Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Mesebeli táj és őserő a Hajós-Bajai borvidéken

Posted on 2019-12-042019-12-03 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

A Hajós-Bajai borvidék számos hungarikumnak számító nedű hazája, minden cseppje igazi történelemet rejt. Gyönyörű pincesorai és kitűnő klímája miatt régi tradíció itt a borászkodás. A vidék szépségét azonban nemcsak a szőlősorok, az illatozó gyümölcsösök adják, hanem a csodás fekvésű falu, Császártöltés, a Hajósi Pincefalu, valamint Baja különleges terei, ahol a látogatókat szeretettel és mindig nyitott szívvel várják a helyi emberek.

Idén útjára indult egy olyan turisztikai kezdeményezés, ami bizonyára sokakat megmozgat majd: a Duna Borút néven bemutatott útvonal a szerb-magyar határon átívelve a magyar lakta területek legjobb borvidékein át kalauzolja az érdeklődőket. A résztvevő negyven borászat nemcsak borkóstolót, hanem szállást, kulturális programokat és kulináris élményeket is kínál a kalandoroknak, akik egy borturisztikai útlevélen pecsételhetik le, melyik célállomást keresték fel. Lehet-e jobb apropót találni arra, hogy a soron következő túrát ide szervezzük? Az alábbiakban összeszedtünk néhány helyet azoknak, akik közelebbről is szeretnének belekóstolni ennek a gyönyörű vidéknek a mindennapjaiba.

Aktív pihenés és feltöltődés

Magyarország legszebb fekvésű faluja, Császártöltés kiváló hely lehet azoknak, akik az aktív pihenést részesítik előnyben. A falu központjában található a Walter Boldizsár és első felesége, Angeli Mária által 1896-ban építtetett tájház, ahol a sváb családok mindennapi életét ismerhetik meg az érdeklődők. 

A Sváb Tájházzal szemben, a Községi Könyvtárhoz tartozó 100 éves házban nyílt meg a Képes Ház, ahol hatalmas méretű fotók segítenek visszarepíteni az időben, hogy jobban megismerhessük a falu történetét.

A község persze másról is híres, hiszen 1748-ban itt telepedett le Koch József, aki szőlőtermesztésbe és borászkodásba kezdett. A szakma tíz generáción keresztül szállt apáról fiúra, jelenleg Koch Csaba vezeti a borotai központtal működő Koch Borászatot. A borász töretlen lelkesedéssel hozza ki a legjobbat a 140 hektáros ültetvényeiből, erről hazai és nemzetközi elismerések sora tanúskodik. 2014-ben kiérdemelte az Év Pincészete díjat, idén pedig a Legjobb Európai Borászat címmel tüntették ki.

Ezen a vidéken több évszázados hagyománya van a fűszerpaprika termesztésnek, ami a Borotán működő Borotai Sertéshús Rt. által előállított termékek fűszerezésében is visszaköszön. A jó borok mellett itt belekóstolhatunk Bácska jellegzetes ízvilágába is. Ha a császártöltési túrát egy kényeztető wellness-szel zárnánk, akkor a négy szintes, öt löszfalba épített, régi boros pince fölé épült Pincelakat Borház és Szálloda a megfelelő választás. Messze a város zajától, a falusi levegőn, a dézsafürdőben ülve egy pohár bor társaságában testileg és lelkileg is újjászülethetünk.

Egy falu, ahol csak a bor lakik           

Császártöltéstől egy ugrásra található Hajós, ami a világhírű borai mellett az Európában egyedülálló, egybefüggő pincerendszeréről is híres. A Hajósi Pincefalu 24 kacskaringós útból és mintegy 1256 pincéből áll, a legöregebb ezek közül 1840-ben épült. A falu központjában, az egykori uradalmi pince épületében szeptember nyílt meg Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont, ami állandó kiállítással és helyi borokból álló kóstolókkal várja az érdeklődőket, akik innen indulva fedezhetik fel a fehérre meszelt kis présházakat.

Hajós másik vonzereje, a pincefalutól néhány kilométerre, a város központjában álló volt érseki kastély, amit gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtetett 1740-ben. Az épületet 1767-ben gróf Batthyány József érsek kibővítette, ekkor nyerte el mai formáját. A kastélyt 1907–08-ban árvaházzá alakították át, ma látogatóközpontként működik. A kastély a megye egyik legrégebbi világi műemléke, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve a térség egyik legjelentősebb épülete. Az állandó és időszaki kiállításainak megtekintése mellett érdemes egy nagy sétát tenni a csodás kertjében, amit Török Péter, Prima Primissima díjas tájépítész varázsolt újjá.

A 3000 lelkes Hajósról azt kell tudni, hogy szinte minden családhoz tartozik legalább egy pince. Így van ez a Kovács Pince esetében is, akik a szőlő és a borok szeretetére építették 1970-ben a borturisztikai vállalkozásukat, amit ma már a második generáció vezet. A pince kedvenc bora cabernet sauvignon és zweigelt házasításával készült, amely testességével és gyümölcsös bársonyosságával szimbolizálja a sváb vért.

A borvidék másik meghatározó családi borászata a Szemerey Pince, amelynek tulajdonában lévő autentikus présháza és pincéje már a 19. században is rendszeresen megtelt édes musttal és jó fajta borral. A sváb hagyományokon alapuló bortudomány generációkon keresztül öröklődött, amibe Szemerey István 2014-ben oltott fiatalos és innovatív gondolkodásmódot. Zászlós borai az irsai és a generosa, friss és gyümölcsös boraikkal a hazai és nemzetközi porondon is bizonyítottak már.

