Gasztropress

Az EP élelmiszerbiztonságot fokozó szabályt fogadott el

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az unió élelmiszerbiztonságra vonatkozó kockázatértékelési eljárásának megbízhatóságát, átláthatóságát fokozó és objektivitását biztosító új szabályokat fogadott el, hogy a kedvezőtlen vizsgálati eredménnyel szolgáló jelentések nyilvánosságra hozatalát a jövőben ne lehessen titokban tartani – közölte az uniós parlament szerdán.

    A 603 szavazattal, 17 ellenében és 27 tartózkodás mellett elfogadott új szabályok közös európai, nyilvános adatbázist hoznak létre a megrendelt tanulmányokról, hogy megakadályozzák a termékeik gyártásához vagy forgalmazásához engedélyt kérő cégeket a rájuk nézve kedvezőtlen tanulmányok visszatartásától.
  

  Az új szabályok biztosítják a forgalomba hozatali engedélykérelmeket alátámasztó tudományos tanulmányok jobb átláthatóságát, nagyobb jogbiztonságot nyújtanak az élelmiszeripar részére, továbbá javítják az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) irányításának és tudományos teljesítményének fenntarthatóságát – írták.
   

 Az új szabályozás alapján az EFSA nyilvánosságra hozhatja az engedélyezési kérelemhez kapcsolódó háttéradatokat és információkat, kivéve, ha a kérelmező bizonyítja, hogy ez jelentősen sérti az érdekeit, és ezért az adatok bizalmas kezelését kéri. 
  

  Az átláthatóság biztosítása érdekében a kérelmezőknek közzé kell tenniük a termékük biztonsága értékeléséhez szükséges valamennyi információt. 
  

  Az új törvény továbbá lehetővé teszi az EFSA számára, hogy tanácsot adjon a kérelmezőknek az engedélykérelmek helyes benyújtásához, és ezáltal megbízhatóbbá és gyorsabbá tegye a folyamatot.
 

   Az új szabály az Európai Unió hivatalos lapjában való közzétételt követő huszadik napon lép hatályba, ezt követően 18 hónappal kell alkalmazni.