Hogyan rendezd be a konyhád?

Az álomkonyháról nem csak álmodni lehet. A mesebeli konyha azonban nem a tökéletes színek, anyagok és eszközök kiválasztásánál kezdődik. Érezted már valaha, hogy hiába választottad ki a legszebb szekrényt, hiába a csodaszép gránit pult, a mesteri eszközpark, amit bármelyik mesterséf megirigyelhetne – valami nem stimmel? Megfigyelted már, hogy – bár mindig is szívesen sürögtél forogtál a konyhában, mégsem töltesz el a sajátodban annyi időt önfeledten, mint amennyit szeretnél? Lehet, hogy tudjuk, hol a bökkenő! Ha még nem hallottál a mágikus konyhai „arany háromszögről”, alább megtudhatod a titok nyitját, hogy a következő konyhád valóban az igazi legyen!
A konyhai arany háromszög, eredeti nevén kitchen work triangle egy majd’ 100 éves felismerés eredménye, mely azóta is a konyhai ergonómia meghatározó vezérelve. Az alapvető koncepció egyszerű: ahhoz, hogy kényelmesen és hatékonyan tudj mozogni és tevékenykedni a konyhádban, a három fő munkaterület – főzőlap vagy tűzhely, hűtő és mosogató – optimális elrendezése szükséges. A három terület a három csúcs, az általuk alkotott síkidom pedig ideális esetben egy olyan háromszög, mely:

  • mindegyik szárának hossza 1,2 és 2,7 méter közé esik
  • szárainak összege 4 és 7,9 méter között mozog
  • vonalait nem szakítja meg semmilyen közbe ékelt elem, tároló vagy konyhapult
  • nincs kitéve nagy „forgalomnak”, azaz nem haladnak át rajta gyakran.

Ez a négy alapelv