Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Mesebeli táj és őserő a Hajós-Bajai borvidéken

Posted on 2019-12-042019-12-03 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

A Hajós-Bajai borvidék számos hungarikumnak számító nedű hazája, minden cseppje igazi történelemet rejt. Gyönyörű pincesorai és kitűnő klímája miatt régi tradíció itt a borászkodás. A vidék szépségét azonban nemcsak a szőlősorok, az illatozó gyümölcsösök adják, hanem a csodás fekvésű falu, Császártöltés, a Hajósi Pincefalu, valamint Baja különleges terei, ahol a látogatókat szeretettel és mindig nyitott szívvel várják a helyi emberek.

Idén útjára indult egy olyan turisztikai kezdeményezés, ami bizonyára sokakat megmozgat majd: a Duna Borút néven bemutatott útvonal a szerb-magyar határon átívelve a magyar lakta területek legjobb borvidékein át kalauzolja az érdeklődőket. A résztvevő negyven borászat nemcsak borkóstolót, hanem szállást, kulturális programokat és kulináris élményeket is kínál a kalandoroknak, akik egy borturisztikai útlevélen pecsételhetik le, melyik célállomást keresték fel. Lehet-e jobb apropót találni arra, hogy a soron következő túrát ide szervezzük? Az alábbiakban összeszedtünk néhány helyet azoknak, akik közelebbről is szeretnének belekóstolni ennek a gyönyörű vidéknek a mindennapjaiba.

Aktív pihenés és feltöltődés

Magyarország legszebb fekvésű faluja, Császártöltés kiváló hely lehet azoknak, akik az aktív pihenést részesítik előnyben. A falu központjában található a Walter Boldizsár és első felesége, Angeli Mária által 1896-ban építtetett tájház, ahol a sváb családok mindennapi életét ismerhetik meg az érdeklődők. 

A Sváb Tájházzal szemben, a Községi Könyvtárhoz tartozó 100 éves házban nyílt meg a Képes Ház, ahol hatalmas méretű fotók segítenek visszarepíteni az időben, hogy jobban megismerhessük a falu történetét.

A község persze másról is híres, hiszen 1748-ban itt telepedett le Koch József, aki szőlőtermesztésbe és borászkodásba kezdett. A szakma tíz generáción keresztül szállt apáról fiúra, jelenleg Koch Csaba vezeti a borotai központtal működő Koch Borászatot. A borász töretlen lelkesedéssel hozza ki a legjobbat a 140 hektáros ültetvényeiből, erről hazai és nemzetközi elismerések sora tanúskodik. 2014-ben kiérdemelte az Év Pincészete díjat, idén pedig a Legjobb Európai Borászat címmel tüntették ki.

Ezen a vidéken több évszázados hagyománya van a fűszerpaprika termesztésnek, ami a Borotán működő Borotai Sertéshús Rt. által előállított termékek fűszerezésében is visszaköszön. A jó borok mellett itt belekóstolhatunk Bácska jellegzetes ízvilágába is. Ha a császártöltési túrát egy kényeztető wellness-szel zárnánk, akkor a négy szintes, öt löszfalba épített, régi boros pince fölé épült Pincelakat Borház és Szálloda a megfelelő választás. Messze a város zajától, a falusi levegőn, a dézsafürdőben ülve egy pohár bor társaságában testileg és lelkileg is újjászülethetünk.

Egy falu, ahol csak a bor lakik           

Császártöltéstől egy ugrásra található Hajós, ami a világhírű borai mellett az Európában egyedülálló, egybefüggő pincerendszeréről is híres. A Hajósi Pincefalu 24 kacskaringós útból és mintegy 1256 pincéből áll, a legöregebb ezek közül 1840-ben épült. A falu központjában, az egykori uradalmi pince épületében szeptember nyílt meg Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont, ami állandó kiállítással és helyi borokból álló kóstolókkal várja az érdeklődőket, akik innen indulva fedezhetik fel a fehérre meszelt kis présházakat.

Hajós másik vonzereje, a pincefalutól néhány kilométerre, a város központjában álló volt érseki kastély, amit gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtetett 1740-ben. Az épületet 1767-ben gróf Batthyány József érsek kibővítette, ekkor nyerte el mai formáját. A kastélyt 1907–08-ban árvaházzá alakították át, ma látogatóközpontként működik. A kastély a megye egyik legrégebbi világi műemléke, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve a térség egyik legjelentősebb épülete. Az állandó és időszaki kiállításainak megtekintése mellett érdemes egy nagy sétát tenni a csodás kertjében, amit Török Péter, Prima Primissima díjas tájépítész varázsolt újjá.

