A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum márciusi programjai

Időszaki kiállítások

Fürdőélet a Nagy Háborúban

2018. november 17. – 2019. március 31.

A katonák és a polgárok fürdőélete ezer szállal fonódott össze békében és háborúban, a magas társadalmi presztízzsel rendelkező katonatisztek hozzátartoztak a fürdőhelyek mindennapjaihoz. Az időszaki kiállítás a boldog békeidők hangulatos fürdőéletének változását mutatja be az első világháború alatt.

A Papp-dinasztia – Vendéglátás felsőfokon

2019. február 12. – 2019. március 31.

A Papp vendéglátós dinasztia tagjai, Papp Dénes és Papp Dániel, akik a Kaltenberg Sörház és Étterem tulajdonosai, de felmenőik Papp Endre a Mátyás Pince és a bécsi Mathiaskeller, valamint Papp József a kispesti Gödör és Halásztanya vitelével szintúgy örökre beírták nevüket a magyar vendéglátás nagykönyvébe. A kamarakiállításon kóstolót kapunk egy jeles dinasztia múltjából és jelenéből.

FoodPlay / Gastro-játék

2019. március 21. – május 12.

A kiállításon szereplő alkotók az ételhez és az étkezéshez kapcsolódó folyamatosan változó ízlések és kapcsolódási referenciák ismeretében hozzák létre műveiket, alakítják ki saját stílusukat. Műveik közös nevezője egyrészt az étel mint eszköz, vagy szimbolikus jelentéssel bíró inspiráció, másrészt a képi megfogalmazás játékossága.

A teamben dolgozó fotóművészek és stylistok a németalföldi festményeket idéző képi világtól a minimalista megfogalmazásokig nagyon tág stíluspalettáról dolgoznak. Ezt a változatos alkotói attitűdöt, a műfaj meghatározó alkotóit vonultatja fel a tárlat.

Kiállító művészek: Anna Keville Yoice, Adorján Éva, Bela Borsodi, Barbay Csaba, Carl Warner, Caitlin Levin, Henry Hargraves, Dejana Vucicevic, Elise Mesner, Luke Kirwan and Aliki Kirmitsi, Mauricio Alejo, Mikkel Jul Hvilshoj, Milica Mrvic, Oliver Schwarzwald, Milutinovics Panka, Paloma Rincon and Pablo Alfieri, Studio Furious, Mitz po Flitz, Supermercat – Theis Bothmann and Malte Gaarde, Van Santen Bolleurs, Fragmento Universo

Kurátor: Flanek Péter, art director, fotódesigner.

Programok

KONCERT

Világzenei sorozat

Tandi Flóra és Sinha Róbert koncertje

2019. március 7., csütörtök, 19.00

Tandi Flóra és Sinha Róbert 2014-ben léptek fel először együtt. Azóta tartó együttműködésük két fontos állomása Hollandia és India volt, ezekben az országokban 2017 novemberében adtak koncerteket. Többek között két előadásuk volt India egyik legkiemelkedőbb művészeti fesztiválján, a Delhi International Arts Festival-on. 2017-es hollandiai koncertútjuk sikerének köszönhetően újra meghívást kaptak Hollandiába, 2018 májusában Hágában és Leidenben (utóbbi városban a “Leidse Hofjesconcerten” nevű rangos fesztiválon) voltak előadásaik. A duó idén márciusban amerikai turnéra indul, New Yorkban és Washingtonban lesznek koncertjeik, melyek műsorát a Kultea színpadán mutatják be a hazai közönségnek. Több zenei stíluson átívelő programjuk igényes könnyűzenei számokból, különleges magyar népdalfeldolgozásokból, és francia nyelvű dalokból áll.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 1.000 Ft

_____________________

Bohém-klub

A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje

2019. március 14., csütörtök, 19.30

Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band koncertjére.

Belépő: 2.000 Ft/teljes árú, ill. 1.500 Ft/kedvezményes (diák); 4 alkalmas bérlet az egész évadra: 6.000 Ft/fő, mely átruházható, 4 alkalmas kedvezményes bérlet diákoknak: 4.000 Ft/fő, mely átruházható.

