Kedden nyit a Sirha Budapest

Idén február 4-6 között rendezi a Hungexpo a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást. 2014 óta negyedik alkalommal gyűlik össze a teljes szakma – az élelmiszeripar, pék- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar, csomagolóipar és gasztronómia területéről – a régió legjelentősebb fórumán.

Európa legnagyobb élelmiszeripari és horeca szakkiállításának régiós eseménye nem egyszerű kiállítás: az iparág innovációinak bemutatása mellett tapasztalatcsere, lehetőség arra, hogy a részvevők szakmai kapcsolatokat építsenek, megismerjék a legfrissebb iparági trendeket, és a legjobbak összemérjék tudásukat. A két évente megrendezett esemény legutóbb 21.500 szakmai látogatót vonzott a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központba. A szervezők előzetes várakozásai és a regisztrációk alapján ez idén sem várható másképp, ami nem meglepő, hiszen a kiállítás ismét rendkívül széles programkínálattal várja a szakmai érdeklődőket.

A Sirha Budapest 2020-ban is olyan rangos programoknak ad otthont, mint, mint a Bocuse d’Or magyar döntője, a Sirha Budapest Desszert Verseny, a Közétkeztetési Szakácsverseny, vagy a most először a rendezvényen zajló Jeunes Chefs Rôtisseurs, fiatal szakácsok versenyének hazai döntője.

A szakkiállítás mindezek mellett számos konferenciát, bemutatót, és több mint 300 kiállítót vonultat fel, akik mintegy 30.000 négyzetméternyi területen prezentálják termékeiket, szolgáltatásaikat, innovációikat. A kiállítás nemzetközi mivoltát jelzi, hogy a bemutatkozó vállalkozások közel 30%-a érkezik külföldről.

A Sirha Budapest kiemelt szakmai partnere a METRO Kereskedelmi Kft., kiemelt médiatámogatója a Trade magazin.

Versenyek a Sirha Budapesten

A Sirha Budapest ezúttal is számos szakmai versenynek ad otthont. Közülük kiemelkedik a Bocuse d’Or magyar döntője, amelyet a kiállítás második napján tartanak, az A pavilon verseny színpadán. A győztes képviseli majd az országot a világ legjelentősebb szakácsversenyének májusi európai döntőjén, Tallinnban. A magyarországi forduló idei döntősei: Veres István, Palágyi Eszter, Haraszti Zsolt, Csik Gábor, Huszár Tibor és Kelemen Roland. (További részletek a versenyről a Magyar Bocuse d’Or Akadémia sajtóanyagában.)

Idén először a Sirha Budapest ad otthont a fiatal szakácsok nemzetközi versenye magyar válogatójának. Az International Jeunes Chefs Rôtisseurs-ön a francia Chaîne des Rôtisseurs Világszervezet versenykiírása alapján, a Magyarországon üzemelő szállodákban és éttermekben dolgozó ifjú szakácsok vesznek részt. A francia hálózat számára kiemelten fontos az igényes, tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómia támogatása, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem. A Jeunes Chefs Rôtisseurs célja népszerűsíteni a fenntartható gasztronómia elveit, amely a pazarlás nélküli anyagfelhasználást, a tudatos hulladék szelekciót, a takarékos vízhasználatot és ezzel egyidőben a tiszta, higiénikus, rendszerezett munkát jelenti. A verseny évenkénti megszervezésével a szervezők szeretnék elérni, hogy a Magyarországon dolgozó fiatal szakácsok a felkészüléssel és részvételükkel egyre magasabb színvonalat érjenek el mindennapi munkájukban, és versenytapasztalatot szerezzenek a későbbi megmérettetésekre. A nemzeti verseny első helyezettje jogot nyer arra, hogy induljon a Jeunes Chef Rôtisseurs 2020. évi világbajnokságon, idén szeptemberben, Párizsban.

Az immár hetedik alkalommal megrendezett Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) idei kiírásának döntője a kiállítás harmadik napján várja az érdeklődőket és szurkolókat. A verseny célja a közétkeztetés minőségének fejlesztése és népszerűsítése, az étkezési kultúra erősítése, az évszakhoz köthető hagyományok és szokások megőrzése, ugyanakkor az ételek modernizálása és a mai kor követelményeihez igazítása.

A megmérettetés témája idén a „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében”, melyhez kötelezően felhasználandó a friss alapanyagokból készült lecsó, méz, illetve a hazai nyári, friss idényzöldségek és idénygyümölcsök közül legalább kettő. Az elkészült háromfogásos ebédnek a közétkeztetésben is elkészíthetőnek, illetve kiszállíthatónak kell lennie, a nyersanyag költsége pedig nem haladhatja meg a maximum 550 Ft/adagot.

Az országos döntőbe az elődöntők 12 legjobb csapata kerül be, akiknek összesen 3 óra áll rendelkezésükre.

A Sirha Budapest Desszert Verseny a kezdetek óta elengedhetetlen része a kiállításnak, szervezője Kolonics Zoltán, Magyarország egyik legelismertebb kreatív cukrásza. A verseny célja alkalmat teremteni a szakma feltörekvő és elhivatott tehetségeinek, hogy számot adhassanak technológiai tudásukról, felkészültségükről, újító szellemiségükről és művészi adottságaikról.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szervezésében a kiállításon rendezik a hagyományos Pataki János emlékversenyt. A felnőtteknek és tanulóknak szervezett megmérettetés részvevői tortadíszítés, cukrász artisztika és cukorvirág kompozíció kategóriákban mérik össze tudásukat. A díszmunkák a kiállítás mind a három napján megtekinthetők.

Ugyancsak a cukrász ipartestület rendezi a Magyarország Tortája 2020. verseny élő zsűrizési körét a Sirha Budapesten. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatják, hallhatják a versenymunkák értékelését, ezáltal a szakma megismerheti a nevezett tortákat és inspirációt is kaphat saját termékeihez. Az értékeléskor a nevezett torták készítői sem a zsűri, sem a közönség előtt nem ismertek. A kollégák közönséglelátóról, kivetítő segítségével követhetik az eseményt

A Hungexpo Zrt. és a Trade magazin negyedik alkalommal rendezi meg a Sirha Budapest nemzetközi innovációs termékversenyt, melynek célja, hogy a kiállítók bemutathassák a két kiállítás közötti időszakban piacra vezetett innovatív termékeiket, és szolgáltatásaikat. A kategóriánkénti dobogós helyezettek munkáit a kiállítás területén kiemelt helyen mutatják be a látogatóknak. A verseny idei kategóriái: élelmiszer és ital; sütőipari-, és cukrászati termékek; technológiák (konyhagépek, sütőipari berendezések, élelmiszeripari technológiák, higiéniai technológiák, szoftverek); szállodaipari termékek, bútorok, textilek, dekoráció, asztali teríték, valamint csomagolóipar és logisztika.

A CIKKNEK MÉG NINCS VÉGE!
LAPOZZ A KÖVETKEZŐ OLDALRA!

Oldalak: 1 2 3