A 3000 lelkes Hajósról azt kell tudni, hogy szinte minden családhoz tartozik legalább egy pince. Így van ez a Kovács Pince esetében is, akik a szőlő és a borok szeretetére építették 1970-ben a borturisztikai vállalkozásukat, amit ma már a második generáció vezet. A pince kedvenc bora cabernet sauvignon és zweigelt házasításával készült, amely testességével és gyümölcsös bársonyosságával szimbolizálja a sváb vért.

A borvidék másik meghatározó családi borászata a Szemerey Pince, amelynek tulajdonában lévő autentikus présháza és pincéje már a 19. században is rendszeresen megtelt édes musttal és jó fajta borral. A sváb hagyományokon alapuló bortudomány generációkon keresztül öröklődött, amibe Szemerey István 2014-ben oltott fiatalos és innovatív gondolkodásmódot. Zászlós borai az irsai és a generosa, friss és gyümölcsös boraikkal a hazai és nemzetközi porondon is bizonyítottak már.

Amennyiben szeretünk olyan emberek társaságában lenni, akik imádják a szakmájukat, a hivatásukat, és ezt az eszmét tovább is tudják adni, akkor érdemes bekopogni a Sziegl Pincészethez is. Sziegl Balázs és felesége 2015 januárjában költöztek Hajósra, ahol saját pincészetet alapítottak. A trendekkel szemben hagyományos technológiával, a legkevesebb beavatkozással készítik boraikat. Boraik sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy sokszor a polcokra kerülés előtt elfogynak. Sőt, még a Michelin csillagos éttermek repertoárján is szerepelnek.

Az ízek és az élmények szerelmeseinek

Bajáról szinte mindenkinek a halászlé jut eszébe, de híres és ízletes hungarikumán kívül még rengeteg dolgot fel tudunk sorolni, ami miatt megéri idelátogatni. Egy hideg estén érdemes egyből a Bajai Pálinkafőzde felé venni az irányt. A 2015-ben alapított üzemben ugyanis a pálinkafőzés teljes folyamatát végig követhetjük, akár főzés közben kóstolhatunk is. A jelenlegi termékkínálatuk 20 féle pálinkát tartalmaz: a hagyományos gyümölcsökből készült párlatokon kívül pálinkakülönlegességeket és ágyas termékeket is kínálnak.

Ha a kiadós pálinkázás után megéheznénk, akkor a Szentháromság tér felé érdemes kanyarodnunk, ahol a Borbistro étteremben igazi kulináris kalandozásban lehet részünk. A nyitvatartásuknak köszönhetően nyugodt szívvel választhatjuk a helyet egy reggeli kávé, de akár egy esti borozgatós beszélgetés helyszínéül is. A színvonalas és színes borválasztékuk mellett ínyencségekből is akad bőven. A különleges húsokat és ízletes szalámikat a Katymáron működő Bácskai Bivalyos Birtoktól szerzik be. A Szommer Antal és Szommer-Papp Noémi által vezetett családi vállalkozás őshonos állattartással, valamint prémium kolbász és bivalysonka előállításával foglalkoznak. Egy kis kitérővel hozzájuk is be lehet térni, ugyanis a gazdaság kapuját mindenki előtt nyitva tartják, tavaly több osztálykirándulós csoportot is fogadtak.

A dél-alföldi régió legnyugatibb települése Dunafalva, ahol az ország legfinomabb sajtjait készítik. Pencz Pál fiatal gazda által vezetett Kobolya biogazdaság eleinte csak önellátásra törekedett, de a gondviselésnek köszönhetően a vállalkozás négy év alatt gyorsan kinőtte magát. A lágy és a hosszabb érlelésű sajtok, mellett különböző tejtermékeket is készítenek.

