Környezettudatos Kürtőskalács Fesztivál lesz októberben

Péter Szabó Szilvi és Puskás Peti egy rendhagyó Kürtipédia Kvízjátékon csapott össze a 7. Kürtőskalács Fesztivál ínyenc sajtóeseményén az Édes Mackó Kürtőskalács cukrászdában. Szilvi most ugyan egy hajszállal megelőzte Petit, de október 11-13. között a 7. Kürtőskalács Fesztivál nyitónapján először a The Biebers csap majd a húrok közé a Városligetben.

„Már hosszú ideje nagyon vágyom a Kürtőskalács Fesztiválra, ugyanis van kötődésem a székelyföldi finomsághoz, és idén végre összejön a nagy találkozás. Amikor Ausztráliába költöztem egy ott élő barátnőmék a fejükbe vették, hogy megismertetik és megszerettetik a helyiekkel ezt a mennyei hungarikumot. Beszereztek mindent, ami a kürtőskalács-készítéshez elengedhetetlen volt és megtanulták profin elkészíteni a finomságot, majd marketeken népszerűsítették. Én is sokszor beálltam segíteni nekik és ugyan a dagasztás nem ment túl jól, de sütésben és minőségellenőrzésben profi voltam. A helyiek pedig teljesen rákattantak a kürtőskalácsra” – meséli élményeit  Péter Szabó Szilvi, aki gyakorlati tudását elméletben is kamatoztatta, ugyanis megnyerte a 25 kérdésből álló Kürtipédia Kvízjátékot is.

A Kürtőskalács Fesztivál idén egy régi-új helyszínen, a tágas Városligetben várja az édesszájúakat, ezúttal a Vajdahunyad Vára mögött elterülő családias, zöldövezeti részen.

„Nagyon örülünk, hogy idén visszatérhetünk a Fesztivál életében nagy hagyománnyal rendelkező Városligetbe, ami nem csak a mi szívünk csücske, de a nagyközönség kedvenc helyszíne is. Szeretnénk most is igazi piknikezős, családi hangulatot teremteni és bízunk benne, hogy sok turista is megérzi majd arra járva a kürtőskalács illatát és elcsábul. A tavalyi pozitív visszajelzéseknek köszönhetően idén is lesz Arany Péntek, miszerint a Fesztivál első napján, október 11-én minden kürtőskalács készítőnél a kedvenc termékük féláron lesz kapható” – kezdi  András Tünde, a 7. Kürtőskalács Fesztivál rendezvényigazgatója.

„Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy még mindig a hagyományos méretű és ízesítésű, faszénparázson sült kürtőskalács a legkelendőbb, ezért idén már 5 Székelyföldről érkező kürtőskalács-készítő lesz, sőt újabb 3 standdal bővülünk, így 30 helyen kóstolhatják meg az édesszájúak a különböző méretű, formájú és ízesítésű kürtőskalácsokat. A Relax Sziget is tágasabb lesz, az idei Fesztiválon további 5 standon próbálható majd ki a speciális kényelmi funkció, a „Rendelj és Pihenj” szolgáltatásunk, ahol sorban állás nélkül juthat mindenki kürtőskalácshoz” – avat be a tervekbe Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője.

A Kürtőskalács Fesztivál évről évre bővülő környezettudatos megoldásaival támogatja a zöld életmódváltást. Idén már a kürtőskalács standok fele növényi alapú, lebomló csomagolópapírt használ majd, sőt egy rendhagyó rajzpályázatot is hirdetnek a szervezők a gyerekeknek az öko-szemlélet jegyében. A pályázók a dicsőségen túl egy-egy Édes Mackó kürtőskalács ajándékutalvánnyal is gazdagodnak.

„Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek már egészen kiskorukban találkozzanak a környezettudatosság fogalmával, így az idei Kürtőskalács Fesztiválra egy különleges rajzpályázattal készülünk, melyre szeptember végéig várjuk az elkészült rajzokat. A rajzok egy-egy újrahasznosítható csomagoló anyagból készült uzsonnás tasakra kerülnek majd fel, amiből még nagyobb öröm lesz a kicsiknek megenni az édesanyák által gondosan becsomagolt finomságokat. „Légy Te is szuperhős, mint Édes Mackó!” – biztatja a legkisebbeket András Tünde.

„Gyerekkorom óta kötődöm a Városligethez, így biztos, hogy nagy élmény lesz a 7. Kürtőskalács Fesztiválon veretni a csapatommal a színpadon. Mivel több éve vegán vagyok, így óriási öröm számomra, hogy a glutén- és laktózmentes kürtőskalácsot végre én is nyugodtan fogyaszthatom. A környezettudatos szemlélet is hosszú ideje foglalkoztat, a The Biebers-szel is folyamatosan keressük a lebomló megoldásokat a zenekari backstage-ben is és igyekszünk zöld színfoltjai lenni a fesztiváloknak. Amióta vegán életmódot élek, a húsos rendezvények már kevésbé vonzanak, de a vegán kürtőskalács minden mennyiségben jöhet. Nagyon várom már, hogy nosztalgiázzunk egyet együtt október 11-én este, mert #kürtőskalácsoznijó” – teszi hozzá lelkesen Puskás Peti, a The Biebers frontembere.

A Kürtőskalács Fesztivál sajtóeseményén az idei gasztroesemény sláger termékét is megszavazták a jelenlévők, ami végül Péter Szabó Szilvi kedvence, a gesztenyés virágcsoda lett, de a kókuszos és málnás különlegesség is osztatlan sikert aratott.