A táplálkozás, a tápanyagok hatása a kismama és a magzat egészségére

A várandósság egy nő életének egyik legszebb időszaka. A leendő édesanya étrendje nemcsak saját egészségét befolyásolja, hanem a magzat fejlődését is. Az egészséges táplálkozás egyrészt csökkenti az anyai és magzati szövődmények (pl. terhességi cukorbetegség, terhességi magas vérnyomás és toxémia, spontán vetélés) kockázatát, másrészt pozitív hatással van a következő generáció életminőségére is. (6) A felnőttkori krónikus betegségek kialakulását igen jelentősen befolyásolja az élet fogantatástól számított első 1000 nap időszakában a táplálás módja, annak mennyisége és minősége. (7) A várandós anya napi energiaszükséglete az első trimeszterben mindössze 150 kcal-val növekszik, majd ez 300 kcal lesz. Tehát mennyiségileg nem kell kettő helyett ennie, azonban a fogantatás után több ásványi anyag és nyomelem szükséglete is megemelkedik. A teljesség igénye nélkül a kalcium 20-50%-kal, a magnézium 50%-kal, a vas a hatodik hónaptól 100%-kal növekszik. (1) A gyermeket váró nők étrendje is az egészséges táplálkozási irányelveken nyugszik. A várandósság alatti hiányállapotok a nők több mint 38%-át érintik világszerte, különösen a vas, a folsav és az A-vitamin tekintetében. (8) Minden tápanyagnak fontos szerepe van a magzat fejlődése szempontjából.

A szakirodalomból származó bizonyítékok arra utalnak, hogy az optimális magnéziumszint elengedhetetlen a terhesség alatt az anya és a magzat, valamint a már megszületett gyermek egészsége szempontjából. Sajnos a magnéziumhiány mind a fejlődő, mind a fejlett országokban megfigyelhető a fogamzóképes korú nők körében. (9)

A várandósság alatti magnéziumhiány zavarhatja a magzat növekedését és fejlődését, és elősegítheti a koraszülést. A koraszülés hátterében a krónikus anyai magnéziumhiány okozta méh-túlingerlékenység állhat, ami az anyai stresszhelyzetekben felerősödik. (10)

A kalcium a szervezet számos funkciója szempontjából elengedhetetlen ásványi anyag, kiemelten fontos a csontanyagcserében, a sejthártyák fenntartásában.

Várandósság alatt a szükséglet nő, főleg a harmadik trimeszterben. (11) Ezen időszak alatt a magnézium javasolt mennyisége 350-360 mg, a kalciumé 1000 mg. (12)

Jó magnéziumforrásaink például: teljes értékű/teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, hüvelyesek, zöldségek (pl. cékla, zöldborsó, paraj), magas magnéziumtartalmú ásványvizek (pl. Magnesia, Theodora Kékkúti, Visegrádi, Balfi Classic).

2. táblázat: Egyes nyersanyagok, ásványvizek magnéziumtartalma


Magnéziumtartalom mg/100 g illetve mg/l
mandula368
Mivela Mg2+ ásványvíz343
dió256
szárazbab217
Magnesia ásványvíz170
lencse134
zabpehely110
cékla87
Visegrádi ásványvíz57,8
Theodora Kékkúti ásványvíz57
paraj53
zöldborsó42

Forrás: Rodler I, Új tápanyagtáblázat és MDOSZ Táplálkozási Akadémiai Hírlevél Ásványvizeink 13.évfolyam 6.szám (5,13)

És még sorolhatnánk a különböző vitaminok, ásványi anyagok jelentőségét, ám a terhesség alatt a folyadékfogyasztás fontosságáról kevesebb szó esik.

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A CIKKNEK MÉG NINCS VÉGE!
LAPOZZ A KÖVETKEZŐ OLDALRA!

Oldalak: 1 2