Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Szigorúan őrzik a legfinomabb magyar mák titkát

Posted on 2020-11-172020-11-16 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp



Csak a dunavecsei Zöldi Kertészet munkatársai tudják, mi teszi olyan finommá a mákjukat, az általuk alkalmazott technológia ugyanis szakmai titok. A százéves múlttal büszkélkedő családi vállalatban jelenleg öt fiútestvér irányítja a munkát, céljuk pedig az, hogy a fogyasztók számára egészséges, szép és igazán ízletes zöldségeket termeljenek. A mák kuriózumnak számít a kínálatukban, nemcsak az íze miatt, hanem azért is, mert sokan azt sem tudják, hogy termelnek Magyarországon mákot. 
ű



A dunavecsei Zöldi Kertészet százéves múltra tekint vissza. A céget napjainkban irányító öt fiútestvér dédnagyszülei az 1920-as években kezdtek el gazdálkodni, akkor még sóskát, spenótot, majd rebarbarát termesztettek, amit a Dunán hajóval vittek fel a Budapesti Nagybani Piacra. Később gyermekeik és unokáik vették át a családi vállalkozást, amely ma már a dédunokák gondos kezében van.

Tóth Benjámin társtulajdonos, az öt fiútestvér egyike szerint az egyik legkeresettebb termékük a mák, de még mindig sokan felkapják a fejüket arra, hogy egyáltalán létezik magyar mák.

„Hazánkban jelenleg 2 500-5 000 hektáron termesztenek mákot, és a mezőgazdaságban egy rendkívül új, exkluzív dolognak számít. Hazánkba főleg Csehországból érkezik a legnagyobb mennyiségű mákimport, főleg azért, mert itthon nem a legegyszerűbb termeszteni, az időjárási körülmények miatt. Ha ősszel nincs csapadék, akkor nem kel ki, tavasszal pedig gyakorlatilag esélytelen elszórni a magokat, mert szárazság van” – magyarázta a szakember.

Egy igazi vitaminbomba

Tóth Benjámin arról beszélt, hogy a rossz mákot nehéz kiszűrni, főpróbája mindig az íze, csak kóstolás után lehet megbizonyosodni róla, hogy jó terméket vásároltunk-e. Mint mondta, azokban a boltokban, ahol van rá lehetőség, érdemes megszagolni a mákot, ugyanakkor ez sem jelent garanciát semmire.

A Zöldi Kertészet társtulajdonosa kiemelte, hogy a rossz mák nemkívánatos mellékízt adhat az ételnek, és elronthatja azt, ami készül belőle. Mindenkinek azt javasolja, hogy lehetőség szerint közvetlenül a termelőktől vásároljanak, magyar terméket. 

A szakember közölte, hogy három évvel ezelőtt a mák ára gyakorlatilag a duplájára ugrott, de az azóta eltelt években, a jó termésnek köszönhetően, már árcsökkenés tapasztalható a piacon.

Érdemes is fogyasztani, ugyanis igazi elixír: a máknak a legmagasabb a kálciumtartalma az összes növény közül, de rendkívül gazdag rostokban és vasban is, tehát egy igazi vitaminbombának nevezhető.

A titkot nem árulják el

Elárulta, hogy az általuk forgalmazott, saját termesztésű mák iránt jelentős az érdeklődés, mert a visszajelzések alapján egyedülállóan finom.

„A máktermesztés első évében egyre többen kezdtek el arról beszélni, hogy a mákunk jobb minőségű, mint máshol. Ezután még évekig kerestük, mi állhat ennek a hátterében, melyik lehet az a folyamat, ami ilyen különlegessé teszi. Sikerült is megtalálnunk, de ez szigorúan őrzött szakmai titok” – fogalmazott.

Tóth Benjámin közölte, hogy a mákot korábban a Nagybani Piacon értékesítették, de idéntől már webshopon keresztül is lehet belőle rendelni. Reményeik szerint hamarosan más webáruházakban és franchise-üzletekben is megtalálható lesz a híres magyar mákjuk, ugyanis több céggel állnak tárgyalásban az esetleges beszállításról. 

