Az NVB elfogadta az élelmiszerminőség biztosításáért gyűjtött aláírások ellenőrzéséről szóló jelentést

    A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén elfogadta az élelmiszertermékek esetében előforduló csalások megelőzését sürgető európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést, és igazolást állít ki arról, hogy 62 hiteles aláírás gyűlt össze.

    Az “Eat ORIGINal! Unmask your food” (“Egyél EREDETit! Leplezd le az ételed!”) elnevezésű európai polgári kezdeményezés szervezőinek célja a kötelező származási nyilatkozatok bevezetése minden élelmiszertermék esetében, a közegészségügy védelme és a fogyasztók tájékoztatáshoz való jogának biztosítása.


    Az Európai Bizottság 2018. október 2-án regisztrálta a polgári kezdeményezést, annak szervezői október 24-én adtak le a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) 70 aláírást.  Az aláírásokat az NVI ellenőrizte és megállapította, hogy az egy éven belül gyűjtött aláírások közül 62 volt érvényes.


    Az NVB igazolást állít ki a hiteles aláírások számáról, ezt megküldi a magyarországi kezdeményezőknek, akik továbbítják azt az Európai Bizottsághoz.


    Az európai polgári kezdeményezést a Lisszaboni Szerződés hozta létre, s mint jogintézménynek az a célja, hogy az Európai Unió polgárai is kezdeményezhessenek uniós jogalkotást az Európai Bizottságon keresztül. Ennek sikeréhez a brüsszeli testületnek el kell fogadnia, hogy a kezdeményezés uniós kompetenciába tartozik, ezt követően egy év áll rendelkezésre, hogy legalább hét uniós tagállamban összesen legalább egymillió aláírás gyűljön össze.


    Egy-egy tagállamban az adott ország európai parlamenti képviselői mandátumszáma 750-szeresének megfelelő aláírásnak kell összegyűlnie a kezdeményezés érvényességéhez, ez Magyarország esetében 15 750 szignót jelent.