_____________________

RETRO kocsma

A Retroll zenekar koncertje

2019. március 22., péntek, 19.00

Igazi retro hangulattal, a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek slágereivel és finom fröccsökkel várjuk táncos lábú vendégeinket. Zenél a Retroll zenekar.

Belépő: 500 Ft

_____________________

WIZO Hungary jótékonysági rendezvény és koncert

2019. március 29., péntek, 17.00-20.00

Az Anonymus Retro Band jótékonysági koncertje a WIZO Hungary támogatottjai javára.

Zene, tánc, büfé…

Belépő: 1.000 Ft

SZALON

Üljünk le egy szóra! – vendéglátás felsőfokon

Vendég: Garaczi János

2019. március 12., kedd, 18.00

Garaczi János a nagy vendéglős generáció tagja, akinek a neve elválaszthatatlan a Tanyacsárdától, ahol ma is éli mindennapjait, ha éppen nem a galambjaival foglalkozik. Mert szerencsére egy ilyen kiváló hobbi is belefér az életébe, amihez persze korán kell kelni. Pályáját elismerések sokasága fémjelzi, de talán mind közül a Gundel Károly-díj jellemzi leginkább azt a hivatástudatot és munkásságot, aminek a középpontjában mindig is a VENDÉG állott. Igen, csupa nagy betűvel, mert a Magyar vendéglátás évszázados hagyományainak és szellemiségének ez a mentalitás felel meg a legjobban. A mesterszakács ugyanis nem csak a konyhában remekel, hanem a vendégek között is úgy forog, mintha mindenkit személyen hívott volna meg. Hiába a több száz főkiszolgálására alkalmas vállalkozás, Garaczi úr igazi házigazdaként köszönti a legtöbb betérő vendéget, akikből aztán természetes, hogy törzsvendég válik.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 1.000 Ft

_____________________

Különös tájakon sorozat

2019. március 13., szerda, 18.30

Úticél: Dél-Amerika a Tűzföldtől a Karib-tengerig

Előadó: Székely István

„11 évvel ezelőtt úgy döntöttem, itt az ideje, hogy valóra váltsam az álmomat, jelentkeztem egy útra Machu Picchuba. Sajnos az út végül nem indult, az álom pedig álom maradt. Közben egyre csak teltek az évek, de Machu Picchuban még mindig csak gondolatban jártam. Az egyik barátom állandó piszkálódásának köszönhetően kitűztem magamnak egy dátumot. Egy évvel ezelőtt nyitottam egy táblázatot, és elkezdtem beleírni, hogy merre akarok menni, és mit akarok megnézni. Az egyszeri utazás helyett viszont valami egészen más kerekedett ki. Az évek alatt megismerkedtem a backpacker, vagyis hátizsákos létformával, és úgy döntöttem, én is az leszek. A váratlan helyzetek és az extrém sportok egyébként sem álltak távol tőlem. Végül vettem egy egy irányba szóló repülőjegyet Buenos Airesbe. „A többi már történelem”, ahogy szokták mondani.

Két hátizsák. Kilenc hónap. Átszelni Dél-Amerikát a Tűzföldtől a Karib-tengerig. Vajon milyen lehet majdnem egy teljes éven át egyedül utazni ezen a távoli, és legtöbbünk számára még mindig misztikus kontinensen? Az előadásból megtudhatjuk, milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy hátizsákos utazónak, azaz backpackernek, és mégis miért éri meg vállalni a kényelmetlenségeket. Nem titok: valóban egyedülálló élményeket csak az utazási irodák ajánlatain túllépve lehet gyűjteni. Ezekből a helyenként vicces, helyenként elgondolkodtató kalandokból szemezgetünk, miközben csodálatos képeket nézhetünk Dél-Amerika lenyűgöző tájairól. Lesz itt Patagónia, az Atacama-sivatag az Andok magasföldjein, kalandos hajózás az Amazonason, Choquequirao inka romjai, amik még Machu Picchunál is nagyobb élményt nyújtanak, és még sok más.

Az izgalmas szórakozás garantált.”