A Zöldi Kertészet mákja GMO-mentes, és jövőre már a gluténmentes minősítést is meg fogják kapni. Idei újdonság, hogy már darált formában is elkezdték árulni, a karácsonyi bejgliket készítő háziasszonyok legnagyobb örömére. 

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:legfinomabb magyar mák

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Sokkoló kampány a cukorbetegség szövődményeiről
Next Post: Varga Pincészet: “Egy hónappal tovább tartott a szüret, jó évjárat lesz az idei”

Kapcsolódó anyagaink

  • “Erős méhészeti ágazat nélkül nincs erős mezőgazdaság” Gasztropress
  • Ismét bővült a SPAR környezetbarát csomagolótermékeinek kínálata Gasztropress
  • A sok kávé az eddig véltnél kevésbé ártalmas a szívre Gasztropress
  • Védjegyhasználati jogot kaptak a SPAR Regnum Húsüzemének termékei Gasztropress
  • A Nébih nem ajánlja egy kínai szilikon sütőforma használatát Gasztropress
  • A fürj lesz a Bocuse d’Or tallini európai válogatójának hústémája Gasztropress
2023. május
hKscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
« ápr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • A magyarországi Bosch csoport éves árbevétele 32 százalékkal nőtt tavaly
  • Újra elérhető a Tokaji Borongoló napijegy és ismét jár a Tokajbusz
  • A Duesenberg SJ nyerte a Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2023 „BMW Group Trophy – Best of Show” kitüntetését
  • Equipmake kiállításon a nagy teljesítmányű e-tengelyek
  • Az Egyesült Királyságban 9,9 százalékkal nőtt az autógyártás áprilisban
  • Az Acer az új Predator Triton 16-tal bővíti prémium játékportfólióját
  • A „VERY BIG” virális sikerei után G.Zsoltit nem érdekli más, csak a „JÓNI”
  • Csavard fel a szőnyeget!
  • Pókember – A PÓKVERZUMON ÁT
  • Veszélyes vegyi anyagok az otthonunkban
  • A Honda részvétele az F1-es versenyeken
  • Verstappen behúzta a Monacói Nagydíjat
  • Van képünk hozzá (23.05.28.) –  Suzuki Jimny 5 Door
  • Leclerc megúszta három rajthelyes büntetéssel az életveszélyes tötymörgést
  • Verstappen indulhat az élről Monacóban vasárnap
  • Elon Musk cége elkezdheti az agyimplantátumok tesztelését embereken
  • Új új biológiai fegyverek tesztelése volt a cél
  • Mikrozöld termelőket ellenőriztek a Szupermenta tesztprogramban
  • A tesztidőszak tapasztalatai alapján…
  • A tesztelők idén nagyobb figyelmet fordítottak az alternatív vendéglátóhelyekre
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • Anita és Sanyi találkozott a Honda CB650R motorral (is) – VIDEÓ
  • Anita és Sanyi a Mazda CX-5-öt is kihagyta…
  • Anita és Sanyi a Mazda 6-os jubileumi kiadásával is megismerkedett
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • E-Tech Renault Arkana
  • Elsőként a Mazda CX-5-ben
  • Mazda 6 20 TH Anniversary
  • De, MIÉRT?! Gofrit neveztek el az X-Faktor “sztárjáról” Gasztropress
  • Ideje megismerkedni a bisztronómiával Gasztropress
  • A világ legerősebb chilije az egyik legkeresettebb karácsonyi ajándék Gasztropress
  • Az ünnepek alatt is figyelni kell a táplálkozásra Gasztropress
  • Az élelmiszerjelölés evolúciója Gasztropress
  • Íme a 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Gála díjazottjai Gasztropress
  • Fővárosi vendéglátóhely működését függesztette fel a Nébih Gasztropress
  • A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.