Dobozközösség mellé áll a tévécsatorna a Föld napján

Több mint 50 éve ünnepeljük a Föld napját, az idei figyelemfelhívás pedig a bolygó újratöltésére és helyreállítására irányul. A világ szinte minden pontján kezdeményezések ezrei indulnak a téma keretében, hogy tudatosítsák: csak egy Földünk van! Hazánk természetcsatornája, a Viasat Nature idevágó ismeretterjesztő műsorai mellett idén a Felelős Gasztrohős Alapítvány vezetői által életre hívott RAKUN Dobozközösséggel szövetkezett újrahasználható éttermi elviteles edények népszerűsítésére.

Április 22. világszinten a Föld napját jelenti és minden évben valamilyen tematikát követ: téma volt már többek között a fák létjogosultsága, a műanyagmentesség, a kihaló fajok védelme, idén pedig bolygónk helyreállítása van középpontban. A 2021-es év ide kapcsolódó fő programjai: a lombkorona projekt, az éghajlati ismeretek, a globális földi kihívás (meddig bírja Földünk az életvitelünket?), a nagy globális tisztítás, illetve az élelmiszerek és a környezetvédelem. A Viasat World természeti világgal foglalkozó csatornája minden évben sajátjának érzi a kezdeményezéseket és igyekszik hasznosan kapcsolódni a globális megmozdulásokhoz. Az idei évben az élelmiszerek és a környezetvédelem párosához csatlakozott: a RAKUN Dobozközösség projektjét szemelte ki magának a felelős ételrendelésre és a szemét csökkentésének fontosságára hívva fel a figyelmet.

A dobozközösség elve, hogy környezetbarát, többször használatos és biztonságos (káros anyagoktól mentes) alternatívát nyújtson az egyszerhasználatos elviteles dobozok helyett. Működésük egyszerű: alkalmazáson keresztül lehet regisztrálni, majd előfizetni a kiválasztott dobozmennyiségre. Ezután már csak éttermet kell választani az elfogadóhelyek listájáról és megrendelni ételünket. Az edények így mindig cserélődnek: a felhasználók visszaadják a régit, az újban (fertőtlenítettben) pedig kapják az aktuálisan megrendelt ételt. A Viasat Nature Facebook oldalán havi előfizetésekkel ajándékozza meg játékos kedvű nézőit, népszerűsítve a kezdeményezést.

– Megtiszteltetés számunkra, hogy a Viasat Nature-rel működhetünk együtt az idei Föld Napja alkalmából. A Rakun Dobozközösség ötletét az alapítók természet-szeretete és tenni vágyása adta. Úgy gondoljuk, sikerült egy olyan projektet elindítanunk, amely segítségével bárki kézzel fogható lépéseket tehet a hulladékcsökkentés érdekében anélkül, hogy az lemondással járna. Célunk, hogy a Rakunnal hozzájáruljunk ahhoz, hogy Magyarország egyre tisztább és élhetőbb lehessen – mondta dr. Horváth Sarolta, a Rakun Dobozközösség egyik vezetője.

A csatorna az együttműködésen túl április 22-ei adásrendjével is szeretné felhívni a figyelmet bolygónk védelmére. Műsorra tűzi A Nagy-korallzátony: Egy élő kincs, Koralltenger című epizódját (12:10-től), a Mutáns időjárást (12:55-től), amely a klímaváltozás okán kialakult új természeti csapásokat vette filmre, 19:50-kor pedig exkluzív premierként mutatja be A Serengeti szabályai című dokumentumfilmet, amelyből megtudhatjuk, mi mindent tehetünk Földünkért, hogy megmentsük azt.