Ötödik alkalommal írták ki a gyermekétkeztetésben részt vevő konyhák felújítását célzó pályázatot

Ötödik alkalommal írt ki pályázatot a kormány a gyermekétkeztetésben részt vevő konyhák és étkezők felújítására, építésére, valamint konyhai eszközök beszerzésre – közölte a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

    Berczik Ábel hozzátette, az önkormányzatok legfeljebb a támogatás ötven százalékát fordíthatják eszközbeszerzésre, amely során figyelembe kell venniük az energetikai hatékonyságot és a környezetvédelmi követelményeket.
  

  A kormány idén összesen 1,5 milliárd forinttal támogatja az önkormányzatokat, amelyek legfeljebb 40 millió forintra pályázhatnak. Az önkormányzatoknak – anyagi helyzetüktől függően – az elnyert támogatás legalább öt, legfeljebb ötven százalékát önerőként kell biztosítaniuk – ismertette.
 

   Emlékeztetett, 2015 óta 480 önkormányzat nyert támogatást összesen több mint 12 milliárd forint értékben.
  

  A pályázatokat június 20-ig a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani, a vissza nem térítendő támogatást pedig 2021 végéig lehet felhasználni – mondta a helyettes államtitkár.
  

  Berczik Ábel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, a kormány azért indította a programot, mert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közétkeztetésben részt vevő konyhák műszaki állapotát felmérő vizsgálatai szerint a 2010-es évek elején sok korszerűtlen konyha működött.
 

   A pályázatra való igényt az is alátámasztja, hogy minden évben többszörös a túljelentkezés – fűzte hozzá.