Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Megfelezné a kidobott élelmiszer mennyiségét a német kormány

Posted on 2019-02-222019-02-21 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

    Az élelmiszerpazarlás elleni nemzeti stratégia szerint a politika, a gazdaság, a tudomány és a civil társadalom összefogásával lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét. 
 

   A politikának elsősorban a szabályok alakításában és a törekvések összefogásában van feladata. Ezt szolgálja az úgynevezett nemzeti párbeszéd fórum, amelyen a szövetségi hatóságoktól és a tartományi kormányoktól kezdve a termelőkön, feldolgozókon és kereskedőkön át a fogyasztókig valamennyi szereplő részt vesz.
 

   Az egyik fő téma a folyamatok optimalizálása, eljárások kidolgozása, amelyekkel csökkenteni lehet az élelmiszerelőállítása, szállítása és felhasználása során keletkező hulladékot. 
 

   További fontos terület a kutatás-fejlesztés és a digitalizáció lehetőségeinek kiaknázása, a többi között “okos” csomagolási technológiák kifejlesztése, amelyek a minőség megőrzésének időtartama mellett a tényleges fogyaszthatóság időtartamát is jelzik. A szövetségi kormány 16 millió eurót (5,1 milliárd forint) fordít ilyen kutatások finanszírozására.
 

    Szintén kiemelt ügy a lakossági fogyasztók érzékenyítése és felvilágosítása, aminek jelentőségét mutatja, hogy a háztartásokban keletkezik a legtöbb élelmiszerhulladék, fejenként átlagosan naponta 150 gramm, évente 55 kilogramm, összesen évente 4,4 millió tonna.

    Az élelmiszerpazarlás visszaszorítása “gazdasági, ökológiai és erkölcsi kötelezettség” – emelte ki berlini tájékoztatóján Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági, élelmezésügyi és fogyasztóvédelmi miniszter. 
 

   Az ellátási lánc valamennyi eleménél csökkenteni kell a hulladék mennyiségét, és nemcsak azért, mert világszerte 800 millió ember éhezik, hanem azért is, mert az élelmiszertermelés igen erősen igénybe veszi a természeti erőforrásokat. Ezt jelzi, hogy egyetlen alma előállításához 60 liter, egy kilogramm sajt előállításához ötezer liter víz szükséges.     

    A kidobott élelmiszer mennyiségének megfelezésével viszont évi hatmillió tonnával csökkenne az üvegházhatású gázok szén-dioxidban számolt kibocsátása, ami Németország teljes kibocsátásának 4 százaléka – húzta alá a miniszter.

    Ellenzéki pártok, fogyasztóvédelmi és civil szervezetek vegyesen fogadták a stratégiát. Bírálatokat leginkább az váltott ki, hogy a nemzeti párbeszéd fórumok munkájának eredménye a tervek szerint nem kötelező érvényű szabályok, hanem csupán ajánlások sora lesz.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:élelmiszerhulladék, német kormány

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Huszonnégy gyártó több mint száz terméke a Gyulai Pálinkafesztiválon
Next Post: Meredek áremelkedést, még élelmiszerhiányt is okozhat a megállapodás nélküli kilépés

Kapcsolódó anyagaink

  • Mi kerüljön a gyerekek iskolai kulacsába? Gasztropress
  • Így jellemzi a Dining Guide az ország legjobb cukrászdáit (3.) Gasztropress
  • Kapcsolatot találtak a rendszeres húsfogyasztás és betegségek hosszú sora között Gasztropress
  • Kis konyha, nagy ötletek Gasztropress
  • Az üvegházakban már szedik a zöldségeket, lassan kezdődik a korai szabadföldi kultúrák vetése is Gasztropress
  • A Volánbusz speciális buszjáratokkal segíti a borturizmust Tokaj-Hegyalján Gasztropress
2023. március
hKscpsv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Egy nap alatt három primitív sz@rházi 
  • Ismét üres volt a feleslegesen lezárt #KariGeri rakpart
  • A Toyota uralja az elektrifikált járművek eladási toplistáját az Egyesült Államokban
  • Pofátlan(TAN)ítás Budapesten
  • Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra
  • Megjelent a New Fossils új dala
  • „Hozzáférés elutasítva”
  • Együttműködés, hatékonyság és lenyűgöző teljesítmény
  • Most vagy először szemüveges?
  • LEO-műholdak
  • Van képünk hozzá (23.03.28.) – Újabb mentőautók beszerzésére nyílt lehetősége a mentőszolgálatnak
  • Van képünk hozzá (23.03.27.) – Lexus ROV
  • Van képünk hozzá (23.03.26.) – Peugeot 508 SW
  • Van képünk hozzá (23.03.25.) – Silk FAW Hongqi S9
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • A Hyundai Palisade gyengén szerepelt az IIHS törésteszten
  • Az internetes csalásokra is felhívja a figyelmet az országos pénzügyi teszt
  • A távoli északon teszteli az Audi a Q6 e-tron szériaközeli prototípusát
  • A gyári BMW-csapattal tesztelt Kovács Bálint
  • A Mazda CX-9 gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Íme a 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Gála díjazottjai Gasztropress
  • Csomagolt Kinekeszelma
  • Az Eucharisztikus Kongresszus süteményének szaloncukor verziója nyerte el Az év szaloncukra 2021 díjat Gasztropress
  • Fókuszban a fenntartható táplálkozás Gasztropress
  • Mennyi a napi vitamin- és ásványianyag-beviteled? Gasztropress
  • Hagyományos ételek kerüljenek karácsonykor az ünnepi asztalra Gasztropress
  • A gyermekkori étkezési szokásaink egész életünkre kihatnak Gasztropress
  • Brutális drágulás jöhet a süteményeknél idén Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.