Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Nesze nekünk!

Posted on 2019-04-062019-04-06 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Nagyszabású kutatás bizonyítja, hogy még a mérsékelt alkoholfogyasztás sem egészséges

Minél több alkoholt fogyaszt az ember, annál inkább emelkedik vérnyomása és a stroke kockázata, és nem igaz az a korábbi elmélet, hogy a napi egy-két pohár szeszes ital véd a szélütés ellen – közölték brit és kínai kutatók nagyszabású genetikai kutatásuk eredményei alapján.

    A kutatók mintegy félmillió kínai felnőtt adatai alapján készítették el a The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányukat.

A résztvevők közül sokan az alkohollal szembeni genetikai érzékenység miatt nem fogyasztottak alkoholt. Az alkoholisták viszont naponta négyszer vagy többször ittak alkoholt tartalmazó italokat, főként röviditalokat. Esetükben jelentős vérnyomás-növekedést mutattak ki és azt, hogy 35 százalékkal nőtt a stroke kockázata. A mérsékelt alkoholisták – a napi 10-20 gramm tiszta alkoholt fogyasztók – esetében is nőtt a szélütés kockázata, 10-15 százalékkal.

“A tanulmány fő üzenete, hogy legalábbis a stroke tekintetében a mérsékelt alkoholfogyasztásnak nincs védő hatása. A genetikai bizonyíték megmutatta, hogy a védő hatás nem valós” – magyarázta Csen Zseng-ming, az Oxfordi Egyetem népegészségügyi karának professzora, a tanulmány társszerzője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a világon mintegy 2,3 milliárd ember fogyaszt alkoholt, az átlagos napi fogyasztás 33 gramm tiszta alkohol. Ez két 150 milliliteres pohár bornak, 750 milliliter sörnek és két 40 milliliter röviditalnak felel meg.

“A genetika alkalmazása egy új módszer arra, hogy megállapítsuk, a mérsékelt alkoholfogyasztásnak valóban van-e védő hatása, vagy kissé káros az egészségre. Genetikai vizsgálataink segítették megérteni az ok-okozati összefüggést” – mondta Iona Millwood oxfordi epidemiológus, a tanulmány társszerzője.

Az Oxfordi és a Pekingi Egyetem, valamint a Kínai Orvostudományi Akadémia közös kutatócsoportja szerint ezt a kutatást a nyugati népesség esetében lehetetlen elvégezni, mivel körükben nem létezik az alkohollal szembeni genetikai érzékenység.

Megállapításuk az alkoholfogyasztás biológiai hatásáról azonban a világon élő összes emberre érvényes – hangsúlyozták.

A világon az egy főre jutó legtöbb alkoholt Európában fogyasztják annak ellenére, hogy 2010 óta 10 százalékkal csökkent a kontinensen az alkoholfogyasztás a WHO szerint.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:alkoholfogyasztás

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Több mint 150 kiváló bor várja a kékfrankosok rajongóit április 13-án
Next Post: Szekszárd legjobb vörösbora a 2016-os kékfrankos lett idén

Kapcsolódó anyagaink

  • Félezer fajta füge termesztésével kísérleteznek a zalai Becsehelyen Gasztropress
  • Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiában Gasztropress
  • Az évezred gasztro híre Gasztropress
  • Az olasz nagymama főzni tanítja a karanténban lévőket Gasztropress
  • Februártól az összes SZÉP-kártyát elfogadják élelmiszerek vásárlásakor a SPAR-áruházakban Gasztropress
  • Dánia nyerte a Bocuse d’Or világversenyt – a magyarok csak a 12. helyet szerezték meg Gasztropress
2023. március
hKscpsv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Egy nap alatt három primitív sz@rházi 
  • Ismét üres volt a feleslegesen lezárt #KariGeri rakpart
  • A Toyota uralja az elektrifikált járművek eladási toplistáját az Egyesült Államokban
  • Pofátlan(TAN)ítás Budapesten
  • Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra
  • Megjelent a New Fossils új dala
  • „Hozzáférés elutasítva”
  • Együttműködés, hatékonyság és lenyűgöző teljesítmény
  • Most vagy először szemüveges?
  • LEO-műholdak
  • Van képünk hozzá (23.03.28.) – Újabb mentőautók beszerzésére nyílt lehetősége a mentőszolgálatnak
  • Van képünk hozzá (23.03.27.) – Lexus ROV
  • Van képünk hozzá (23.03.26.) – Peugeot 508 SW
  • Van képünk hozzá (23.03.25.) – Silk FAW Hongqi S9
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • A Hyundai Palisade gyengén szerepelt az IIHS törésteszten
  • Az internetes csalásokra is felhívja a figyelmet az országos pénzügyi teszt
  • A távoli északon teszteli az Audi a Q6 e-tron szériaközeli prototípusát
  • A gyári BMW-csapattal tesztelt Kovács Bálint
  • A Mazda CX-9 gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Negyven százalékkal több üvegházhatású gázkibocsátást okoz a férfiak étrendje, mint a nőké Gasztropress
  • Kezdődik a Bajai Halfőző Fesztivál Kinekeszelma
  • A világ legerősebb chilije az egyik legkeresettebb karácsonyi ajándék Gasztropress
  • Az óbudai Málna The Pastry Shop az ország legjobb cukrászdája Gasztropress
  • podGasTroll – Laktató ebédet, gyorsan Gasztropress
  • Először kaptak Michelin-csillagot vidéki magyar éttermek Gasztropress
  • Több mint hat tonna tartósélelmiszert gyűjtött rászorulóknak a BRFK Gasztropress
  • A Rumour by Rácz Jenő nyerte az Év étterme díjat Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.