Ne karácsonykor fogyózz, de ne ess túlzásba!

Az ünnepek alatti vendégeskedés gyakori velejárói a plusz kilók, pedig egy kis odafigyeléssel lehetne tenni ellene. Megmutatjuk, hogyan!

Sokak számára ismerős lehet az az érzés, amikor a tükörben hirtelen több felesleges kilót veszünk észre magunkon – ilyenkor hirtelen óriási elhatározás kerekedik bennünk, hogy drasztikus diétára fogjuk magunkat. Az egyik legrosszabb dolog, amit ilyenkor tehetünk, hogy sanyargatjuk a testünket koplalással vagy kegyetlen fogyókúrával. Czanik Balázs elárulta, miért.

„Ünnepek környékén hatványozottabban előkerül a fogyókúra kérdése. Van, aki azt mondja, hogy ilyenkor úgyis mindegy, és eszik, annyit, amennyi belefér, más pedig még jobban sanyargatja magát. Egyik véglet sem jó. Karácsonykor valóban több kísértésnek vagyunk kitéve, ezért erre az időszakra semmiképp nem szabad életmódváltásba kezdeni, de érdemes odafigyelni, hogy megtartsuk a súlyunkat, mert ha az ünnepek után életmódot szeretnénk váltani, akkor ne egy magasabb súlyról induljunk. A kampányszerű fogyókúrák egyáltalán nem hatásosak: ha valaki hirtelen lefogy pár kilót, azt nagyon gyorsan visszahízza – ezt nevezzük jójó-effektusnak. A drasztikus súlyvesztések nagy hátulütője, hogy az ember képtelen hosszú távon tartani őket, először csak rosszul érzi magát, amiért nem engedhet meg semmilyen finomságot magának, aztán amikor besokall, akkor hirtelen mindent felfal. Egyáltalán nem támogatom, hogy valaki minden „bűnös” ételről lemondjon, mert úgy sokkal nehezebben lesz képes tartani a diétát, inkább a mértékletességre és a tudatos táplálkozásra kell helyezni a hangsúlyt – fejtette ki Czanik Balázs fitness edző, a Capoeira Aerobik megalkotója.

Tehát ne koplaljunk és ne is együk túl magunkat az ünnepek alatt. Ilyenkor a mozgást nehezebb beiktatni, hiszen vendégségből vendégségbe járunk, és finomabbnál finomabb falatok kísértenek. Ha nem is edzőterembe megyünk, de kimondottan jót tesz egy kellemes esti séta, vagy kirándulás a családdal.

Édességet is lehet fogyasztani, persze mértékkel. Ma már sok olyan recept fellelhető, amely segítségével alacsony szénhidráttartalmú desszerteket lehet készíteni. Akár karácsonyi bejglit, sőt szaloncukrot is. Magam is több olyan receptkönyvet állítottam össze – pl. Ünnepelj és fogyj!, Édes csábítás -, amiben igen finom és alakbarát finomságok találhatók. Érdemes kipróbálni, és meglephetjük vele szeretteinket is! – tette hozzá lelkesen Czanik Balázs.