Megerősítette az együttműködését a Tej Terméktanács és a Takarék Csoport

    Megerősítette stratégiai együttműködését, és közösen dolgozik a tejfogyasztás népszerűsítéséért a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Takarék Csoport – közölték a felek hétfőn az MTI-vel.

    Az együttműködők kiemelt figyelmet fordítanak a tejfogyasztás népszerűsítésére, emellett felkészítik a gazdákat a piaci kihívásokra. A Takarék Csoport kutatásokkal, elemzésekkel, előrejelzésekkel segíti őket, a terméktanács pedig szakmai programokat szervez számukra – írták.


    A pénzintézet a termelési környezet kiszámíthatatlanságával indokolta a támogatást, hangsúlyozva, hogy a termelők helyzetét az emelkedő kiadások, főképp a magas energiaköltségek is nehezítik. A tej iránti kereslet ugyanakkor stabil, a fogyasztás nem fog jelentősen visszaesni.


    A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a tej hazai felvásárlási ára 2021-ben tovább javult, kilogrammonként 120 forintra, ami körülbelül 10 százalékos árnövekedés az előző évhez képest. Mind a felvásárlás, mind a kivitel emelkedett tavaly, a felvásárlás csaknem 5 százalékkal, a kivitel pedig 30 százalékkal volt magasabb a 2020-asnál. A nyerstej kiviteli arány tavaly novemberben ugyan 10 százalékra mérséklődött, de az egész év vonatkozásában továbbra is 12 százalékos – ismertették.


    A terméktanács vezetője a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy a belföldi tejtermelés és tejfelvásárlás volumene az uniós átlagnál nagyobb mértékben bővül, és jelentős forrásokhoz jut a Vidékfejlesztési programból. Harcz Zoltán ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ellehetetlenülhet a korszerűsítés, a kapacitásbővítés, ha a támogatásokból az egyre magasabb energiaköltségeket kell ellensúlyozni.