Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

“Az évszázad szakácsa” 75 éve született

Posted on 2020-04-072020-04-08 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Hetvenöt éve, 1945. április 7-én született Joel Robuchon, a legtöbb Michelin-csillaggal kitüntetett francia szakács, az “évszázad séfje”. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja:

    A közép-franciaországi Poitiers-ben született munkáscsaládban, apja kőműves volt. Tizenöt évesen a papi szemináriumot otthagyva kezdett cukrásztanulóként dolgozni a helyi Relais étteremben. Hat évvel később felvételt nyert a Compagnon du Tour de France gyakornoki programjába (a középkori céhes hagyományokon alapuló képzésben a tanulók Franciaország különböző régióit járva, a helyi technikákat elsajátítva szereznek mesterszintű tudást). Kitartásának és szorgalmának köszönhetően 29 évesen a Hotel Concorde La Fayette vezető séfjeként egy kilencven fős konyhát irányított, két évvel később elnyerte a szakma legjobb kézművesének (Meilleur Ouvrier de France) járó kitüntetést. A párizsi Nikko Hotels vezető séfjeként szerezte meg első két Michelin-csillagát, ezeket 1981-ben nyitott Jamin nevű éttermében az első három év alatt három újabb csillaggal fejelte meg.


A Jamint 1984-ben az International Herald Tribune című lap “a világ legjobb éttermének” nevezte, Robuchont, aki 1987-től rendszeresen szerepelt a televízió főzőműsoraiban, a Gault Millau rangos francia gasztronómiai kalauz 1989-ben “az évszázad séfjének” választotta. Nagy visszhangot keltett, amikor 1995-ben az ötvenéves, karrierjének csúcsán álló Robuchon bejelentette visszavonulását, döntésében főként az motiválta, hogy számos barátja, pályatársa halt meg időnek előtte a túlzott stressz miatt. Szakmai tapasztalatait felhasználva éttermeket és fiatal tehetségeket támogatott, olyan híres séfek mentora volt pályájuk kezdetén, mint Gordon Ramsay, Michael Caines és Eric Ripert, számos szakácskönyve jelent meg.


A következő négy évben a TF1 tévéadón a Főzzön úgy, mint egy nagy séf, majd 2000-től egy évtizeden át a France 3 csatornán a Bon appétit bien sur című főzőműsor házigazdája volt. 2003-ban tért vissza a séfek világába, amikor egyszerre nyitott éttermet Párizsban és Tokióban, majd a következő években New Yorkban, Londonban, Tajpejben és Las Vegasban, első, japán ételeket kínáló étterme Monacóban nyílt meg. Éttermei két koncepcióban voltak jelen: a Joel Robuchon Restaurant a klasszikus fine dining (egymásra épülő 6-8 fogásból álló menüsor) vonalat képviselte, míg a L’atelier de Joel Robuchon kötetlenebb formában kisebb fogásokat kínált a pultnál helyet foglaló vendégeknek.


Pályafutásának 32. Michelin-csillagát az útikalauz által háromcsillagosnak minősített szingapúri vendéglője kapta, ezzel Robuchon a megszerzett csillagok számát tekintve a mai napig rekordtartó lett, 39 étterméből ötnek volt a legmagasabb, háromcsillagos minősítése.
Bár tudott ételkölteményeket készíteni, túllépett az úgynevezett nouvelle cuisine felfogásán, hatással volt rá a japán konyha egyszerűsége és a “magas” konyhaművészet, az haute cuisine is. Úgy vélte, a vendégek nem ropogósra vasalt abroszt, kristály poharat és ezüst étkészletet akarnak, hanem szívvel-lélekkel, a legfinomabb alapanyagokból készített, egyszerű fogásokat. A legtöbb ételhez csak három-négy alapanyagot használt fel, hogy az ízeket előcsalogassa. Arra törekedett, hogy a vendégek kényelmesen érezzék magukat, kapcsolatban lehessenek a séffel és az étel álljon a középpontban, éttermeiben nem volt öltözködésre vonatkozó előírás és helyfoglalás. Ismert volt könyörtelen maximalizmusáról is, kedvelt mondása szerint nincs tökéletes étel, csak egyre jobban elkészített étel. Néha tréfásan azt is mondták róla, hogy elismeréseit klasszikussá vált burgonyapüréjének köszönheti, amelyet csupán négy hozzávalóból fejlesztett tökélyre.


