Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Több mint 150 kiváló bor várja a kékfrankosok rajongóit április 13-án

Posted on 2019-04-06 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

A kékfrankos hazánk legnépszerűbb és legelterjedtebb kékszőlő-fajtája: országszerte közel 8000 hektáron termesztik, ami kb. 12-13%-át teszi a hazai szőlőskerteknek. A kékfrankosból készült borok a fogyasztókat elsősorban gyümölcsösségükkel és stílusbeli változatosságukkal nyűgözik le: a borászok pedig a fajta megbízhatóságát és sokoldalúságát hangsúlyozzák.

Április 13-án, szombaton 14 órától a budapesti Danubius Hotel Gellértben 15 borvidék több mint 60 borászatának százötvennél is több bora lesz kóstolható a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján. Az ország minden tájáról érkező kiállító pincészeteknél rozék, fajtaborok, kékfrankos alapú házasítások, bikavérek, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételek egyaránt elérhetőek lesznek.

A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai gazdagítják, és több díjnyertes tétel is kóstolható lesz a 2019-es Winelovers Kékfrankos Teszt legjobbjai közül.

A fajta fontosságát hangsúlyozza, hogy a magyarországi termelők egybehangzó véleménye szerint komoly lehetőség előtt áll a kékfrankos: mind hazánkban, mind pedig a nagyvilágban egyre nagyobb figyelmet kapnak a helyi szőlőfajták, különösen akkor, ha könnyen értelmezhető, kiszámíthatóan jó minőségű, kiváló ár-érték arányú borok készülnek belőlük. Önálló fajtaborként vagy házasításban is megmutatja erényeit, legyen szó akár rozékról, könnyed, gyümölcsös stílusú vörösökről vagy hordós érlelésű, komplex csúcsborokról.

Tesztgyőztes kékfrankosok

A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztre kékfrankos fajtaborokat és kékfrankos alapú házasításokat, bikavéreket vártak a szervezők. A független szakmai zsűri több mint 70 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.

Zsűritagok voltak:

  • Bálint László (a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének elnöke)
  • Blazsovzsky Péter (a Babel Budapest étterem head sommelier-je)
  • Kielmayer Kristian (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakértő, a Borkollégium oktatója)
  • Kollár Mariann (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a londoni Theatre of Wine bortanácsadója)
  • Ripka Gergely (Tokaj Guide, Tokaj Magic)

A mezőny oroszlánrészét a kékfrankos fajtaborok adták: ezekből összesen 55, 2017 és 2008 közötti tételt kóstolt a zsűri.

Top 10 kékfrankos 2019

  1. Riczu Tamás Borászata, Villányi Kékfrankos 2016
  2. Schieber Pincészet, Tabu Kékfrankos 2016
  3. Bock Borászat, Kékfrankos 2017
  4. Sümegi Ákos, Kékfrankos Válogatás 2015
  5. Garger Imre, Kékfrankos Válogatás 2015
  6. Takler Borbirtok, Szenta-hegyi Kékfrankos 2016
  7. Weinhäusel Christian & Zsanett, Blaufränkisch Sonnensteig 2017
  8. Kovács és Lánya Borászat, Kékfrankos 2017
  9. Szent Donát Birtok, Magma 2017
  10. Fekete Borpince, Kékfrankos Válogatás 2016
  11. Lővér Pince / Sop-Vin, Soproni Kékfrankos Válogatás Frettner FDPR 2016
  12. Iváncsics Zoltán, Soproni Kékfrankos 2017

A kékfrankos alapú házasításokból, bikavérekből 15 tétel érkezett a versenyre; ezek közül az öt legjobb bort nevezte meg a zsűri.

Top 5 kékfrankos alapú házasítás 2019

  1. Tűzkő Birtok, Talentum 2015
  2. Thummerer Vilmos, Egri Bikavér 2015
  3. Petrény Winery, Borgundi Egri Bikavér 2014
  4. Thummerer Vilmos, Egri Bikavér Superior 2013
  5. Iváncsics Zoltán, Soproni Quartett Cuvée 2016

„A fajta kétségkívül fontos, hiszen a legtöbbet telepített fajta az országban és a világon telepített kékfrankosok fele Magyarországon található. A gyümölcsösség és diszkrét fűszeresség mellett nagyon jól hordozza a termőterület sajátosságait is a bor szerkezetében. Ugyanakkor figyelni is kell rá, hiszen a “brett” inkább kihúzza a gyümölcsösséget a borból; a több néha kevesebb, ez igaz a fahordó használatra is. A “tisztaságra” különösen oda kell figyelni, de összességében szép, izgalmas tételeket kóstolhattunk” – mondta a tesztet követően Kielmayer Kristian, nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakértő, a Borkollégium oktatója.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:kékfrankos

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Első alkalommal volt magyar stand a GastroPan pék- és sütőipari kiállításon
Next Post: Nesze nekünk!

Kapcsolódó anyagaink

  • Keresd a palackot, töltsd meg tiszta vízzel és segíts! Gasztropress
  • Tormakészítményt és alma ízű italport hív vissza a forgalmazó Gasztropress
  • Mautner Zsófi főzelékeit ízlelgette a világhírű séf Gasztropress
  • Elindult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés Gasztropress
  • Sikeresen szerepelnek a magyar kiállítók az élelmiszervásáron New Yorkban Gasztropress
  • 2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye Gasztropress
2023. március
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Újabb szakaszokon épülhet a #KariGerikerékpársugárút
  • Két napig újra #KariGeri a rakpart
  • Így jár az M3-as metró hétvégén
  • Beindult a szezon, újra a közutakon a mezőgazdasági gépek!
  • Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
  • Kukucs könyvek – Merre vagy, mama?
  • Az európai fogyasztók elsősorban az utazásról, az éttermekről és az új ruhákról mondanak le az infláció hatására
  • Az utóbbi években jelentősen javult a mielóma multiplexben szenvedő betegek kezelése
  • Így segítsük kertünket a tavaszi ébredésben
  • Összefogásra szólított föl a Mohosz elnöke a halállomány védelmében
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • Amikor, nem az utasok szavaznak… Az év légitársaságának választották a Wizz Airt
  • Van képünk hozzá (23.03.23.) – Alpine A110 S
  • Van képünk hozzá (23.03.22.) – MG4
  • Petőfi Sándor kutyája éve még BKV-zni is megtanult
  • A kutyák és az emberek agya hasonlóan dolgozza fel a környezet hangjait – a tesztek alapján
  • A Honda Pilot gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A hétvégén tesztelik a biztonsági rendszereket
  • A teszteredmények után az ADAC veszélyesnek tart hét nyári abroncsot
  • A Toyota Highlander így teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Jön a Táplálkozás és Hidratáció Hete Gasztropress
  • Tudjuk, mit eszel idén a fánkfesztiválon Gasztropress
  • Húsvéti menü okosan! Gasztropress
  • Cukorszünet Gasztropress
  • Csomagolt Kinekeszelma
  • Egész Magyarországra kiterjedő étteremválogatást tesz közzé a Michelin Guide Gasztropress
  • És, ez, nem vicc!!! Miseborral segíti Magyarország az ukrajnai hívő közösségeket Gasztropress
  • Hagyományos ételek kerüljenek karácsonykor az ünnepi asztalra Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.