Kalácskoszorú

Hozzávalók kb. 6 szelethez:

2,5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 1 mk. cukor, 50 dkg liszt, 6 tojás, 20 dkg puhára főtt sonka, 1 piros húsú paprika , 1 cs. friss petrezselyem, 3-4 ek. tejszínes reszelt torma

Elkészítés:

1. Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk 1 tojást, a maradék tejet, teáskanálnyi sót, és az élesztős tejjel jól összegyúrjuk. Letakarva, meleg helyen a tésztát duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).

2. Amíg a tészta kel, a töltelékhez 4 tojást keményre főzünk, majd lehűtjük, meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A sonkát és a paprika húsát is hasonló méretűre vágjuk, a petrezselymet finomra aprítjuk.

3. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd vékony téglalapra kinyújtjuk. A hosszabbik felét 2 centinként, kb. a tészta közepéig (10-12 cm hosszan) bevagdossuk. Az egészben maradt részt megkenjük a tormával, rászórjuk a sonkát, a tojást, a paprikát és a petrezselymet. Az egészet feltekerjük, majd körré formázzuk úgy, hogy a bevágott részes oldal belül legyen.

4. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A koszorút lekenjük a maradék, felvert tojással, még 15 percig kelni hagyjuk, majd a sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk, szeletelve kínáljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva

1 szelet: 510 kcal