Eredményesen lezárult a Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő program második üteme is

    Az Agrárminisztérium (AM) által kidolgozott Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő program három üteme közül már kettő sikeresen lezárult – közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

    Közleményük szerint a válságkezelő program első körében meghirdetett átmeneti támogatásokra – a baromfi- és sertéstenyésztők, a halgazdálkodók, az élelmiszer-feldolgozók és a dísznövény ágazat szereplői – összesen több mint 4000 kérelmet nyújtottak be a Magyar Államkincstárhoz, amelyekben a támogatási igény a 14 milliárd forintot is meghaladta.


    Az e hét elején lezárult második ütemre, amelyben a méhészek, az anyajuh-, anyatehén-, illetve tejelő tehén tartásával foglalkozó állattartók, valamint a zöldségnövény termesztők igényelhettek átmeneti támogatást, mintegy 30 ezer kérelem érkezett be a kincstárhoz. Az ebben az ütemben igényelt támogatások együttes összege meghaladja az 5,3 milliárd forintot.


    A válságkezelő program első, illetve második ütemében benyújtott támogatási kérelmek kifizetése – a kérelmek elbírálását követően – várhatóan 2020. szeptemberében kezdődhet majd meg.


    Mindeközben elindult a válságkezelő program harmadik üteme is, amelynek keretében a lótenyésztők 2020. július 28-a és augusztus 10-e között, míg a kis- és közepes méretű bortermelők 2020. augusztus 10-e és augusztus 24-e között tudják majd benyújtani átmeneti támogatás iránti kérelmeiket a kincstárhoz, szintén elektronikus úton.


    Az élelmiszer-feldolgozói és a dísznövény ágazat számára fontos információ, hogy az agrártárca a részükre kidolgozott átmeneti támogatási programokat 2020 augusztusában ismét megnyitja, így azok is benyújthatják támogatási kérelmeiket, akik az első körről esetlegesen lemaradtak – írta az AM.