Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

Átlagos lehet az idei zöldségtermés

Posted on 2020-07-292020-07-29 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp

Átlagos évre számít tavalyhoz hasonlóan az idén is a zöldségtermesztésben a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) a jelenlegi körülményeket figyelembe véve, ugyanakkor a következő két-három hónap még jelentősen befolyásolhatja a mennyiségeket.


    Az idén 80-83 ezer hektáron termesztenek zöldséget szabadföldön, hajtatott zöldségeket pedig 3500 hektáron. A gazdák évente 1600-1800 ezer tonna zöldséget takarítanak be. A frisspiaci paprika, paradicsom, kígyóuborka termelése 90 százalékban fedett térben (üvegház, fólia) történik, ezért e növényfajokra kevésbé van hatással az időjárás – mondta a FruitVeB elnöke az MTI-nek.


    Ledó Ferenc kifejtette: a kimondottan feldolgozásra termelt fontosabb kultúrák közül a zöldborsó betakarítása július közepén befejeződött, termőterülete idén a tavalyihoz képest 10 százalékkal, 16-17 ezer hektárra csökkent, ugyanakkor javult a termésátlaga, amely a becslések szerint hektáronként 5-5,2 tonna.


    Mostanában kezdődött meg a csemegekukorica betakarítása, a másodvetésekkel a termőterület mintegy 33 ezer hektár. Tavaly 510 ezer tonnát takarítottak be.


    Ipari paradicsomot 1600-1700 hektáron ültettetek idén, a betakarítás kezdete valószínűleg augusztus közepére tolódik – ismertette az elnök, aki szerint rendkívül kedvező időjárásnak kell lennie ahhoz, hogy a tavalyi 120 ezer tonnás eredmény megismétlődhessen, mivel az eddigi nem kedvezett a fejlődésnek, amelyet a sok csapadék miatt betegségek akadályoznak.


    Ledó Ferenc elmondta: a hideg problémát okozott a konzervuborka fejlődésében is, amelyet a becslések szerint 500-550 hektáron ültettek. A kultúra szedése június végén kezdődik, tavaly 11 ezer tonnát tett ki a termés.


    Az aszály, illetve a sok csapadék ellenére is biztatónak látja a hagymafélék idei helyzetét, sőt a tavalyi 65 ezer tonnánál akár több vöröshagymafélét is betakaríthatnak a gazdák. Az áttelelő vöröshagyma betakarítása már megkezdődött. Az ezer hektár körüli területről az idén is 6,5-7 ezer tonna fokhagyma-termés várható, azonban a gombafertőzés miatt oda kell figyelni a tárolásukra.


    A szakmaközi szervezet elnöke kedvezőnek ítéli a gyökérzöldségek állományát is, de hozzátette, hogy az októberi betakarításig még változhat a kép. Tavaly 154 500 tonna gyökérzöldséget – sárgarépát, petrezselymet, paszternákot, zellert és céklát – takarítottak be 3850 hektárról.


    Tovább csökkent az étkezési paprika termesztési területe, immár 600 hektár alatt van, a fűszerpaprikát pedig 1800-2000 hektáron termesztik. Az eddigi hűvös, csapadékos idő nem kedvezett a növények fejlődésének. Sok területen található baktériumos, gombás megbetegedés, helyenként komolyabb vírusfertőzés is van. Kedvező nyár esetén is csak közepes termés várható, tavaly 18 ezer tonna étkezési paprika termett és 19 ezer tonna volt a fűszerpaprika betakarított mennyisége.


    Közepes évet zártak idén a spárgatermelők, 1600-1700 hektárról 6 ezer tonnát takaríthattak be. A koronavírus-járvány miatt adódtak munkaerőgondok, a közepes hozamokat pedig az árak kompenzálták – jegyezte meg az elnök.


