Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Most tényleg tudatosan kell vásárolnod!

Posted on 2020-03-262020-03-31 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Az élelmiszerpazarlásra és a tudatos vásárlás fontosságára hívja fel a figyelmet a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyertese

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer landol a kukában, ami egy főre levetítve 68 kilogramm. Az elmúlt hetekre jellemző, karácsonyi ünnepeket meghaladó mértékű vásárlási hullám következtében pedig ez a mennyiség idén még tovább emelkedhet. Gőbel Rebeka, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja szakmai dolgozatában arra mutat rá, hogy a pazarlás fő oka a tudatosság hiánya, amire a jelenlegi helyzetben talán még nagyobb szükség van, mint valaha. A vásárlás megtervezésével ráadásul nem csak a pénztárcánkat, de a környezetet is óvhatjuk.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai alapján hazánkban évi 1,8 millió tonna ételt dobunk ki, ami fejenként 68 kilót jelent. A jelenlegi helyzetben ez a mennyiség még tovább nőhet, ugyanis hatalmas készleteket halmoztunk fel a vészhelyzet kihirdetése óta. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint a vásárlási láz naponta eléri az év végi ünnepek előtti forgalom másfélszeresét, pedig az élelmiszerüzletek ellátása folyamatos, így nem kell attól tartanunk, hogy élelem nélkül maradunk.

„A kukába kerülő élelmiszer számos problémát okoz, hiszen amellett, hogy többletkiadás a háztartások számra, a környezetünkre is kedvezőtlen hatással van, mert a hulladékba kerülő szerves anyag – amely döntően kidobott étel – jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához” – mondta el Gőbel Rebeka. A Kaposvári Egyetem hallgatója szakmai dolgozatával elnyerte a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatot, amelynek célja, hogy anyagi és szakmai támogatással segítse azon agrárhallgatók tanulmányát és kutatómunkáját, akik „kis tudósokként” új, innovatív eljárásokkal állnak elő, és idővel változtathatnak a szakma jövőjén és megítélésén.

A fiatal kutató szerint a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék három fő okra vezethető vissza. „Az élelmiszerpazarlás egyik oka a tudatosság hiánya, ami már a boltba indulást megelőzően jelentkezik, hiszen nem tudatosul bennünk, hogy mekkora gond, ha a maradék a szemetesbe kerül. Ebből adódóan az alapos megtervezés helyett hajlamosak vagyunk hirtelen hozott döntéseink alapján cselekedni, és olyan tételeket is megveszünk, amikre valójában nincs is szükségünk. Továbbá arra sem vagyunk felkészülve, hogy hogyan kell úgy nagyobb mennyiséget tárolni, hogy az ne menjen tönkre idő előtt és ne kelljen kidobni” – mondta el Gőbel Rebeka.

tudatosan a pazarlás ellen
A jelenlegi helyzetben természetes, hogy a tömeget elkerülve kevesebbszer, de nagyobb mennyiségben vásárolunk. Érdemes azonban arra figyelni, hogy mindezt tudatosan és átgondoltan tegyük, hiszen több hétre elegendő élelmiszert be lehet szerezni úgy is, hogy nem vásárolunk feleslegesen. A pazarlás ellen akkor tehetjük a legtöbbet, ha megvizsgáljuk eddigi szokásainkat, megnézzük, hogy miből áll rendelkezésünkre elegendő mennyiség, és mi az, amiből már fogytán az otthoni készlet. Nagy segítség lehet az is, ha előre kitaláljuk a heti menüt, és ahhoz igazítjuk a bevásárlólistát, jó eséllyel elkerülve így az impulzív vásárlást. Ezekkel a lépésekkel jelentősen csökkenthető a későbbi élelmiszerhulladék mennyisége, és biztosak lehetünk abban is, hogy nem marad ki egyetlen szükséges tétel sem, miközben eleget teszünk annak a ma legfontosabb szempontnak, hogy „maradj otthon”, vagyis a legminimálisabb időt töltsük házon kívül.

