Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Nincsenek véletlenek! Az elmúlt öt évben rákaptak a magyarok a szódára

Posted on 2021-02-032021-02-03 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Egyre több embernek fontos a PET-palack szennyezés csökkentése

Az elmúlt öt évben egyre népszerűbbé vált az egyik legismertebb magyar hungarikum, a szóda. „Mindez azt bizonyítja, hogy Magyarországon egyre több ember élvezi az otthon készíthető frissítők jelentette kényelmet, amivel jelentős mértékben hozzájárul az egyszerhasználatos műanyag hulladék csökkentéséhez” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere.

2016 és 2020 év vége között 65,5%-kal nőtt a szódagépek eladása Magyarországon a SodaStream tapasztalatai szerint. A legnagyobb növekedés 2019-ben volt, amikor 80 százalékkal emelkedett a szódagépek értékesítése a hazai piacon az előző évhez képest. „Az elmúlt években tapasztalt növekedés minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy egyre több fogyasztó jött rá idehaza, hogy kevesebb cipekedéssel és kisebb környezeti terheléssel jár, ha inkább otthon készíti magának a szénsavas frissítőket úgy, ahogyan azt a nagyszüleink tették” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina.

A SodaStream szerint a legjobb megoldás az, ha az eldobható PET-palackokat meg sem termeljük. Kevéssé ismert tény, de a PET-palackok gyártásához alapvetően nyersolajra és vízre van szükség. Csak az Egyesült Államokban 17 millió hordónyi olajat (egy hordó kb. 160 liter) vesz igénybe évente a PET-palackok előállítása. Mindez negatív hatással van a klímaváltozásra is: számítások szerint mindössze 4 darab PET-palack legyártása annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mintha valaki egy mérföldet, vagyis átszámítva 1,6 kilométert tenne meg egy autóval.

Másik probléma, hogy a fogyasztók által a boltokban megvásárolt PET-palackoknak csak egy része kerül a hulladéklerakókba, túlnyomó többségük a természetben, erdőkben, árterekben és az édesvizekben végzi. Sok PET-palackot pedig elégetnek tüzelő gyanánt idehaza, ami rendkívül környezetszennyező. Egy kutatás1 ugyanis megállapította, hogy PET-palack égetésekor keletkező szálló por (PM10) ötszöröse a tűzifáénak, a polietilén zacskók és poliuretán szivacsok égetésekor pedig közel tízszer annyi PM10 jut a levegőbe, mint a tűzifa esetében.

Ez azért súlyos probléma, mert a szálló por számos egészségre gyakorolt negatív hatással bír. Ezek közé sorolható a szív és érrendszeri tünetek megjelenésének és súlyosbodásának valószínűsége és emelkedhet a tüdőrák kialakulásának kockázata2. Emellett enyhe légúti változásokat, allergiát és egyéb más légzőszervi panaszok megjelenésért tehető felelőssé.

Minden SodaStream készülékhez tartozó, egyetlenegy többszörhasználatos szénsavasító palackkal egy 4 fős család 2.500 PET palacktól kímélheti meg a bolygót két év alatt. Vagyis ennyit biztosan nem kell legyártani, sem elégetni. Az üveges SodaStream szénsavasító készülékekkel pedig még több PET-palacktól óvható mega bolygó. A magyar piacon a SodaStream gépei közül a Spirit szódagép és a kóla és narancs ízesítésű szörp számít a legnépszerűbbnek.

1. Forrás: https://levegomunkacsoport.blog.hu/2020/07/20/egy_uj_kutatas_szerint_a_lakossagi_hulladekegetes_ezerszer_mergezobb_lehet_mint_a_tuzifa_elegetese

2. https://pm10.kormany.hu/egeszsegugyi

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:PET-palack, PET-palack szennyezés, SodaStream, SodaStream Spirit, SodaStream Spirit szódagép, Spirit, Spirit szódagép, Széll-Szőke Krisztina, szóda, szódagép

Bejegyzés navigáció

Previous Post: A vitaminoknak is van karbonlábnyoma?
Next Post: Alkoss a halakért! – rajzpályázatra várja az iskolásokat a Nébih

Kapcsolódó anyagaink

  • Szőlőfeldolgozó épül Ordacsehiben Gasztropress
  • Tudnivalók a Magyarország Cukormentes Tortája versenyről 2021. Gasztropress
  • Megújuló energiából juthat versenyelőnyhöz a Gallicoop a világpiacon Gasztropress
  • Tőkebefektetési lehetőséget kapott a TokajTech startup program két pályázója Gasztropress
  • Nagy István szerint Magyarország jó úton jár az élelmezésbiztonságban Gasztropress
  • Táblákon is tájékoztatni kell a vásárlókat a “nagy szocialista” élelmiszerárstopról Gasztropress
2023. március
hKscpsv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Szabálytalan mutatvány, sikeres intézkedés 
  • Hideg Ádám: “Nem változott semmi”
  • Magyarország legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítása kezdődik áprilisban
  • Tavaly második éve nőtt a személyi sérüléses balesetek száma
  • Az Európa-bajnokságon indul a Hangodi, Bunkoczi páros
  • A World Photography Awards 2023 nyílt pályázatának döntősei
  • A múlt héten megérkezett Ed Sheeran vadonatúj felvétele, az „Eyes Closed”
  • A Linkin Park egy újabb kiadatlan számot fedett fel „Fighting Myself” címmel
  • A Képzőművészeti Egyetem jótékonysági adományozást szervez a török földrengés áldozatai javára
  • Újabb szívhez szóló dalt ismerhetünk meg a The National közelgő lemezéről
  • Van képünk hozzá (23.03.27.) – Lexus ROV
  • Van képünk hozzá (23.03.26.) – Peugeot 508 SW
  • Van képünk hozzá (23.03.25.) – Silk FAW Hongqi S9
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • Amikor, nem az utasok szavaznak… Az év légitársaságának választották a Wizz Airt
  • A távoli északon teszteli az Audi a Q6 e-tron szériaközeli prototípusát
  • A gyári BMW-csapattal tesztelt Kovács Bálint
  • A Mazda CX-9 gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • Jövő kedden és pénteken tartják két metróállomás füstpróbáját
  • A Volkswagen Atlas így teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Nem mindegy, mit zabálsz! Milyen étel illik a vezetéshez? Gasztropress
  • Rögös túró – a magyar szuperélelmiszer Gasztropress
  • Brutális drágulás jöhet a süteményeknél idén Gasztropress
  • Az élelmiszerjelölés evolúciója Gasztropress
  • De, MIÉRT?! Gofrit neveztek el az X-Faktor “sztárjáról” Gasztropress
  • Honnan ismerszik meg a jó felvágott? Gasztropress
  • A Rumour by Rácz Jenő nyerte az Év étterme díjat Gasztropress
  • Íme a 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Gála díjazottjai Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.