    Ledó Ferenc egyik zöldségfajtánál sem számít idén drasztikus árváltozásra a tavalyi évhez képest, azonban a heti árakban kisebb-nagyobb kilengések megtörténhetnek.
    A legtöbb termesztett gyümölcsfajtát tavasszal nagyon súlyos fagykárok érték, ezért a gyümölcstermés idén lényegesen kevesebb lesz, mint tavaly – jegyezte meg.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on X (Twitter) Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:átlagos, FruitVeB, zöldségtermés

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont
Next Post: Eredményesen lezárult a Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő program második üteme is

Kapcsolódó anyagaink

  • Ismét egy fontos infó – amitől tuti édes lesz az álmod Gasztropress
  • AM: “Kiemelt feladat a lakosság ellátása minőségi hazai élelmiszerekkel” Gasztropress
  • Itt a vegán “Next level meat” Gasztropress
  • Könnyed nyárias ételek, ahol a bacon kapja a főszerepet Gasztropress
  • Az Aldi és a Biofilter Zrt. az elmúlt 15 hónapban 100 tonnányi használt sütőolajat gyűjtött be a lakosságtól Gasztropress
  • Borosgazdának állt Jordán Tamás Gasztropress
A honlap a Médiabirodalom lapcsoport tagja.
2023. október
hKscpsv
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
« szept    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Médiabirodalom lapcsoport tagja.
A Börzsöny Speciális Mentők Egyesület támogatót keres
  • Az új Honda CRF1100L Africa Twin és Africa Twin Adventure Sports még szebb, még erősebb és még praktikusabb
  • Citroen 2CV 1950
  • Wirtmann új motorral indul a bajnoki döntőn
  • Luxusautót faragtak a legnagyobb melós Toyotából
  • Elektromos Honda N-Van e: Japánban debütál 130 mérföldes hatótávval
  • Robosztus kiberbiztonság kisvállalkozásoknak
  • Hasznos appok az Őszhöz
  • Egyre több magyar munkavállaló próbál szerencsét külföldön
  • Csütörtöktől mozikban A 999-es szoba
  • Újabb rekordot döntött a Budapest Park
  • Van képünk hozzá (23.10.04.) –   Subaru Crosstrek
  • Van képünk hozzá (23.10.03.) –   Nissan Concept 20-23
  • A McLaren Speedtail által inspirált gitár a tökéletes múzsa
  • Van képünk hozzá (23.10.02.) –   Toyota APM Shuttle Cat Bus
  • Jobb, mint a Lego? A MEGA Barbie Corvette klasszikusan menő, és előrendelhető
  • Egy kerékcseréről készült videó Turán tesztélményt hozhat a szerencsésnek
  • Elindult a Rail Cargo Group tesztvonata Bécs és Kijev között
  • Csomós Mixiék a Diósgyőr ralin teszteltek az Eb-futamra készülve
  • A Valhalla hibrid szuperautó első prototípusának tesztelése még idén megkezdődik
  • A legjobb üzemanyag fogyasztással rendelkező tehergépkocsi a Scania Super
  • Sanyiék a Casio G-Shock DWE-5600HG-1ER “óracsaládra” is rácsodálkoztak
  • Anitával és Sanyival a Toyota Corolla Crosst is körbejártuk
  • Anita és Sanyi a csoDálatoS DS 9 E-Tense modellel is megismerkedett
  • Begurulva a tik-tokon is!
  • Kivételes Land Cruiser 2024 First Edition podcast
  • Világraszóló szenzációról podcastolunk
  • Egy kevéske “alap” Sandero
  • Nincs megállás! A tik-tokon is elindultunk!
  • 2024-es Toyota Land Cruiser First Edition podcast
  • Toyota Land Cruiser 2024 podcast
  • Több mint 130 étterem konyháját próbálhatják ki az őszi Országos Étterem Hét vendégei Gasztropress
  • Az ünnepek alatt is figyelni kell a táplálkozásra Gasztropress
  • Séflegendák és bajnokok mutatják meg, mit tudnak Gasztropress
  • Hahó, divatvegák, divatvegánok és divatpaleók! WC álarcos vegetáriánus sertés és sült glutén kapható Gasztropress
  • Cukorszünet Gasztropress
  • A  betegeknek nem javasolt a böjt Gasztropress
  • Szia uram! Rágcsa érdekel? Gasztropress
  • Elvis szendvicsébe és a szivárványszínű salátába is tökéletes a bacon Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.