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 500 Ft

_____________________

Borvirág Borklub

Bacchus tölt poharat…

2019. március 19., kedd, 19.00

Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.

Házigazda: Borvirág Zenekar

Meghívott borászat: Bárdos és fia Pincészet, Mátrai Borvidék

Előzetes bejelentkezés szükséges a bacchus.studio@gmail.com e-mail címen vagy a +36-30/954-9147-es telefonszámon.

Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2.500 Ft/fő; a helyszínen: 3.000 Ft/fő. 5 alkalmas törzskártya: 10.000 Ft

_____________________

Kártya, lóverseny, kávéház – Palásthy Marcell szerencsejátékos hírlapíró cikksorozatai az 1920-as évekből

könyvbemutató

2019. március 20., szerda, 17.00

Zeke Gyula Kellér Andornak a könyvben is közölt írása nyomán fedezte fel Palásthy Marcell cikksorozatait a címben szereplő témákból. Ezeket az írásokat adja közre bevezetővel, jegyzetekkel és korabeli illusztrációkkal ellátva.

Zeke Gyulával Saly Noémi beszélget.

A belépés díjtalan.

_____________________

Kortárs cukrászat sorozat – terefere kóstolóval

2019. március 27., szerda, 18.00

Folytatódik az MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programsorozata. Kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról.

Az ínycsiklandó kérdések felelősei: Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 1.000 Ft, mellyel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők.

SZÍNHÁZ

Szindbád-szalon – versszínház

2019. március 6., szerda, 18.00

Arany János: A nagyidai cigányok

Előadja:  Gál Tamás

A nagyidai cigányok című mű a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb alkotása, mely Arany lenyűgöző, felülmúlhatatlan humoráról árulkodik. A magyar katonák már nem bírván tartani Nagyida várát a helyi cigányságra bízzák , hogy őrizzék, védjék míg ők élelmet szerezvén vissza nem térnek. Csóri vajda azonban túljár mind  a magyar mind  a labancok eszén, s megteremti „Cigányországot”. Vagy mégsem?

Kiderül ez Gál Tamás legújabb feldolgozásából. A fergeteges humorú, interaktív, játékos előadásban elhangzó autentikus cigány zenét Bodonyi András gyűjtötte Szepsi környékéről. A dalok eredeti cigány nyelven, illetve magyarul hangzanak el.

Időtartam60 perc

Gál Tamás ezzel az előadással 2010 júniusában megkapta a XXII. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján Kisvárda Polgármesterének díját,  illetve nominálva volt a Magyar Szinikritikusok Díja 2010-re, illetve megkapta 2011-ben  a 6. Gyermek- és Színházi Szemle Fődíját 2017-ben az előadás megkapta a Kaleidoszkóp fődíjat (Budapesti Nemzeti Színházzal karöltve kapták meg a díjat).

Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető!

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 500 Ft

 FILMKLUB

Nyugdíjas Filmklub

2019. március 5., 12., 19., 26., kedd, 11.00 órakor és 14.00 órakor

Válogatás a Magyar Nemzeti Filmarchívum emlékezetes filmsikereiből.

márc. 5. Göre Gábor visszatér /magyar, 1940, 76’/

márc. 12. 5 óra 40 /magyar, 1939, 85’/

márc. 19. A nagyrozsdási eset /magyar, 1957, 93’/

márc. 26. Gyimesi vadvirág /magyar, 1938, 82’/

Belépő: 500 Ft; 4 alkalmas bérlet: 1.500 Ft

                                       MÁRCIUS 15.

1849 – Kémjáték a Múzeumban

2019. március 15., péntek, 10:00-12:00 és 13:00-15:00 között

Élő szereplős kalandpálya. Vissza kell szerezned a titkos üzenetet. Utazz az Osztrákok által megszállt Pestre! Hallgasd ki a tanúkat! Találd meg az árulót!

10 beöltözött szereplő, 4 helyszín, 2 titok, de csak 1 főszereplő: TE!

Időtartam: kb. 40 perc; érkezés folyamatosan. 12 éven felülieknek ajánlott program.

A múzeum és a Mare Temporis közös programja.

A belépés díjtalan.