Amennyiben szeretünk olyan emberek társaságában lenni, akik imádják a szakmájukat, a hivatásukat, és ezt az eszmét tovább is tudják adni, akkor érdemes bekopogni a Sziegl Pincészethez is. Sziegl Balázs és felesége 2015 januárjában költöztek Hajósra, ahol saját pincészetet alapítottak. A trendekkel szemben hagyományos technológiával, a legkevesebb beavatkozással készítik boraikat. Boraik sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy sokszor a polcokra kerülés előtt elfogynak. Sőt, még a Michelin csillagos éttermek repertoárján is szerepelnek.

Az ízek és az élmények szerelmeseinek

Bajáról szinte mindenkinek a halászlé jut eszébe, de híres és ízletes hungarikumán kívül még rengeteg dolgot fel tudunk sorolni, ami miatt megéri idelátogatni. Egy hideg estén érdemes egyből a Bajai Pálinkafőzde felé venni az irányt. A 2015-ben alapított üzemben ugyanis a pálinkafőzés teljes folyamatát végig követhetjük, akár főzés közben kóstolhatunk is. A jelenlegi termékkínálatuk 20 féle pálinkát tartalmaz: a hagyományos gyümölcsökből készült párlatokon kívül pálinkakülönlegességeket és ágyas termékeket is kínálnak.

Ha a kiadós pálinkázás után megéheznénk, akkor a Szentháromság tér felé érdemes kanyarodnunk, ahol a Borbistro étteremben igazi kulináris kalandozásban lehet részünk. A nyitvatartásuknak köszönhetően nyugodt szívvel választhatjuk a helyet egy reggeli kávé, de akár egy esti borozgatós beszélgetés helyszínéül is. A színvonalas és színes borválasztékuk mellett ínyencségekből is akad bőven. A különleges húsokat és ízletes szalámikat a Katymáron működő Bácskai Bivalyos Birtoktól szerzik be. A Szommer Antal és Szommer-Papp Noémi által vezetett családi vállalkozás őshonos állattartással, valamint prémium kolbász és bivalysonka előállításával foglalkoznak. Egy kis kitérővel hozzájuk is be lehet térni, ugyanis a gazdaság kapuját mindenki előtt nyitva tartják, tavaly több osztálykirándulós csoportot is fogadtak.

A dél-alföldi régió legnyugatibb települése Dunafalva, ahol az ország legfinomabb sajtjait készítik. Pencz Pál fiatal gazda által vezetett Kobolya biogazdaság eleinte csak önellátásra törekedett, de a gondviselésnek köszönhetően a vállalkozás négy év alatt gyorsan kinőtte magát. A lágy és a hosszabb érlelésű sajtok, mellett különböző tejtermékeket is készítenek.

A bajai kalandozást érdemes a város legfiatalabb szállodájában, a 27 darab kétágyas szobát kínáló egy éves Hotel Elizabeth-ben zárni. A szobák mindegyikében légkondicionáló, televízió, ingyenes wifi szolgálja a vendégek kényelmét. A szállodához ingyenes, zárt, kamerával megfigyelt parkoló tartozik és a vendégeket 24 órás recepció várja. A tervek szerint hamarosan wellness-részleggel szélesítik az amúgy is színes palettát, amit a szállóvendégeken kívül a külső vendégek számára is megnyitnak majd. Ami mellett nem lehet elmenni, hogy a hotel éttermében minden nap belekóstolhatunk az igazi, klasszikus bajai halászlé világába.  

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:Hajós-Bajai borvidék

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Újragondolt szélerőmű…
Next Post: Harmincnál is több fajtaméz a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon

Kapcsolódó anyagaink

  • Áramütés veszélye miatt kávéfőzőt hív vissza a Lidl Gasztropress
  • Jelölési hibákat találtak az üveges tormák tesztjeinél Gasztropress
  • Az Ardo fagyasztott gyümölcsárut hívott vissza Gasztropress
  • Kincset érő anyatej Gasztropress
  • “Fantasztikus, csodálatos, hihetetlen” Gasztropress
  • Sonkás carbonara Gasztropress
2023. március
hKscpsv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Egy nap alatt három primitív sz@rházi 
  • Ismét üres volt a feleslegesen lezárt #KariGeri rakpart
  • A Toyota uralja az elektrifikált járművek eladási toplistáját az Egyesült Államokban
  • Pofátlan(TAN)ítás Budapesten
  • Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra
  • Megjelent a New Fossils új dala
  • „Hozzáférés elutasítva”
  • Együttműködés, hatékonyság és lenyűgöző teljesítmény
  • Most vagy először szemüveges?
  • LEO-műholdak
  • Van képünk hozzá (23.03.28.) – Újabb mentőautók beszerzésére nyílt lehetősége a mentőszolgálatnak
  • Van képünk hozzá (23.03.27.) – Lexus ROV
  • Van képünk hozzá (23.03.26.) – Peugeot 508 SW
  • Van képünk hozzá (23.03.25.) – Silk FAW Hongqi S9
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • A Hyundai Palisade gyengén szerepelt az IIHS törésteszten
  • Az internetes csalásokra is felhívja a figyelmet az országos pénzügyi teszt
  • A távoli északon teszteli az Audi a Q6 e-tron szériaközeli prototípusát
  • A gyári BMW-csapattal tesztelt Kovács Bálint
  • A Mazda CX-9 gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Honnan ismerszik meg a jó felvágott? Gasztropress
  • Cukorszünet Gasztropress
  • Eszel Te rendesen? Kinekeszelma
  • Az elmúlt hét gasztroposztja – is lehetett volna… Kinekeszelma
  • A legkedveltebb „túrórudak” Gasztropress
  • #Legalja… Győrfi Dani pofozkodva tanítja tojást sütni az iskolásokat TikTokon Gasztropress
  • Húsvéti menü okosan! Gasztropress
  • Az ünnepek alatt is figyelni kell a táplálkozásra Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.