Új időszámítás

Felhasznált irodalom

1. Erdei G, Kovács VA, Bakacs M, Martos É. Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2014 I. A magyar felnőtt lakosság tápláltsági állapota. Orvosi Hetilap. 2017; 158. évf. 14. sz., pp. 533– 540.

2. World Health Organization. Food and nutrition tips during self-quarantine. [Internet].2020. Available from: http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/novel-coronavirus-2019-ncov-technical-guidance/food-and-nutrition-tips-during-self-quarantine.

3. Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága. Emberi szervezet védekezőképességének erősítése – COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban. [Internet]. 2020 [cited 2020. ápr. 09]. Available from: https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/550/COVID19_szervezet_vedekezokepesseg_EMMI_20200313.pdf

4. Szűcs Zs. OKOSTÁNYÉR® –új táplálkozási ajánlás a hazai felnőtt lakosság számára. Új Diéta, 2016; 25 (3).

5. MDOSZ, Táplálkozási Akadémia Hírlevél. Testmozgás és táplálkozás. 2019; 12(12) Available from: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2019/12/Ta%CC%81pla%CC%81lkoza%CC%81si_Akade%CC%81mia_Hi%CC%81rleve%CC%81l_2019_12_Testmozga%CC%81s-e%CC%81s-ta%CC%81pla%CC%81lkoza%CC%81s.pdf

6. OKOSTANYER® 6-17 éveseknek. Energiaigény kalkulátor és élelmiszer adagolási útmutató. [Internet]. Available from: http://www.okostanyer.hu/energiaigeny-kalkulator-es-elelmiszer-adagolasi-utmutato/

7. Emberi Erőforrások Minisztériuma. A 2020. évben azonosított új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések (COVID-19) megelőzésének és terápiájának kézikönyve. 2020.március 25. Available from: https://mok.hu/public/media/source/kepek/Koronav%C3%ADrus/Magyar%20Koronav%C3%ADrus%20K%C3%A9zik%C3%B6nyv_0328_emmi.pdf

8. Escott-Stump S. Owerview of Nutrition and Immunocompetence. In: Escott-Stump S. Nutrition and Diagnosis-Related Care. Wolters Kluwer; 2015. p. 841-852.

9. Calder PC, Carr AC, Gombart AF, Eggersdorfer M. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System is an Important Factor to Protect Against Viral Infections. Preprints. 2020; 2020030199v1.

10. Takács I, Benkő I, Toldy E, Wikonkál N. at all. Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében. Orvosi Hetilap, 2012; 153, Suppl.2, 5-26. doi: 10.1556/OH.2012.29410 Available from: http://repo.lib.semmelweis.hu/bitstream/handle/123456789/4215/oh.2012.29410.pdf?sequence=1

11. Lazar V, Ditu LM, Pircalabioru GG, Gheorghe I. at all. Aspects of Gut Microbiota and Immune System Interactions in Infectious Diseases, Immunopathology, and Cancer. Front Immunol. 2018; 9: 1830. [Published online 2018 Aug 15] doi: 10.3389/fimmu.2018.01830 Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6104162/

12. Táplálkozási Akadémia Hírlevél. Az antibiotikum-rezisztencia visszaszorításának gyakorlati megvalósítása. 2019; 12(10). Available from: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2019/10/T%C3%A1pl%C3%A1lkoz%C3%A1si_Akad%C3%A9mia_H%C3%ADrlev%C3%A9l_2019_okt%C3%B3ber_PROBIOTIKUM.pdf

13. Bíró Gy. A bél mikrobiota kapcsolata az egészséggel és betegséggel. Irodalmi áttekintés. Egészségtudomány, 2014; 58 (3).

14. Táplálkozási Akadémia Hírlevél. A sokoldalú antioxidánsok. 2016; 9(8). Available form: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/08/Taplalkozasi_Akademia_2016_08_Antioxidansok_160829.pdf

15. Vital Surve illances: The Epidemiological Characteristics of an Outbreak of 2019 Novel Coronavirus Diseases (COVID-19) — China, 2020 The Novel Coronavirus Pneumonia Emergency Response Epidemiology Team China. CDC Weekly, 2020; 2 (8): 113-122.

16. Megelőzés. [Internet] 2020. Available from: https://koronavirus.gov.hu/megelozes

17. Magyar Diabetes Társaság. Cukorbetegség és koronavírus járvány. A Magyar Diabetes Társaság (MDT) iránymutatása cukorbetegek részére. [Internet] 2020. ápr. 08. Available from: https://www.doki.net/tarsasag/diabeteslaikus/hirek.aspx?web_id=2DDE7576AB46CAF&nid=99322&cid=476&cid=154

18. ELJÁRÁSREND – Az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Dietetikai, humán táplálkozás (szakdolgozói) Tagozatának ajánlása a COVID-19 ellátásrenddel kapcsolatban. Available form: http://mdosz.hu/eljarasrend-az-emmi-egeszsegugyi-szakmai-kollegium-dietetikai-human-taplalkozas-szakdolgozoi-tagozatanak-ajanlasa-a-covid-19-ellatasrenddel-kapcsolatban/