Talpra állítható a budapesti vendéglátás, csak tennünk kell érte

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szakemberei szerint jelzésértékűek a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) napokban publikált, a hazai vendéglátás 2021-es alakulásáról szóló, pozitív tendenciát mutató adatai*. Az erőteljesen javuló bevételi számok arra utalnak, hogy a komplex válságkezelő intézkedések és programok hatékonyan támogatják az ágazat helyreállítását.

A BKIK üdvözli a hazai és a budapesti vendéglátó-forgalomról szóló, javuló adatokat. A koronavírus-járvány sajnos súlyos veszteségekkel járt és jár még ma is, ugyanakkor a kormány, a főváros és az érdekképviseletek sokrétű válságkezelő intézkedései nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az iparág lassan talpra állhasson. Bízom benne, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által tett szakmai ajánlások, valamint saját programjaink is részei a sikernek. Szeretnénk ezúton is megköszönni minden cégnek és vendégnek, aki csatlakozott »Újra nyitva Budapest« nevű fogyasztásélénkítő és turisztikai programunkhoz” – nyilatkozta Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A BKIK az elmúlt években több egyeztetést is kezdeményezett a kormánnyal és a fővárossal, egyebek mellett adóvégrehajtási moratóriumot kért a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő vállalkozások számára, 50 százalékos tagdíjmérséklési lehetőséggel támogatta tagjait és saját válságkezelő programot is indított.

Az Újra nyitva Budapest – #újranyitvaBP fogyasztásösztönző programja keretében a pandémia 10 ezer mindennapi hősének vendégül látásával együtt a vendéglátóhelyi fogyasztást is népszerűsítette a kamara. A BKIK a belföldi turizmus Budapestre irányítása céljából több száz vidéki egészségügyi dolgozót utaztatott a fővárosba.

A kamara szakmai ajánlást fogalmazott meg a COVID-19 fertőzés veszélyét csökkentő légsterilizáló eszközök használatával kapcsolatban, a forgalmazókkal történt megállapodás nyomán pedig a legjobbnak talált eszközöket 25%-os kedvezménnyel szerezhetik be a vállalkozások, a kamara önkéntes tagjai pedig további kedvezményeket vehetnek igénybe.

Az MTÜ közlése* szerint a 2021-es évet a vendéglátás kiemelkedő eredményekkel zárta: a bevételek csaknem 26%-kal magasabbak voltak, mint 2020-ban és kevesebb, mint 3%-kal maradtak el a 2019-es eredményektől. Adataik azt mutatják, hogy Budapest az országos vendéglátásban betöltött szerepe közelíteni kezdte a válság előtti szintet. Ugyanakkor iparági szereplők szerint a rezsiárak alakulása és a nyersanyagárak várható emelkedése további nyomás alatt tarthatja a szektort.**

* Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség, https://mtu.gov.hu/cikkek/kiemelked-eredmenyekkel-zarta-a-2021-es-evet-a-vendeglatas-2555

** Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220209/elszabadulnak-az-arak-otodevel-dragulhat-az-ettermi-menu-525877?amp