Fördős Zé szerint karácsonykor is az egyensúly a lényeg – De, ki a fszm az a Fördős Zé?!

„Röviden így foglalnám össze a karácsonnyal kapcsolatos gondolataimat: bármit lehet enni, igazából csak a mennyiségek és az arányok fontosak! Meg persze az is fontos, hogy elég zöldséget toljunk be, építsünk be minél többet a karácsonyi fogásokba is, így van rá esély, hogy sem a karácsonyi vacsorán, sem a másnapi ebéden nem fogunk bambán magunk elé bámulni, hanem tényleg megéljük és élvezzük az ünnepet” – mondja Fördős Zé.

A Konyhafőnök műsorvezetője szereti a családi ünnepeket, és szívesen részt is vesz a kreatív folyamatokban, bár saját bevallása szerint ilyenkor a család nőtagjai azért átveszik az uralmat a konyhában. Zé egyébként ünnepnapokon épp úgy, mint a hétköznapokon, arra az egyensúlyra is törekszik, hogy egy kiadós lakoma után mindig szánjon arra időt, hogy le is mozogja a bevitt kalóriákat.

„20 perc, nem több. Nyilván, ha jut több, akár lehet egész nap is túrázni, falat mászni, kirándulni, de ha csak egy nagy kanyarnyi futás, vagy pár kör bringa fér bele, akkor az is kell, az is legyen! De ha éppen csak 20 percnyi befelé bámulás és egy jó csésze tea préselhető az aznapi programba, akkor az is épülésünkre válik. Hiszek a magunkra fordított, hasznos 20 percben, úgyhogy ezért is csatlakoztam mentorként immár második alkalommal az MKB 20 Perc Egészség programjához, ahol igyekszem hasznos tippekkel szolgálni az oldal olvasóinak és a Facebook-csoport követőinek. Aki pedig több konkrét főzési tippre vágyik tőlem az egészséges életmód jegyében, annak a Balansz című könyvemet ajánlom figyelmébe, amelyben gyakorlatilag minden a könnyen elérhető 20 perces konyhai tippek körül forog.”

Karácsonykor persze a lakomáké a főszerep, de mi lenne, ha ilyenkor is szem előtt tartanánk az egészséget? Egy zöldségágyon sülő pulyka, egy hallal és zöldséggel töltött rétes egyaránt remek fogás lehet az ünnepi asztalon is. A salátákat is feldobhatjuk különlegesebb alapanyagokkal, gránátalma-magokkal, kecskesajttal, vagy éppen tökmaggal, ricottával. Egy hideg saláta, extra ízvilággal, mondjuk gyümölcsösen, balzsamecettel, magokkal bolondítva remek kiegészítője egy ízes sült húsnak is, és máris készen van egy remek ünnepi étek.

Aki pedig szívesen fektetne a saját, vagy a szerettei egészségébe is, az karácsonyra is adhat ajándékba egészséget: akár Fördős Zé receptkönyvét, vagy fitneszbérletet, jógamatracot, Nordic Walking botot, korcsolyát, futócipőt, teáskészletet gyógyteákkal, vagy éppen egy wellnessélményt. Az egészség a legjobb befektetés, nem kérdés, és nem csupán egy bank számára. Az MKB 20 Perc Egészség oldalán és a zárt Facebook-csoportban szezonálisan mindig nagyon sok jó tanácsot kaphatnak az érdeklődők, akik szeretnének tenni saját maguk és családjuk egészségéért valamit. Zé és mentortársai további jó ötletekkel készülnek az év legszebb ünnepére is, hiszen a Karácsony is akkor szép igazán, ha egészségben töltjük.