A vártnál jobban teljesített, az exportpiacokon jelentős bővülést ért el tavaly a húsipari cég

    A tervezettet túllépve, 8,3 milliárd forintos árbevétellel zárt tavaly a Gyulahús Kft., amely csaknem 40 százalékos bővülést ért el az exportpiacokon az egy évvel korábbihoz képest – nyilatkozta az MTI-nek pénteken az önkormányzati tulajdonú cég ügyvezető igazgatója, aki a több mint 10 milliárd forintos, tervezett fejlesztésről is beszélt..

    Daka Zsolt elmondta, bár a pontos eredménykimutatás még nincs meg, a forgalom 2021-ben volumenben 6 százalékkal nőtt. A vártnál nagyobb árbevétel az arculatfrissítésnek és a csomagolásfejlesztésnek köszönhető, amelyet aktív marketingkommunikációval egészítettek ki – jegyezte meg.


    Csaknem 90 termék “kapott új köntöst”; a dizájnfrissítéssel együtt korszerűsödött a csomagolástechnika is: a rúdáruknál a vákuumos helyett védőgázos megoldást alkalmaznak, ezzel is csökkentve a műanyag-kibocsátást. A fóliavastagságot is redukálták, a szeletelt tálcás termékeiknél pedig részben újrahasznosított anyagot használnak – magyarázta.


    Hozzátette, a növekedés az exportpiacok bővülésének is köszönhető: a brit piac mellett a cseh, a lengyel és a szlovák jelenlét meghatározó, és egyre jobban fejlődik a német.


    Az ügyvezető szerint a legnagyobb kihívás a munkaerő folyamatos biztosítása, tavaly 340 volt az átlagos statisztikai foglalkoztatotti létszámuk, de a fluktuáció magas.


    Daka Zsolt elmondta, reményeik szerint tavasszal megszületik a döntés egy 5 milliárd forintos pályázatukról; az összeggel és egy új társtulajdonos tőkebevonásával indulhatna meg az új üzem építése, amely a cég legnagyobb fejlesztése lenne.


    Kisebb fejlesztések addig is várhatóak, tavasszal fejeződik be több energetikai korszerűsítés – fűzte hozzá az ügyvezető igazgató. Elmondta, egyik telephelyükre egy 500 kilowatt teljesítményű napelemes kiserőművet telepítenek, és az üzemben gőzellátással kapcsolatos fejlesztések folynak.


    A kft. az új üzem megépítésével növelné éves termelési kapacitását, csökkentené az energetikai, szállítási és logisztikai költségeket. Hozzátette, hogy megszűnne a biztonsági kockázat is, a jelenlegi szárazáru üzem – ahol 3,3 tonna ammóniát tárolnak – ugyanis a város központjához közel helyezkedik el.


    A fejlesztés körülbelül 13 milliárd forintba kerülne, az összeget a pályázaton elnyerhető 5 milliárdból és új befektető bevonásával teremtenék elő. Az önkormányzat első körben legfeljebb a tulajdon 49 százalékát adná át, cserébe a 8 milliárd forintos tőkeakvizícióért.


    Három érdeklődővel, két szakmai és egy pénzügyi befektetővel tárgyaltak eddig, de a döntést a képviselő-testület azután hozza meg, ha meglesz a beadott pályázat eredménye – határoztak a képviselők a legutóbbi ülésen.


    A Gyulahús Kft.-t 2013-ban alapították, minden évben nyereséges volt, az alapítás óta több mint 1,5 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.


    A Gyulahús Kft. adózott eredménye a 2019-es 213 millióról 2020-ban 392 millió forintra nőtt.


    Éves termelési kapacitásuk 5600 tonna. Két fő termékük a gyulai kolbász és a májas, mindkettőből évi 2000 tonnát termelnek.