3 ínycsiklandó, otthon is elkészíthető fagyi recept

Bár a fagylalt szezontól függetlenül sokunk kedvenc desszertje, nyáron a legtöbben egyszerűen nem tudnak betelni vele. „Szerencsére manapság már nem kell messzire menni a minél teljesebb kulináris élmények érdekében. Akár otthon is készíthetünk ízletesebbnél-ízletesebb fagylaltokat” – emelte ki Simon László a Sage termékmenedzsere.

 1. Pisztácia fagylalt

Elfogyott a pisztácia? Vagy nem is volt? Akkor gyorsan kezelni kell a helyzetet. Ehhez szükség van 500 ml tejre, 250 ml habtejszínre, ½ kanál vanília kivonatra, 5 tojássárgájára, 110 g porcukorra és természetesen 110 g hámozott, pörkölt és aprított pisztáciára.

Elkészítés:

 • Első lépésben öntsük a tejet, a habtejszínt és a vanília kivonatot egy közepes méretű, vastag aljú nyeles edénybe. Melegítsük addig, hogy gőzölögjön.
 • Eközben öntsük bele a tojássárgáját és a cukrot egy tálba és addig kevergessük, amíg el nem olvad benne. Ha a tejes keverék már felmelegedett, akkor óvatosan öntsük bele a tojássárgájába.
 • Töröljük ki az edényt, majd öntsük bele vissza a mixtúrát és alacsony hőfokon melegítsük tovább. Kevergessük folyamatosan egy fakanállal, forralás nélkül egészen addig, amíg nem válik sűrűvé, illetve ameddig rá nem tapad a fakanál hátuljára a massza.
 • Öntsük bele mixtúrát egy hőálló tálba, takarjuk le és tegyük be a hűtőbe, hogy lehűljön.
 • Öntsük a fagyialapot egy fagyis tálba, állítsuk be a fagyigépet a kívánt beállításra és keverési fokozatra.
 • Adjuk hozzá felaprított pisztáciát a keverékhez, akkor, amikor a gép jelzi.
 • Miután a hideg massza megfagyott, öntsük át egy fagyálló tálba és legfeljebb egy hétig tartsuk a fagyasztó szekrényben.
 1. Rózsaszín grépfrút szörbet

„A szörbet egy nagyon régi, a fagylaltok őseként is emlegetett friss vagy fagyasztott gyümölcsből készített üdítő, jeges édesség, amit általában az étkezés végén desszertként, de a két főfogás között gyomornyugtatóként szolgálnak fel” – hangsúlyozta Simon László, a Sage termékmenedzsere. Ha valaki szereti a gyümölcsöket, de jobban preferálja pürésített formában, édesen fogyasztani, akkor a szörbet kiváló választás lehet.

A rózsaszín grépfrút szörbethez 160 g porcukorra, 375 ml vízre, 190 ml friss rózsaszín vagy rubintvörös, lehűtött grépfrút lére, valamint egy enyhén felvert tojásfehérjére van szükség.

Elkészítés:

 • Keverjük össze a cukrot és a vizet egy nyeles edényben, alacsony hőfokon történő melegítés mellett. Folyamatosan kevergessük, hogy feloldódjon a cukor. Ezt követően növeljük a hőfokot és hagyjuk, hogy két percig folyamatosan gőzölögjön. Ezután tegyük a hűtőbe, hogy kellően lehűljön a mixtúra.
 • Keverjük össze a cukorszirupot, a grépfrútlét és a tojásfehérjét egy tálban. Ezt követően állítsuk be a fagylaltgépet a kívánt beállításra és keverési fokozatra.
 • Miután a massza megfagyott, akkor öntsük bele egy fagyálló tálba és tartsuk a fagyasztószekrényben legfeljebb egy hétig.

„Ez a recept a tojásfehérje felhasználása nélkül is elkészíthető. Ilyenkor azt tanácsoljuk, hogy használjuk a manuális beállítást a fagylaltgépen és hagyjuk, hogy legalább 60 percig keverje a gép a masszát. Ebben az esetben 700 ml-es szörbet fagylaltot kapunk.

 1. Mézes fagylalt

A méz fogyasztása számtalan előnnyel jár, egyfelől csökkenti a vérnyomást, másfelől pedig kedvező hatással van a szív működésére. A mézes fagylalt az év minden időszakában kellemes felfrissülést biztosít. Elkészítéséhez 500 ml habtejszínre, 250 ml tejre, 6 db tojássárgájára és 175 gramm jó minőségű mézre van szükség.

Elkészítés:

 • Első lépésben öntsük a habtejszínt és a tejet egy vastag aljú nyeles

edénybe. Melegítsük addig, amíg el nem kezd gőzölögni.

 • Ezzel egyidőben öntsük egy tálba a cukrot és a

tojássárgáját és kevergessük addig, amíg a cukor teljesen

fel nem oldódik. Amennyiben a tejes keverék felmelegedett,

akkor lassan öntsük hozzá a tojássárgájához.

 • Ezután töröljük ki az edényt, majd folyassuk vissza bele

a mixtúrát és alacsony hőfokon melegítsük tovább. Kevergessük

folyamatosan egy fakanállal egészen addig, míg

a keverék rá nem ragad a fakanál hátuljára.

 • Következő lépésben öntsük ki a mixtúrát egy hőálló edénybe, fedjük

le és tegyük be a hűtőbe, hogy jól lehűljön.

 • Ha a massza megfagyott, akkor öntsük

át egy fagyálló tálba és tartsuk legfeljebb

egy hétig a fagyasztószekrényben.

 • Mézzel csurgatva ajánlott tálalni

a tetszetősebb látvány érdekében

„Az ízletes és egészséges házi fagylaltok fogyasztása semmihez sem fogható gasztro élményt jelent, amivel még teljesebbé tehetjük a nyári kikapcsolódást, valamint a közös összejöveteleket” – jegyezte meg a Sage szakembere.