Február 4-6. között rendezik a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari szakkiállítást

   Február 4-6. között rendezik Budapesten a Sirha Nemzetközi Élelmiszeripari és HoRaCe szakkiállítást, amelyen több mint 300 kiállító mutatkozik be – jelentette be Ganzer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

    Hozzátette, a 2014-ben indult, kétévente megrendezett szakkiállítás idén már negyedik alkalommal várja az érdeklődőket. A Sirha Budapest 2020-as rendezvényre Olaszországból, Németországból, Belgiumból, Romániából, Szlovákiából, Csehországból, Franciaországból, valamint Indiából is érkeznek kiállítók.

    Ganzer Gábor kiemelte, az idén is a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban rendezett Sirha Budapest ad otthont olyan rangos eseményeknek, mint például a Bocuse d’Or magyar döntője, a Közétkeztetési Szakács verseny, valamint a Jeunes Chefs Rotisseurs fiatal szakácsok versenyének magyarországi döntője, utóbbi érdekessége, hogy ez most először lesz majd a februári szakkiállításon.

    A helyszínen kiadott közlemény szerint a szakkiállítás lehetőséget ad az élelmiszeripar, pék- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar, csomagolóipar és gasztronómia területén a legfrissebb iparági trendek megismerésére. A rendezvényen a legutóbbi 2018-as eseményhez hasonlóan, idén is több mint 21 000 látogatóra számítanak.

    Tihanyi Klára, a Sirha Budapest kiállításigazgatója elmondta, hogy a kiállítások, versenyek megtekintése mellett az érdeklődők szakmai konferenciákon is részt vehetnek. Utóbbiak közül példaként említette a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos szövetség által szervezett Csomagolóipar az élelmiszeripar szolgálatában című rendezvényt. 

      Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a Sirha Budapest elnöke elmondta, a Bocuse d’Or magyarországi döntőjét a szakkiállítás második napján rendezik. A magyar döntő győztese képviseli majd Magyarországot a világ legjelentősebb szakács versenyének májusi európai döntőjében Tallinnban.

    A Bocuse d’Or versenyek két témája közül a hús idén a fürj és a kacsamáj lesz, a másik téma a hal, amely a budapesti versenyen a pisztráng lesz. Az egyes témákhoz választott élelmiszerek Tallinnban még változhatnak – tette hozzá Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

         Zoltai Anna, a közétkeztetési szakácsverseny főszervezője arról számolt be, hogy az idei verseny kiírásban a nyári ételekre fókuszáltak, így előtérbe került például a lecsó és a méz is.

    A Közétkeztetési Szakács versenynek – amelyet 2011-ben indítottak el – az a célja, hogy a közétkeztetés szereplőinek szakmai irányt mutasson, hogy valamiféle gasztronómiai forradalom a közétkeztetésben is beinduljon – mondta a szakember.


    A közétkeztetés ma Magyarországon 1,5 -2 millió embert érint, és durván 3500 helyszínt jelent, mindezek miatt a közétkeztetési szakács versenyben azt is be akarják mutatni, hogy ezen a területen is vannak nagyon magasan képzett szakácsok és szakemberek.


    A versenyt a Közétkeztetők Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség közösen szervezték – tette hozzá Zoltai Anna.

    Kovács Lázár, a Jeunes Chefs Rotisseurs verseny igazgatója elmondta, ebben a versenyben a fiatal séfek kapnak lehetőséget, 27 éves kor a részvételi korhatár. A résztvevőknek 3 óra alatt egy meglepetés kosárból kell egy három fogásos ételsort – előétel, főétel, desszert – készíteniük. A Sirha Budapesten rendezett versenyen 6 döntős méri össze tudását, a győztes pedig képviselheti Magyarországot a nemzetközi döntőn Párizsban.

       A keddi sajtótájékoztatót a Sirha Budapest és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia közösen szervezete.