Jajjjj – Már otthon is ehetsz vega/vegán húspogácsát

A húsevés jövője már elért az otthoni konyhákhoz is

Így tudod elkészíteni otthon a Beyond burgert

Minél többet hallunk a húsevés hátrányairól, annál nagyobb igény mutatkozik az állati összetevők kiváltására. Ma már nálunk is megkerülhetetlenek a vega és vegán opciók. A mentes húspogácsák már a gyorsétkezdék tálcáin is felbukkantak, de otthon is ízletes burgert készíthetünk belőlük.

Az utóbbi években egyre hangosabbá váltak a nagyüzemi állattartás kritikusai, és ma már nálunk sem számít furcsa hóbortnak a vegán étkezés. Az állati összetevőktől mentes harapnivalók nagy sikert arattak a február 4-6. közt megrendezett Sirha Expón, azaz nemzetközi élelmiszeripari szakkiállításon is. A rendezvényen a Matusz-Vad Zrt. is megkóstoltatta vendégeivel a világ jelenleg legígéretesebbnek tűnő, növényi alapú burgerpogácsáját, a Beyond Burger-t.

Érdekesség, hogy a cég egyik beruházója a világ legismertebb környezetvédője, Leonardo DiCaprio. A színész gyakran említi, hogy az állattartás során termelődő szén-dioxid hozzájárul a klímaváltozáshoz. Ez is kiküszöbölhető a minőségi műhússal, ami egyre szélesebb rétegek tányérjára kerülhet: a tengerentúlon a marhahúsos taco-tól a csirkefalatokig számtalan ételben találkozhatunk vele.

Tavaly óta már Magyarországon is egyre több kézműves hamburgerezőben és étteremben kapható a borsófehérje-alapú Beyond Burger, amelyet a rendezvényen a Matusz-Vad séfje guacamole-szósszal spékelt meg. „Én húspárti vagyok, de ha nem tudom, rá sem jövök, hogy ez nem hús!” – jelentette ki az egyik látogató.

A Beyond Burger ugyan száz százalékig növényi alapú fehérjéből készül, mégsem könnyű a csirkétől vagy marhától megkülönböztetni. Nem csak az íze, textúrája, szaftja megtévesztően hasonló: ugyanúgy sül át, és úgy is mutat a tányéron, mint állati eredetű ételeink. Nem is gondolnánk, hogy a pogácsa színét valójában a cékla adja, míg a faggyú tökéletes illúzióját a kókuszolaj segít megteremteni.

Jó hír, hogy a Beyond Meat termékei közül a Beyond Burger már a lakossági fogyasztók számára is megrendelhető a Matusz-Vad webshopjában, így magunk készíthetjük el a kedvenc húsmentes fogásainkat.