Skip to content

gasztroll.hu

Mert nem kell mindent szuvidálni, vagy molekurálisan konfitálni, indukciósan újragondolni – netán bérmákolni :-D

  • Kezdőlap
  • – Miteszel
  • – Kinekeszelma
  • – Gasztropress
  • – Újragondolt
  • Toggle search form

A lepárlóberendezések kétharmadát nem használják a magánfőzők

Posted on 2019-02-202019-02-20 By Gasz Troll

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp


A magánfőzők által bejelentett lepárlóberendezéseknek csak harmada van használatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) beérkezett tavalyi adatok szerint – hívja fel a figyelmet a Pálinka Nemzeti Tanács, amely nem tartja életszerűnek az adatokat.

    A tanács keddi közleménye szerint az országban összesen 23 662 lepárlókészüléket tart számon az adóhatóság, a kiadott párlatadójegyek számából azonban az látszik, hogy maximum 6918 berendezést használtak a tulajdonosok, ennyi esetben vásároltak ugyanis párlatadójegyet tavaly. Ez a szám még az egyharmadnál is kevesebb lehet, ha egy magánfőző jogszerűen több alkalommal is vásárolt – jelezték.
 

   A magánfőzők készülékeinek bejelentése 2015-ben lett kötelező, abban az évben 12 755 berendezést jegyeztek be. 2016-ban további 5848 darabot, 2017-ben pedig 2618-at. A legkevesebb új bejelentés 2018-ban érkezett, tavaly 2441-en jelentettek be főzőberendezést.
 

   A legtöbb új bejelentés 2018-ban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt, ahol 420 lepárlókészüléket jegyeztek be. Itt összesen 1700 berendezést tart számon az adóhatóság. Párlatadójegyet azonban csak 230 esetben vásároltak az előző évben, és csak 3489 liter párlatot készítettek otthoni, magáncélú fogyasztásra.

    A legtöbb magánfőzött párlat 2016 óta minden évben Pest megyében készül a NAV adatai alapján. A megyében összesen 2423 berendezést tartanak számon, ebből 2018-ban 525-öt használtak, amelyeken összesen csaknem 9000 liter magánfőzött párlatot készítettek.
 

   A legkevesebb bejelentett lepárlóberendezést Nógrád megyében tartja számon a NAV, itt 507 készülékről számoltak be.
 

   A tájékoztatás szerint 2015 óta összesen 28 lepárlókészüléket foglalt le az adóhatóság magánfőzőktől. A legtöbbet, hetet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, hatot Bács-Kiskun megyében és ötöt Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de találtak illegális berendezést Veszprém, Pest, Tolna, Csongrád és Nógrád megyében, illetve Budapesten is.

    A Pálinka Nemzeti Tanács a közleményben hangsúlyozta: nem tartja életszerűnek az adatokat, amelyek a tanács véleménye szerint aggodalomra adnak okot a pálinkás szakmában. Az utóbbi évek baleseteit is figyelembe véve minden magáncélú lepárlóberendezés tulajdonosát fokozott óvatosságra intik, és javasolják, hogy a főzőberendezések vásárlása, illetve a párlatok elkészítése előtt mindenki tájékozódjon a magánfőzéssel kapcsolatos jogszabályokról és a jó gyártási gyakorlatról.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Share on Twitter Share on Facebook Share on Pinterest Share on LinkedIn Share on Reddit Share on WhatsApp
Gasztropress Tags:lepárlóberendezés, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Pálinka Nemzeti Tanács

Bejegyzés navigáció

Previous Post: Turbó immunerősítés sok folyadékkal
Next Post: Felejtsük el a citromos vizet

Kapcsolódó anyagaink

  • Kormánytámogatással épít cukorsilókat a Hell Szikszón Gasztropress
  • Jöhetnek a miSLEJM csillagos robotok Gasztropress
  • Februártól az összes SZÉP-kártyát elfogadják élelmiszerek vásárlásakor a SPAR-áruházakban Gasztropress
  • Új paradicsomfajta termesztése kezdődött Magyarországon Gasztropress
  • Már lehet nevezni a gyulai Kézműves Sörfesztivál sörversenyére Gasztropress
  • Kalácskoszorú Gasztropress
2023. március
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« febr    
Impresszum
Tulajdonos: Berta István

A honlap tartalmáért a szerkesztőbizottság felelős!

Rendszergazda: Varga Zsolt

e-mail:
bertanyuuz@gmail.com

A honlap a Mi az a blogger lapcsoport tagja. 
  • Újabb szakaszokon épülhet a #KariGerikerékpársugárút
  • Két napig újra #KariGeri a rakpart
  • Így jár az M3-as metró hétvégén
  • Beindult a szezon, újra a közutakon a mezőgazdasági gépek!
  • Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
  • Kukucs könyvek – Merre vagy, mama?
  • Az európai fogyasztók elsősorban az utazásról, az éttermekről és az új ruhákról mondanak le az infláció hatására
  • Az utóbbi években jelentősen javult a mielóma multiplexben szenvedő betegek kezelése
  • Így segítsük kertünket a tavaszi ébredésben
  • Összefogásra szólított föl a Mohosz elnöke a halállomány védelmében
  • Van képünk hozzá (23.03.24.) – Lexus GX
  • Amikor, nem az utasok szavaznak… Az év légitársaságának választották a Wizz Airt
  • Van képünk hozzá (23.03.23.) – Alpine A110 S
  • Van képünk hozzá (23.03.22.) – MG4
  • Petőfi Sándor kutyája éve még BKV-zni is megtanult
  • A kutyák és az emberek agya hasonlóan dolgozza fel a környezet hangjait – a tesztek alapján
  • A Honda Pilot gyengén teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A hétvégén tesztelik a biztonsági rendszereket
  • A teszteredmények után az ADAC veszélyesnek tart hét nyári abroncsot
  • A Toyota Highlander így teljesítette az IIHS töréstesztet
  • A Grandlandot is megtapogatták
  • Megérkezett hazánkba is a frissített DS 3 és DS 7
  • Gondoltad volna, milyen nehézségekkel/veszélyekkel kell megküzdenie egy látássérült embernek a mindennapi közlekedésben?!
  • ASA…
  • Az Evolveo Z5 Strongphone-t is “megleste” Sanyi (Videóval!)
  • Alpine A110 S
  • A frissített DS 7-essel is gurultunk
  • DS 3 bemutatón jártunk
  • Túl a háromszázezren
  • Nagyon röviden a dízel Astráról (is)
  • Íme a 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Gála díjazottjai Gasztropress
  • #Legalja… Győrfi Dani pofozkodva tanítja tojást sütni az iskolásokat TikTokon Gasztropress
  • Könyvben is megjelennek a magyar Bocuse-csapatok fogásai Gasztropress
  • Mennyi a napi vitamin- és ásványianyag-beviteled? Gasztropress
  • Az elmúlt hét gasztroposztja – is lehetett volna… Kinekeszelma
  • Brutális drágulás jöhet a süteményeknél idén Gasztropress
  • Kárai Dávid kedvenc bisztróreceptje Gasztropress
  • Michelin Guide ajánlást kapott az Avalon Ristorante Gasztropress

Copyright © 2023 gasztroll.hu.

Powered by PressBook News WordPress theme

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.

Részletek

gasztroll.hu
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Feltétlenül szükséges sütik

A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.