a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatról
Az elmúlt öt évben összesen 16 felsőoktatási intézmény 265 tehetséges diákja nyújtotta be színvonalas szakmai pályamunkáját a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatra, akik közül 37-en kaptak összesen 5,6 millió forint anyagi és szakmai támogatást tanulmányuk és kutatómunkájuk folytatásához.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:betegség, egészség, járvány, kór, koronavírus, koronavírus-járvány, kórság, megelőzés, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, tudatos, tudatos vásárlás, veszély

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Vitaminpótlás tél végén
Next Post: Ezekre a háztartási gépekre irányulhat idén a vásárlók figyelme

Kapcsolódó anyagaink

  • Tizenháromezer gyermek kapott ajándékcsomagot az Élelmiszerbanktól Gasztropress
  • Megnyílt Siófok első, kizárólag mentes termékeket áruló kávézója Gasztropress
  • Tíznaposra bővül a tavaszi Országos Étterem Hét Gasztropress
  • Szatmár keserű likőrt hívtak vissza a forgalomból Gasztropress
  • A világ egyik legjobb borát megalkotó borász az ’Év Pickupját’ vezeti Gasztropress
  • Újra nőtt a sörfőzés és a sörfogyasztás is Csehországban Gasztropress
2023. május
hKscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
« ápr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Egy amerikai Toyota-kereskedő több mint 152 ezer dollárt kér egy GR Corolla Morizo Editionért
  • Előbb visszakapták a gyalogosok a Lánchíd pesti oldalánál lévő járdákat
  • A LEVC frissített akkumulátort fejlesztett a TX és a VN5 számára
  • A Magyar Suzuki felmért
  • Országos szemétgyűjtési akcióhetet szervez a Magyar Közút
  • Már Magyarországon is kapható a HUAWEI P60 Pro
  • Felesleges már árzuhanásra várni
  • A TP Vision és az FC Barcelona több évre szóló megállapodást kötött
  • Psoriasis és társbetegségei
  • Megjelent Steigervald Krisztián új könyve, a Generációk harca a figyelemért
  • Az Aston Martin Aramco Cognizant Formula One® csapatáról
  • Van képünk hozzá (23.05.29.) –  Ssangyong Rexton
  • A Honda részvétele az F1-es versenyeken
  • Verstappen behúzta a Monacói Nagydíjat
  • Van képünk hozzá (23.05.28.) –  Suzuki Jimny 5 Door
  • Az interaktív vizsga számítógépen végezhető teszt jellegű feladatsorokat jelent
  • Új szuperbaktérium-ölő antibiotikumot fedeztek fel tesztelés közben
  • Elon Musk cége elkezdheti az agyimplantátumok tesztelését embereken
  • Új új biológiai fegyverek tesztelése volt a cél
  • Mikrozöld termelőket ellenőriztek a Szupermenta tesztprogramban
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • Anita és Sanyi találkozott a Honda CB650R motorral (is) – VIDEÓ
  • Anita és Sanyi a Mazda CX-5-öt is kihagyta…
  • Anita és Sanyi a Mazda 6-os jubileumi kiadásával is megismerkedett
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • E-Tech Renault Arkana
  • Elsőként a Mazda CX-5-ben
  • Mazda 6 20 TH Anniversary
  • Spenótos pulykás rizottó Gasztropress
  • Több mint 130 étterem konyháját próbálhatják ki az őszi Országos Étterem Hét vendégei Gasztropress
  • Fókuszban a fenntartható táplálkozás Gasztropress
  • Körített túró Gasztropress
  • Hahó, divatvegák, divatvegánok és divatpaleók! WC álarcos vegetáriánus sertés és sült glutén kapható Gasztropress
  • #Legalja… Győrfi Dani pofozkodva tanítja tojást sütni az iskolásokat TikTokon Gasztropress
  • Elvis szendvicsébe és a szivárványszínű salátába is tökéletes a bacon Gasztropress
  • Az Aldi kivon a forgalomból egy tonhalas szendvicset Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.