Ugye nem akarsz hülye pronyó lenni?! Most eláruljuk, miként kell illően bort rendelni az étteremben

olyan étterembe, ahol a finom vacsora mellé érdemes hozzá illő bort rendelni. De hogyan fogjunk hozzá, ha nem vagyunk jártasak a borok világában?

A borválasztásnak fontos szabályai vannak. Ez azt a célt szolgálja, hogy még véletlenül se fussunk bele olyan borba, amely hibás. Mit lehet hiba alatt érteni? Volt-e már olyan tapasztalata, hogy az étteremben már előre felbontott, és abból már más által fogyasztott palackból akartak felszolgálni? Ha a palack tartalmával baj van, akkor azt a vendégnek kell jeleznie.

Milyen bor illik a különböző alkalmakhoz?

Általában elmondható, hogy a borválasztás a férfi feladata az étteremben. Ez alól természetesen vannak kivételes helyzetek, például, ha a társaságban van olyan nő, akinek a szakmája vagy nemzetisége folytán jártasabb a borok területén.

Ha bort fogyasztanánk például a vacsorához, mielőtt ételt választunk, érdemes végiggondolni, hogy milyen árfekvésben keresgéljünk a kínálatból. Esetleg számításba vehető, hogy van-e valamilyen alkalom, és valaki vendégül lát-e minket? Mert ha olyan személy társaságában érkeztünk, aki például születésnapját ünnepli, akkor figyelembe kell venni, ha van kedvenc fajtája, mert nyilván ő fog választani! Ha nincs alkalom, akkor ugorhatunk a következő lépésre.

Válasszunk az ételhez megfelelő bort!

Amikor magunk választunk a borlapról, azért tanácsos kikérni a pincér vagy a sommelier véleményét. Ha az étteremben dolgozik sommelier, akkor nyert ügyünk van, de a pincérek segítségét is lehet kérni. Általában elmondható, hogy fehérborhoz halat, szárnyasokat, salátát érdemes rendelni, rozét a tengeri ételekhez, paradicsomot tartalmazó fogáshoz, vörösbort pedig vörös húsokhoz, nehezebb, teltebb ételekhez válasszunk.

Egy fogás egy fajta bor?

Nem szükségszerű. Ha egynél több bort fogyaszt a sorrendre figyelni kell: fehérbor, rozé, vörösbor, félédes fehér.

Ha lehet, rendeljünk egy egész palackkal!

Jobban járunk, egyrészt anyagilag, másrészt így biztos, hogy előttünk nyitják fel, tehát friss a bor.

Amikor palack bort rendeltünk…

Érdemes ellenőrizni a címkét, mielőtt a pincér felbontja, mert elő szokott fordulni, hogy nem azt kapjuk, amit rendeltünk. Tévedés esetén udvariasan szóljunk.

Kibontás után ellenőrizzük, hogy a bor íze nem dugós-e vagy esetleg oxidált. Mindkét esetben élvezhetetlen lesz a kiválasztott bor, vissza kell küldeni, másik palackot kell nyittatni. A dugós íz és illat erősen penészre, dohra, ázott papírra emlékeztet. Ez nem tesz kárt az egészségben, de élvezhetetlenné teszi a bort. Az oxidált bor esetében a már felbontott palackban lévő maradék bor érintkezett a levegő oxigénjével. A barnásabb színvilág árulkodó lehet, de jellemző, hogy a borok elvesztik a frissességüket, gyümölcsös aromájukat is.