A bajai kalandozást érdemes a város legfiatalabb szállodájában, a 27 darab kétágyas szobát kínáló egy éves Hotel Elizabeth-ben zárni. A szobák mindegyikében légkondicionáló, televízió, ingyenes wifi szolgálja a vendégek kényelmét. A szállodához ingyenes, zárt, kamerával megfigyelt parkoló tartozik és a vendégeket 24 órás recepció várja. A tervek szerint hamarosan wellness-részleggel szélesítik az amúgy is színes palettát, amit a szállóvendégeken kívül a külső vendégek számára is megnyitnak majd. Ami mellett nem lehet elmenni, hogy a hotel éttermében minden nap belekóstolhatunk az igazi, klasszikus bajai halászlé világába.  

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:Hajós-Bajai borvidék

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Újragondolt szélerőmű…
Next Post: Harmincnál is több fajtaméz a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon

Kapcsolódó anyagaink

  • 15.000 forintos adományt kaptak a gyermekotthonok lakói Gasztropress
  • Visszahívtak egy orosz eredetű kekszet Gasztropress
  • A SPAR Akcióterv segíti a spórolást Gasztropress
  • Ismét a fővárosban csapott le a Nébih Gasztropress
  • Így rendelünk ételt az ünnepi időszakban Gasztropress
  • Vegán? Vega? Paleo? Húst hússal? …? Súlyos következményekkel jár a szelektív evés Gasztropress
A honlap a Médiabirodalom lapcsoport tagja.
2023. október
hKscpsv
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
« szept    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Médiabirodalom lapcsoport tagja.
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • A játszótéren is megjelennek a közösségi autók
  • ABT Urus Scatenato – Az elegancia az erővel találkozik
  • 2023-ban is a Toyota lett a gyártók világbajnoka a WRC-ben
  • A 2024-es Honda NT1100 műszaki adatai
  • Suzuki influencerképző?!
  • Októberben újabb spanyol film a Pannónia felhozatalában
  • Csütörtökön kezdődik a 12. Szemrevaló Filmfesztivál
  • A Nike a legértékesebb ruházati márka a Brand Finance szerint
  • Koltay András: “Komoly etikai kérdéseket vet fel a mesterséges intelligencia használata”
  • Így kerülhetők el a nőgyógyászati ​​rémtörténetek
  • Van képünk hozzá (23.10.03.) –   Nissan Concept 20-23
  • A McLaren Speedtail által inspirált gitár a tökéletes múzsa
  • Van képünk hozzá (23.10.02.) –   Toyota APM Shuttle Cat Bus
  • Jobb, mint a Lego? A MEGA Barbie Corvette klasszikusan menő, és előrendelhető
  • Van képünk hozzá (23.10.01.) –  Toyota GR86 40th Anniversary Limited Edition Japan
  • Csomós Mixiék a Diósgyőr ralin teszteltek az Eb-futamra készülve
  • A Valhalla hibrid szuperautó első prototípusának tesztelése még idén megkezdődik
  • A legjobb üzemanyag fogyasztással rendelkező tehergépkocsi a Scania Super
  • A Siemens Mobility Mireo Plus hidrogénvonata sikeresen teljesítette első tesztútját Bajorországban
  • Éles teszt! Megnyerte első versenyét az új Toyota GR Yaris Rally2
  • Sanyiék a Casio G-Shock DWE-5600HG-1ER “óracsaládra” is rácsodálkoztak
  • Anitával és Sanyival a Toyota Corolla Crosst is körbejártuk
  • Anita és Sanyi a csoDálatoS DS 9 E-Tense modellel is megismerkedett
  • Begurulva a tik-tokon is!
  • Kivételes Land Cruiser 2024 First Edition podcast
  • Világraszóló szenzációról podcastolunk
  • Egy kevéske “alap” Sandero
  • Nincs megállás! A tik-tokon is elindultunk!
  • 2024-es Toyota Land Cruiser First Edition podcast
  • Toyota Land Cruiser 2024 podcast
  • Először kaptak Michelin-csillagot vidéki magyar éttermek Gasztropress
  • Mennyi a napi vitamin- és ásványianyag-beviteled? Gasztropress
  • Kiderült, hogy szalmonellafertőzés okozta a hajdúsámsoni gyerekek tömeges megbetegedését Gasztropress
  • Túrós csusza alagút Gasztropress
  • Michelin Guide ajánlást kapott az Avalon Ristorante Gasztropress
  • Íme a 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Gála díjazottjai Gasztropress
  • Mi lehet a titok az Avalonban? Gasztropress
  • Honnan ismerszik meg a jó felvágott? Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.