mellett, a piac bővülésnek köszönhetően a cégcsoport növelni is tudta dolgozói létszámát, amely jelenleg meghaladja az 500 főt.

A Gyermelyi Vállalatcsoport mind a hazai élelmiszeripari hagyományokat, mind pedig üzleti modelljét tekintve igazi magyar sikertörténet.