Kétszázmillió forintos beruházást hajt végre a Vereshús Manufaktúra Gyulán

     Új gyártócsarnokot alakít ki a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra a békési fürdővárosban. A várhatóan év végére elkészülő beruházás 200 millió forintba kerül – hangzott el a helyszínen szerdán sajtótájékoztatón.

    Veres András, a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra ügyvezetője elmondta, a barnamezős beruházáshoz 31,14 millió forintot nyertek el a vidékfejlesztési pályázaton, ebből alakítják ki a hűtőkamrákat és telepítenek napelemeket.


    A beruházás többi részét saját forrásból és banki hitelből finanszírozzák. Gyula határában tavaly nyáron megvásároltak egy épületet, amelyet kívülről felújítottak, kialakították a szociális helyiségeket, az 500 négyzetméteres csarnokban elvégezték az aljzatbetonozási munkálatokat. A feldolgozó- és főző helyiségek, a sózó- és érlelőkamrák kialakításával év végéig szeretnének végezni.


    A szükséges engedélyek beszerzése után reményeik szerint jövő év közepén indulhat meg a gyártás az üzemben.


    Elsősorban szárazáru termékeket, felvágottakat, főtt sonkát és szalonnát gyártanak majd a csarnokban, az előzetes becslések szerint heti 4-5 tonna mennyiségben, ami megháromszorozza a jelenlegi gyártási kapacitásukat – mondta az MTI-nek Veres András.


    Az ügyvezető – aki Gyulán önkormányzati képviselőként is tevékenykedik – elmondta, jelenleg 15 munkavállalót foglalkoztatnak, ezt a létszámot 4-5 fővel mindenképp emelni fogják, ha elindul a gyártás.


    A 2007-ben alapított cég 2015-ben saját vágóhidat épített, Békés megyei termelőktől vásárolnak fel sertést. A vágóhíd kapacitása heti 500 állat lenne, jelenleg 200-at vágnak.


    Az ágazatot a koronavírus-járvány mellett a sertéspestis és az ukrán háború is sújtja, jelentős piacokat veszítettek, ezért döntöttek úgy, hogy növelik a feldolgozott késztermékek gyártását – magyarázta az ügyvezető.


    Kovács József, Békés megye 3. választókörzetének fideszes országgyűlési képviselője elmondta, a kormány döntése értelmében a vidékfejlesztési programban “több helyre, de kisebb összegű” támogatásokat ítélnek meg. Emellett külön próbálják segíteni a nehéz helyzetbe került sertéságazatot – tette hozzá.


    Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester örömét fejezte ki, hogy a városban fejlődnek a kis- és középvállalatok, a húsiparban is. “Egy város gazdasága akkor sikeres, ha a helyi kkv-k sikeresek” – mondta.


    Emlékeztetett, Gyulán alig két hete jelentették be, hogy az ugyancsak húsipari Házi-Hús Kft. több mint negyedmilliárd forintból épít két, összesen 700 négyzetméteres épületet. Az egyikben baromfit dolgoznak majd fel, amivel a cég bővíti a termékpalettáját; a másik egy hagyományos érlelőüzem lesz. A több helyi szállodának és étteremnek is beszállító cég néhány hónapon belül adja át sertésfeldolgozó üzemét a városban.