Hetvenhárom éves korában, 2018. augusztus 6-án halt meg Genfben, a hír bejelentése után Emmanuel Macron államfő közleményben méltatta Robuchon pályafutását.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:Joel Robuchon

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Már taxival is házhoz viszik a SPAR-nál leadott rendeléseket
Next Post: Egyszer használatos fóliakesztyűt biztosít vásárlóinak a SPAR

Kapcsolódó anyagaink

  • Aranyérmet nyert a pezsgők világbajnokságán a Kreinbacher Birtok magnum pezsgője Gasztropress
  • Szathmáry Lajos (1919–1996) – az első tévészakács Gasztropress
  • Visszafogottabban emelkedhet az élelmiszerek decemberi forgalma a korábbiaknál Gasztropress
  • Pohárból kioldódó veszélyes anyagokra figyelmeztet a Nébih Gasztropress
  • Az immunrendszer erősítésért Gasztropress
  • Fogyókúra, kampányszerűen Gasztropress
2023. május
hKscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
« ápr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • A magyarországi Bosch csoport éves árbevétele 32 százalékkal nőtt tavaly
  • Újra elérhető a Tokaji Borongoló napijegy és ismét jár a Tokajbusz
  • A Duesenberg SJ nyerte a Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2023 „BMW Group Trophy – Best of Show” kitüntetését
  • Equipmake kiállításon a nagy teljesítmányű e-tengelyek
  • Az Egyesült Királyságban 9,9 százalékkal nőtt az autógyártás áprilisban
  • Az Acer az új Predator Triton 16-tal bővíti prémium játékportfólióját
  • A „VERY BIG” virális sikerei után G.Zsoltit nem érdekli más, csak a „JÓNI”
  • Csavard fel a szőnyeget!
  • Pókember – A PÓKVERZUMON ÁT
  • Veszélyes vegyi anyagok az otthonunkban
  • A Honda részvétele az F1-es versenyeken
  • Verstappen behúzta a Monacói Nagydíjat
  • Van képünk hozzá (23.05.28.) –  Suzuki Jimny 5 Door
  • Leclerc megúszta három rajthelyes büntetéssel az életveszélyes tötymörgést
  • Verstappen indulhat az élről Monacóban vasárnap
  • Elon Musk cége elkezdheti az agyimplantátumok tesztelését embereken
  • Új új biológiai fegyverek tesztelése volt a cél
  • Mikrozöld termelőket ellenőriztek a Szupermenta tesztprogramban
  • A tesztidőszak tapasztalatai alapján…
  • A tesztelők idén nagyobb figyelmet fordítottak az alternatív vendéglátóhelyekre
  • Nincs megálás! Anita és Sanyi is kipróbálta az OKAI Neon elektromos rollereket
  • Rexton tesztnek indult, OKAI Neon e-scooter próba lett belőle
  • Anita és Sanyi találkozott a Honda CB650R motorral (is) – VIDEÓ
  • Anita és Sanyi a Mazda CX-5-öt is kihagyta…
  • Anita és Sanyi a Mazda 6-os jubileumi kiadásával is megismerkedett
  • Röviden a Honda CB650R-ről
  • Ismerkedés az OKAI Neon elektromos rollerrel
  • E-Tech Renault Arkana
  • Elsőként a Mazda CX-5-ben
  • Mazda 6 20 TH Anniversary
  • De, MIÉRT?! Gofrit neveztek el az X-Faktor “sztárjáról” Gasztropress
  • Honnan ismerszik meg a jó felvágott? Gasztropress
  • Jön a Táplálkozás és Hidratáció Hete Gasztropress
  • Fókuszban a fenntartható táplálkozás Gasztropress
  • A  betegeknek nem javasolt a böjt Gasztropress
  • Az Eucharisztikus Kongresszus süteményének szaloncukor verziója nyerte el Az év szaloncukra 2021 díjat Gasztropress
  • Olívakrémmel töltött pulykamellrolád Gasztropress
  • Ideje megismerkedni a bisztronómiával Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.