Az ételízesítő összetevői

Ételízesítők esetében is érdemes figyelmesen elolvasni a csomagoláson feltüntetett információkat, hogy biztosan a számunkra megfelelő terméket válasszuk! Lássuk, milyen összetevőkből állhat az ételízesítő!

Az ételízesítőknek általában magas a sótartalmuk. Az általunk vizsgált termékek közül 3 ételízesítő hozzáadott sót nem tartalmazott, az összes többi esetében a gyártó sót is adagolt a termékekhez, melyeken a jelölt sótartalom 4,1 -78,2 g/100 g volt. Ezek között több olyan termék is volt, amelynek csökkentették a sótartalmát.

Zöldségek

A,ízfokozók,z ételízesítők többféle szárított zöldség felhasználásával készülnek. Arányuk változó, de általánosságban elmondható, hogy leggyakrabban sárgarépát, paszternákot, burgonyát, vöröshagymát, póréhagymát, lestyánt, zellert, petrezselyemzöldet, fokhagymát, paprikát, tartalmaznak, de lehet bennük akár paradicsom és káposzta is.

Fűszerek

Előfordulásuk nagyon változatos, az összetevők között lehet pl.: fekete bors, kurkuma, gyömbér, bazsalikom, kapor, tárkony, szerecsendió, rozmaring, babérlevél és tört szegfűbors szárítmánya is.

Ízfokozók

Az ételízesítőkben leggyakrabban önállóan vagy valamilyen keverék formájában használt ízfokozó a nátrium-glutamát (E 621), a dinátrium-guanilát (E 627), a dinátrium-inozinát (E 631) és a dinátrium-5’-ribonukleotidok (E 627 és az E 631 adalékanyagok 1:1 arányú keveréke). Közös jellemzőjük, hogy fokozzák az élelmiszerek meglévő ízét.

Riboflavin színezék

Sárgás, narancssárga-sárga színe miatt az ételízesítőkben is szívesen használják a riboflavint (E101), más néven a B2-vitamint.

szupermenta.hu

Exkluzív DS7 Crossback E-Tense és G-Shock GMW-B5000RD-4ER podcast >>>